Λαϊκή Συσπείρωση: «Βοήθεια στο Σπίτι» – Χρόνια ομηρία, χρόνια κοροϊδία

Δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει ότι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε ψήφισμα «συμπαράστασης» των 4 υπαλλήλων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που αποκλείστηκαν από τον ΑΣΕΠ. Ο δημοτικός μας σύμβουλος Αντώνης Χοροζάνης απουσίαζε από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση και για τον λόγο αυτό παραθέτουμε τη θέση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗΣ για το θέμα:

Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» από την αρχή της λειτουργίας του ως σήμερα ήταν ένας «δρόμος μετ’ εμποδίων», που παρά τη σπουδαιότητά του και την αυταπάρνηση των εργαζομένων του, δεν «έτυχε της δέουσας προσοχής» από όλες τις κυβερνήσεις ως σήμερα. Υπάλληλοι μόνιμα σε ομηρία, να περιμένουν το Πρόγραμμα να «ξανατρέξει», απλήρωτοι πολλές φορές και με μισθό-λάστιχο ανάλογα με τις «αντοχές» των Δήμων και βέβαια πάντα με ελλειπές προσωπικό που δεν μπορούσε να καλύψει τις υπάρχουσες και όλο διευρυνόμενες ανάγκες.

Έρχεται τώρα ο ΑΣΕΠ να καλλιεργήσει νέες προσδοκίες και με το «καλημέρα» πετά στο δρόμο εργαζόμενους που δούλευαν χρόνια, λόγω «χαμηλής μοριοδότησης» ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό στρέφοντας τους άνεργους που ψάχνουν για μια δουλειά εναντίον αυτών που τόσα χρόνια δούλευαν σ’ αυτό το αντικείμενο.

Οι αιτίες του προβλήματος δεν έχουν να κάνουν ούτε με την «αναλγησία» κάποιων Υπουργών ούτε με «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις». Κι ούτε έχουν να κάνουν με τους σχεδιασμούς της εκάστοτε κυβέρνησης στο νευραλγικό κομμάτι της Πρόνοιας. Κι αυτός είναι ο λόγος που, πέρα από δυο λόγια συμπάθειας και συμπαράστασης από τις δημοτικές παρατάξεις που τοποθετήθηκαν, δεν ακούστηκε κουβέντα για το πώς αντιλαμβάνονται το συγκεκριμένο Πρόγραμμα και γενικότερα την Πρόνοια.

Γιατί οι δρόμοι που ανοίγονται είναι δύο: Ή αντιλαμβάνεται το κράτος την Πρόνοια ως σημαντική κοινωνική ανάγκη για ένα μεγάλο κομμάτι του λαού και την χρηματοδοτεί επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τις υλικοτεχνικές υποδομές και το προσωπικό που απαιτείται καλύπτοντας δωρεάν όσους έχουν ανάγκη ή την αντιλαμβάνεται ως μια κοινωνική δαπάνη-κόστος που πρέπει να περικοπεί και παραδίνοντας την στην επιχειρηματική κερδοφορία.

Αυτό ακριβώς έκαναν όλες οι κυβερνήσεις τόσα χρόνια, με το να «πετάνε» τις δομές Πρόνοιας σε ληξιπρόθεσμα προγράμματα της ΕΕ ή στους Δήμους κι αυτοί με τη σειρά τους λόγω κόστους- σε «εθελοντές», σε ΜΚΟ ή σε ιδιώτες.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να διεκδικήσει ο λαός και να ακολουθήσει το δημοτικό Συμβούλιο αν θέλει πραγματικά να στηρίξει το Πρόγραμμα και τους εργαζόμενους είναι:

– Να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης και διοριστέων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 4Κ/2020 οι τέσσερις εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» που αποκλείστηκαν παρά την ειδική εμπειρία, που κατέχουν.

– Να επαναπροσληφθεί – χωρίς όρους και προϋποθέσεις – το σύνολο των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για να μην οδηγηθούν οι ήδη για πολλά χρόνια εργαζόμενοι στην ανεργία. Διορισμοί σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών.

– Επαρκές μόνιμο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι δούλευαν τόσα χρόνια στο Πρόγραμμα κι έχουν πολύτιμη εμπειρία.

– Να γενικευτεί το Πρόγραμμα με νέες προσλήψεις και αναβαθμισμένη υλικοτεχνική υποδομή.

– Να υπάρχει αποκλειστικά κρατική επαρκής χρηματοδότηση χωρίς την ανάμειξη ΜΚΟ και ιδωτών, ώστε να ικανοποιούνται πλήρως και ΔΩΡΕΑΝ οι υπάρχουσες ανάγκες.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button