Μήνυμα δημάρχου Μεγαρέων Παν. Μαργέτη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ακολουθεί το μήνυμα του δημάρχου Μεγαρέων Παναγιώτη Μαργέτη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Σήμερα, 5 Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι «η αποκατάσταση του εδάφους, η ερημοποίηση και η ανθεκτικότητα στην ξηρασία». Όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ερημοποίησης της γης και βλέπει υγιή οικοσυστήματα να βαίνουν σε τέλμα, υγιή εδάφη να μετατρέπονται σε άνυδρα τοπία, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού ρύπανσης, κλιματικής κρίσης και της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης καταναλωτικών προϊόντων που για να καλυφθεί από την προσφορά παρατηρείται αλόγιστη χρήση μέσων παραγωγής τους.

Στον Δήμο μας που καλύπτει μία αρκετά μεγάλη έκταση (330 τετραγωνικά χιλιόμετρα) μπορεί να μην είμαστε αντιμέτωποι με τέτοιου μεγάλου μεγέθους προβλήματα, αλλά ο κίνδυνος είναι πάντα ορατός όταν δεν προβλέπουμε και κυρίως δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν βιωσιμότητα στις καλλιέργειες, στις πηγές νερού και γενικά στον υδροφόρο ορίζοντα του τόπου μας. Ας μην κλείσουμε επίσης τα μάτια στη νέα πραγματικότητα που έχουμε να διαχειριστούμε και έχει να κάνει με τα 2/3 του δασικού μας πλούτου που κάηκε και αποτελεί τεράστιο πλήγμα στο τοπικό μας οικοσύστημα μέχρι η φύση υποβοηθούμενη και από εμάς να επουλώσει την ανοικτή πληγή της.

Ας μην κλείσουμε τα μάτια όταν αλόγιστα ή χωρίς σκέψη ή ενοχές ρυπαίνουμε τον κάμπο μας, τα βουνά μας και τις παραλίες μας. Τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμής και άλλα τόσα και δεκάκις περισσότερα χιλιόμετρα των βουνών που περιβάλλουν τον Δήμο μας ανήκουν στα παιδιά μας πλέον και όχι σε μας που απλώς καλούμαστε να τα διαχειριστούμε μέχρι να τους τα παραδώσουμε.

Ενεργοποιούμαστε λοιπόν αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο του οποίου πολλές επιπτώσεις ήδη ζούμε και αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε στην καθημερινότητά μας με φιλική συμπεριφορά προς το περιβάλλον. Αυτό θα έχει ως θετική συνέπεια το παράδειγμα προς τα παιδιά μας, τα οποία συνεχώς επικαλούμαστε πως είναι η ελπίδα για το μέλλον. Ας τους παραδώσουμε ένα μέλλον με αέρα, νερό και ήλιο για να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν πολιτισμένα. Τέλος, μη μας διαφεύγει ότι το περιβάλλον ουσιαστικά ΔΕΝ «παθαίνει» κάτι. Εκείνο προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε συνθήκη και αν μεταβληθεί. Εκείνος που παθαίνει σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, εξ αιτίας όλων των προαναφερθέντων, είναι ο άνθρωπος. Προστατεύοντας το περιβάλλον προστατεύουμε τα παιδιά μας».

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων
Παναγιώτης Ι. Μαργέτης

Παρόμοια άρθρα

Back to top button