Όψεις του Αιγαίου στην Κωνσταντινούπολη από εικόνες Ναΐφ ζωγράφων

Σαλεπιτζήδες, νύφες και γαμπροί, πλανόδιοι μικρέμποροι, καραγκιοζοπαίχτες με αυτοσχέδιους μπερντέδες και βοσκοί που επιστρέφουν στη στάνη τους ξεκινούν όλοι μαζί για ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Και για 20 ημέρες θα συγκατοικήσουν στο αρχοντικό Σισμανόγλειο Μέγαροέδρα του ελληνικού προξενείου στην καρδιά του κεντρικού πεζοδρόμου, Ιστικλάλ.

 

Ολη τούτη η φαινομενικά αταίριαστη παρέα, γεμάτη χρώματα και απλότητα, από την Παρασκευή έως και τις 17 Νοεμβρίου υπόσχεται να φέρει ένα άρωμα Ελλάδας, αλλά και ξεχασμένες όψεις της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Πρόκειται για περίπου 50 από τους 100 πρωταγωνιστές της συλλογής με Έλληνες και Κύπριους ναΐφ ζωγράφους – μία από τις πληρέστερες του είδους – του Χρήστου και της Πόλλυς Κολλιαλή, την παρουσίαση της οποίας υπογράφει η Ίρις Κρητικού.

 

Από τους παλαιότερους Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, Χρήστο Καγκαρά, Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ), Ερση Χατζημιχάλη, Μαρία Πωπ (έργο της στη φωτογραφία), Γιάννη Ράππα και Ευγένιο Σπαθάρη έως τους νεότερους Γιάννη Αμοργιανό, Γιάννη Μητράκα, Νίκη Ελευθεριάδη και Σοφία Καλογεροπούλου, οι καλλιτέχνες προσφέρουν ένα πανόραμα με ιστορική, λαογραφική και αισθητική αξία.

sismanogleio1

sismanogleio2

sismanogleio3

Δείτε επίσης: «Έλληνες και Κύπριοι Ναΐφ Ζωγράφοι» από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλυς Κολλιαλή

Παρόμοια άρθρα

Back to top button