Μαζί με Όραμα: Ενίσχυση του ΚΕΠ Υγείας – Δημιουργία Επιτροπής Επιστημόνων Υγείας

Δελτίο τύπου του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα»:

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο δήμο μας, στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο γράφονται μαύρες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι στιγμές είναι πρωτόγνωρες και επιβάλλουν τη συσπείρωση όλων μας, χωρίς καμία εξαίρεση. Ο καθένας μας ανάλογα με τη θέση και την ηλικία που βρίσκεται είναι υποχρεωμένος να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες για να μην νοσήσει ή να μην γίνει αίτιος να νοσήσει ένας συνάνθρωπος μας.

Όσοι αυτές τις κρίσιμες στιγμές βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και ευθύνης κρίνονται και θα κριθούν πολύ αυστηρά. Κάθε τους βήμα και κάθε τους κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί έχει αντίκτυπο αν όχι σε όλη, σίγουρα σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε όλοι στο στόχαστρο της κριτικής καθώς υπάρχει ευθύνη για τον καθένα μας ξεχωριστά. Τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση στο σωστό χρόνο έχουν αποβεί σωτήρια για όλη την κοινωνία και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες. Τι γίνεται όμως σε τοπικό επίπεδο;

Η διοίκηση του δήμου δυστυχώς δείχνει να βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα. Πέρα από αυτά που ήταν υποχρεωμένη να πράξει βάση της νομοθεσίας και του έκτακτου που επιβάλλει η κατάσταση, δεν προχώρησε σε άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες για την ενημέρωση και την προστασία των πολιτών. Να θυμίσουμε τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 9ης Μαρτίου του 2020 ότι προληπτικοί ψεκασμοί δεν χρειάζονται καθώς αυτοί διαρκούν μόνο μία ημέρα.

Στο δήμο μας λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2018 Κέντρο Πρόληψης (ΚΕ.Π.) Υγείας. Τα ΚΕΠ Υγείας έχουν ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την παροχή προληπτικής ιατρικής σε τοπικό επίπεδο. Αυτή η πολύ σημαντική δομή, που μέχρι σήμερα λειτουργεί υποστελεχωμένα και σιωπηλά, είναι η ώρα να λειτουργήσει στο μέγιστο και να ξεπεράσει το ρόλο της με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού. Στο δήμο μας υπάρχουν καταξιωμένοι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας οι οποίοι μπορούν να στελεχώσουν έκτακτα το ΚΕΠ Υγείας, να συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών με επιστημονικό τρόπο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας. Επίσης με προσλήψεις ιατρικού προσωπικού θα παρέχεται ιατρική φροντίδα και όποια ιατρική υπηρεσία προβλέπεται. Άλλοι δήμοι της χώρας μας έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχες προσλήψεις για να ενισχύσουν τις δομές που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας.
Εναλλακτικά ή παράλληλα μπορεί να δημιουργηθεί μία επιτροπή η οποία να αποτελείται επίσης από επιστημονικό προσωπικό και θα χειρίζεται σε τοπικό επίπεδο θέματα ενημέρωσης, πάντα σε συνεργασία και άμεση επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Η επιτροπή θα έχει την υποχρέωση να δίνει κατευθυντήριες γραμμές στη δημοτική διοίκηση ώστε να ενημερώνει με τον ορθό, επιστημονικό και προβλεπόμενο τρόπο τους πολίτες.

Οι πολίτες εκφράζουν καθημερινά την επιθυμία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, να είναι ενήμεροι για το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους, όπως και να γνωρίζουν πως να προφυλαχθούν από τον κορωνοϊό και πως να μην τον εξαπλώσουν. Η ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων και τα χαρακτηριστικά αυτών, προστατεύοντας σε κάθε περίπτωση τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και οι συμβουλές που αφορούν την προστασία της προσωπικής και δημόσιας υγείας, πρέπει να λαμβάνουν χώρα συχνά. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα λειτουργήσει καθησυχαστικά και συσπειρωτικά για το σύνολο της κοινωνίας και το τελικό αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει όλους.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button