«Μια ακόμα πλευρά της “πράσινης ανάπτυξης”: ο “πράσινος χώρος” καταργείται»

Δελτίο τύπου του δημοτικού συνδυασμού του Δήμου Μεγαρέων «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Αντώνη Χοροζάνη αναφέρει: Η λογική της… «ατομικής ευθύνης» είναι ο νέος όρος που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση για να φύγει από τις οποιεσδήποτε ευθύνες της φορτώνοντας στον λαό νέα βάρη.

Αυτή τη… λογική (για την ακρίβεια, τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης με μόνιμα θύματα τον λαό) ακολουθούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ξεδιάντροπα, αφού δέχονται αδιαμαρτύρητα όλο και περισσότερες αρμοδιότητες κι από την άλλη δηλώνουν «ανεπαρκείς» λόγω έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού. Αποτέλεσμα, να ρίχνουν τα βάρη στους δημότες, που ήδη στενάζουν από τη βαριά φορολογία ή να αναζητούν λύσεις «όπου είναι βολικό» σε επιχειρηματίες-ιδιώτες που κερδοσκοπούν σε βάρος πάλι των δημοτών.

Οι σχεδιασμοί αυτοί διαχέονται σε όλους τους τομείς, από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την Υγεία, ως την Παιδεία και την… καθαριότητα! Βγήκε λοιπόν ανακοίνωση από τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου μας με την οποία απαγορεύεται να πετούν οι κάτοικοι της Κινέτας κλαριά και άλλα αντικείμενα στον χώρο εναπόθεσης για δύο μήνες! Έναν χώρο που καθορίστηκε από τον Δήμο Μεγαρέων με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου!

Το πρώτο σοβαρό ατόπημα του Δήμου βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο ανέστειλαν τη λειτουργία του χώρου εναπόθεσης. Δείχνουν πόσο πραγματικά σέβονται τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου!
Το πιο σοβαρό όμως βρίσκεται στην ουσία αυτής της απόφασης. Ο δημοτικός μας σύμβουλος, Αντώνης Χοροζάνης, είχε πει από την πρώτη στιγμή πως ο χώρος αυτός πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά ως χώρος προσωρινής εναπόθεσης και να μην εξελιχθεί σε χωματερή με συνέπειες στην υγεία αλλά και στον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ο Δήμος φαίνεται πως πολύ εύκολα παραιτείται από μια βασική του ευθύνη που είναι η καθαριότητα και ο εξωραϊσμός της περιοχής. Πολύ εύκολα ρίχνει τα βάρη στους κατοίκους (η περιβόητη ατομική ευθύνη) και δεν παίρνει κανένα μέτρο ως όφειλε για τη σωστή οργάνωση της αποκομιδής κλαριών και βαρέων αντικειμένων με τα ανάλογα μηχανήματα και προσωπικό.

Αλήθεια, τι γίνεται με τις πολλές περιπτώσεις όπου οι κάτοικοι καθαρίζουν οι ίδιοι χώρους που γειτνιάζουν με τις οικίες τους αλλά ανήκουν στον Δήμο ή έχει αυτός την ευθύνη για τον καθαρισμό (και δεν το κάνει); Θα αναλάβουν οι δημότες και το κόστος της απομάκρυνσης; Μήπως τελικά πολλοί κάτοικοι, με τέτοιες επικίνδυνες αποφάσεις, αφήσουν τους χώρους ακαθάριστους ή αρχίσουν να εναποθέτουν τα παραγόμενα από τον καθαρισμό ανεξέλεγκτα, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για την υγεία και για την πρόκληση πυρκαγιάς;

Ζητάμε άμεσα από τη διοίκηση του Δήμου:
– Να συγκληθεί Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις, που σίγουρα δεν πρέπει να είναι εις βάρος των κατοίκων.
– Να διεκδικήσει επιτέλους όλα τα απαραίτητα από την πολιτεία ώστε να οργανωθεί σωστά η λειτουργία ενός τέτοιου χώρου.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button