Λαμπρά θυρανοίξια στον Άγιο Αθανάσιο στον κάμπο Μεγάρων

Την Πρωτομαγιά το απόγευμα, ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος τέλεσε τα θηρανοίξια του Ι. Ν. του Αγίου Αθανασίου στον κάμπο Μεγάρων και στη συνέχεια χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό.

Το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου ανακαινίστηκε μετά από προσπάθειες ετών. Γι αυτές τις προσπάθειες 14 ετών που ξεκίνησαν από τον πρ. δήμαρχο Χρυσόστομο Σύρκο, μίλησε μετά το πέρας του εσπερινού, ο εφημέριος του Ι. Ν. της Αγ. Παρασκευής Μεγάρων πατήρ Αλέξανδρος Κουργιαλής. Ευχαρίστησε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιο Μπούρα για την πολύτιμη βοήθειά του και μέριμνα του στα διάφορα Υπουργεία, καθώς και τη βουλευτή Μαρτίνου Γεωργία μαζί με τον πατέρα της Αθ. Μαρτίνο, που βοήθησαν τις προσπάθειες αναστήλωσης του ναού, που με τον σεισμό του 1981, σχεδόν καταστράφηκε. Επίσης, αναφέρθηκε στην συμπαράσταση που είχε από στελέχη της Αρχαιολογίας για την περάτωση του έργου.

Η Ιστορία του Ναού

Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου λειτούργησε αδιάκοπα από την ανοικοδόμησή του τον 11ο αιώνα έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ήταν ο Ναός των Παντοπωλών των Μεγάρων οι οποίοι ως συντεχνία Μεγαριτών φρόντιζαν τον Ναόν του Αγίου Αθανασίου και κάθε χρόνο στις 2 Μαϊου έκαναν πανηγύρι του παραθέτοντας πλούσια κοινή τράπεζα.

Μετά τη δεκαετία του 1970, άρχισε η εγκατάλειψη του Ναού σιγά σιγά. Τον Φεβρουάριο του 1981 ο καταστροφικός σεισμός κατέστρεψε το μνημείο του Ναού και κατέπεσε ο τρούλος. Απεκαταστάθη εν συνεχεία, ο τρούλπης από την 1η ΕΒΑ για την προστασία του μνημείου και έκτοτε ο Ναός –από το κομψότατο Αρχιτεκτόνημα-παρέμεινε ερείπιο!

Το 2003 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού Αγ. Παρασκευής Μεγάρων με Πρόεδρο τον π. Αλέξανδρο Κουργιαλή, όπου ανήκει το εξωκκλήσιο ξεκίνησε τις ενέργειες για την εκπόνηση πρώτον της σχετικής μελέτης αποκαταστάσεως του ερειπωμένου Ναού. Ο Δήμος Μεγαρέων με την τότε δημοτική Αρχή του Δημάρχου κ. Χρυσόστομου Σύρκου απεφάσισε και πλήρωσε τη μελέτη και αυτή εν συνεχεία υποβλήθηκε από τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Μεγάρων στην 1η ΕΒΑ, ενεκρίθη από ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και έκτοτε άρχισε ένας τεράστιος αγώνας δρόμου αποκατάστασης του Ναού από τον π. Αλέξανδρο Κουργιαλή που επί δέκα χρόνια πάλευε για τις άδειες, τις εγκρίσεις, τις επικαιροποιημένες μελέτες, τα τεύχη δημοπρατήσεως, το διαγωνισμό, την ανάθεση, την ανάδειξη εργολάβου και τις εργασίες.

Τελικώς χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ μέσω της Δ/νσεως Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού. Έγινε διαγωνισμός, ο οποίος κατακυρώθηκε στον Μεγαρίτη εργολάβο κ. Νικόλαο Παπαπανούση, ο οποίος με τα συνεργεία του απεκατέστησε ωραία το μνημείο κατά τις εγκριθείσες μελέτες.

Οι εργασίες αναστηλώσεως του Ναού του Αγ. Αθανασίου άρχισαν την Άνοιξη του 2014 και παρεδόθη το Μάρτιο του 2017 από το εργολάβο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και από την Υπηρεσία εδόθη στην Εκκλησία, που ‘ναι η κυρία του Ναού, δηλαδή στον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Μεγάρων και Προϊστάμενο του Ναού και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος π. Αλέξανδρο Κουργιαλή.

Το όλο έργο και η απόδοση του Ναού στην Εκκλησία και στη Δημόσια Λατρεία είναι εξ ολοκλήρου στον π. Αλέξανδρο, ο οποίος το εμπνεύστηκε, το ξεκίνησε, το έτρεξε, πέρασε τις αγωνίες, τις δυσκολίες, τα προβλήματα, λύνοντάς τα ένα-ένα με υπομονή, επιμονή και σοβαρότητα.
Θανάσης Μπούρας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button