«Λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ για αντιπλημμυρική θωράκιση στις πόλεις μας»

Ακολουθεί άρθρο – επιστολή του ιατρού Σωτήρη Πιλίλη, υποψήφιου δημάρχου Μεγαρέων και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ.

Ευρισκόμενοι στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών της Θεσσαλίας, όλοι μας ελπίζουμε ότι δεν θα επαναληφθούν τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα στις πόλεις μας. Όμως η κλιματική αλλαγή είναι εντελώς απρόβλεπτη, και τα μελλοντικά κλιματικά μοντέλα αβέβαια και όχι επιβεβαιωμένα από το παρελθόν.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η κακοκαιρία Daniel του μέλλοντος μπορεί να προκαλέσει στην περιοχή μας έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι πόλεις μας έχουν ζήσει κατά το παρελθόν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με μεγάλες καταστροφές. Τα Μέγαρα το 1994 και το 1999, η Νέα Πέραμος το 1999 και το 2017, η Κινέτα το 2018. Το πρόβλημα των πόλεών μας είναι συνδεδεμένο με τους ορεινούς όγκους του Πατέρα, για τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο και των Γερανείων για την Κινέτα. Ένας άλλος λόγος που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, είναι ότι μεγάλα μέρη των δασών του Πατέρα και των Γερανείων έχουν καεί.

Θα ρωτήσει κάποιος καλοπροαίρετα: Έχει λυθεί το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας στις πόλεις μας; Είναι οι πόλεις μας αντιπλημμυρικά θωρακισμένες; Υπάρχει κίνδυνος να ζήσουμε ξανά ένα νέο 1999, ένα νέο 2017, ή ένα νέο 2018;

Στο πρόγραμμά μας η αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεών μας έχει ισχυρή προτεραιότητα. Για να μην κινδυνεύσουν στο μέλλον ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Για να νιώθουν οι πολίτες ασφαλείς στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πιστεύω ότι σήμερα που μιλάμε η πόλη της Κινέτας, αντιπλημμυρικά είναι απροστάτευτη. Πρέπει άμεσα να γίνουν η μελέτη και τα συνεπακόλουθα έργα ορεινής υδρονομίας στις λεκάνες της Κινέτας για την προστασία της πεδινής και της πόλης της Κινέτας. Χρειάζεται επίσης και η μελέτη και τα συνεπακόλουθα έργα της λεκάνης απορροής της Κινέτας που περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της Κινέτας και της Κακιάς Σκάλας με κύριο και βασικό αποδέκτη το ρέμα της Πίκας και ανατολικότερα το ρέμα της Αμυγδαλιάς.

Στις λεκάνες απορροής των Μεγάρων και της Νέα Περάμου από το όρος Πατέρας, έχουμε αποδέκτες το ρέμα Μαυρατζά, το ρέμα της Καμάρας, το ρέμα της Αγίας Παρασκευής, το ρέμα Κουλουριώτικο Μονοπάτι και το ρέμα Γιώργη. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει κάποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο, αλλά πιστεύουμε ότι χρειάζονται και άλλα. Χρειάζεται άμεσα η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου ομβρίων στο Ακρογιάλι. Υπάρχει η μελέτη από το έτος 2012.

Στην Περιφέρεια υπάρχουν επίσης μελέτες που είχαν εκπονηθεί από την παλιά Νομαρχία Δυτικής Αττικής όπως:

– Αντιπλημμυρική προστασία Μεγάρων Β΄ φάση (ρέμα έξω Καμάρες) του 2001, που προβλέπει έργα στο οριοθετημένο τμήμα (ΦΕΚ 399/ΑΑΠ/2008), καθώς και μικρά φράγματα ανάσχεσης και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.
– Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του αστικού τμήματος της επαρχιακής οδού Μέγαρα-Αλεποχώρι/Αποχέτευση ομβρίων αστικού τμήματος του 2005.

Χρειάζεται λοιπόν επικαιροποίηση των μελετών με τα νέα δεδομένα αλλά και λόγω κλιματικής αλλαγής, χρηματοδότηση και εφαρμογή τους.

Γενικά όμως, χρειάζεται επικαιροποίηση και επανεξέταση όλων των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης των πόλεών μας, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα λόγω κλιματικής αλλαγής (ύψος βροχής, ραγδαιότητα των φαινομένων, γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά περιοχής λόγω των καμένων δασών κ.λ.π.).
Ειδικά χρήζει τέτοιας μελέτης, η κοίτη της εκτροπής του ρέματος Μαυρατζά, από τη στιγμή που σε αυτή την κοίτη εκτρέπεται και το ρέμα της Αγίας Παρασκευής.

Βέβαια όλοι λένε ότι η αντιπλημμυρική προστασία ανήκει στην Περιφέρεια. Οι καταστροφικές πλημμύρες όμως γίνονται στο Δήμο, γίνονται στις πόλεις μας. Ο Δήμος λοιπόν πρέπει να έχει αποφασιστικό και πρωτεύοντα ρόλο ως προς τις προτεραιότητες, την επιτάχυνση των διαδικασιών, τους χρόνους εκπόνησης των μελετών, την χρηματοδότηση των μελετών και των έργων και την άμεση κατασκευή τους.

Από την πλευρά του ο Δήμος μας πρέπει να κάνει τα εξής για να προστατεύονται οι πόλεις μας στις περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων:

– Πλήρη καταγραφή των υφισταμένων δικτύων ομβρίων υδάτων εντός των πόλεων.
– Έλεγχο της επάρκειας των δικτύων, γιατί διανύουμε περίοδο περιβαλλοντικής κρίσης.
– Βελτίωση των δικτύων ομβρίων που ήδη υπάρχουν ή να κατασκευαστούν νέα, όπου κρίνεται απαραίτητο.
– Δημιουργία νέων τεχνικών έργων ανάσχεσης των πλημμυρικών φαινομένων.
– Πλήρη διαχωρισμό των δικτύων ομβρίων και των δικτύων λυμάτων, που σε κάποιες περιοχές της πόλης των Μεγάρων είναι κοινά.
– Συνεχή καθαρισμό όλων των φρεατίων ομβρίων υδάτων.

Σωτήρης Πιλίλης
Ιατρός
Υποψήφιος Δήμαρχος Μεγάρων-Νέας Περάμου-Κινέτας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button