Μήνυμα Γρηγόρη Σταμούλη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ακολουθεί το δελτίο τύπου.
Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Με αφορμή το γεγονός αυτό ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:

«Εφέτος η ημέρα αυτή μας βρίσκει λαβωμένους από τη θεομηνία της τραγικής πυρκαγιάς των Γερανείων της 20ης Μαϊου, που κατέκαυσε περίπου 70.000 στρέμματα παρθένου δάσους και ήρθε να επιφέρει ένα δεύτερο καίριο χτύπημα στη δασική έκταση του Δήμου Μεγαρέων μετά τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Κινέτας τρία χρόνια πρίν, όταν κάηκαν άλλες 60.000 στρέμματα δασικής έκτασης στο ίδιο βουνό.

Το κλίμα είναι βαρύ γιατί ακόμα μας πνίγουν οι καπνοί από τα καμένα και ο θυμός και η οργή ξεχειλίζουν στην καρδιά κάθε πολίτη των Μεγάρων για αυτή τη νέα καταστροφή. Λένε, «η φύση εκδικείται», αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει με τις πυρκαγιές. Από μόνη της η φύση δεν εκδικείται αν δεν υπάρξει κάποιο «χέρι», που θα βάλει τη φωτιά.

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται με ταχύτητα κι επηρεάζει αφάνταστα τη ζωή μας και το περιβάλλον. Η διατάραξη του κλίματος επιδεινώνεται. Οι φωτιές, οι πλημύρες, οι ξηρασίες και οι υπερκαταιγίδες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές. Στη φροντίδα μας είναι ο άνθρωπος αλλά πριν από αυτό πρέπει να φροντίζουμε και για τη φύση. Η ίδια η φύση εκπέμπει SOS.

Η συναισθηματική φόρτιση εξαιτίας της τελευταίας θεομηνίας, που το κόστος της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος είναι ανυπολόγιστο, επιβάλει τουλάχιστον σεβασμό στις προσπάθειες εκείνων, που φροντίζουν να προστατεύουν το περιβάλλον είτε από υπηρεσιακό καθήκον είτε από αγάπη στη φύση ή ακόμη κι από υποχρέωση.

Δεν μπορούμε όμως να θρηνούμε στα καμένα, ούτε να μένουμε αδρανείς. Οφείλουμε να σκεφτόμαστε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να σχεδιάσουμε ενέργειες και δράσεις, που θα ενισχύσουν την σύντομη αποκατάσταση του τοπίου και την αναγέννηση του περιβάλλοντος.

Έτσι λοιπόν με αφορμή τη σπουδαία αυτή παγκόσμια ημέρα, για ακόμη μία φορά εκφράζουμε ευγνώμονες ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλλαν στην αντιμετώπιση της φωτιάς στα Γεράνεια και ζητάμε από την Πολιτεία και την Κυβέρνηση, να λάβει μέτρα για την περαιτέρω προστασία των δασών, της φύσης και του περιβάλλοντος.

– Να λάβει μέτρα ρηξικέλευθα και ρεαλιστικά για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σε όλο το σύστημα της δασικής νομοθεσίας που αντί να διασφαλίζει το πράσινο δυστυχώς ευθύνεται κατά πολύ λόγω αγκυλώσεων για τις μεγάλες καταστροφές, που έχουν επισυμβεί στο περιβάλλον.
– Να ενισχύσει δραστικά με πόρους, εφόδια και μέσα το εθελοντικό κίνημα, τους εθελοντές και τις συλλογικότητες, για την προστασία των δασών, γιατί οι άνθρωποι που ζουν στο δάσος έχουν αγάπη και σεβασμό σε αυτό και φροντίζουν με κάθε τρόπο, για την προστασία του.
– Να σταθεί άμεσα στο πλευρό των πυροπλήκτων δίνοντας όλα τα επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις, που δικαιούνται είτε για τις ζημιές στις περιουσίες τους είτε στην παραγωγή.
– Να ξεκινήσουν αμέσως τα έργα αποκατάστασης στα καμένα, καθώς και τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, που χρειάζονται.

Εύχομαι αυτή η θεομηνία, που έπληξε την περιοχή μας να είναι η τελευταία, να μας ευαισθητοποιήσει όλους, να μας κάνει πιο υπεύθυνους, να μας φωτίσει με πνεύμα ενότητας, συννενόησης και συνεργασίας ώστε να αγωνιστούμε και να προστατεύσουμε τη φύση και το περιβάλλον πέρα κι έξω από άλλες σκοπιμότητες.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button