Σύριζα Π – Σ Δ. Αττικής: Ολιγωρία, παλινωδίες, παραλείψεις και σκληρές ταξικές επιλογές της κυβέρνησης για τη δυτική Αττική

Οι κάτοικοι δεν μπορούν να πληρώνουν συνεχώς την ολιγωρία, τις παλινωδίες, τις παραλείψεις και τις σκληρές ταξικές επιλογές της Κυβέρνησης, όπως τιτλοφορεί το δελτίο τύπου που απεστάλη από την Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ελευσίνας.

Ακολούθως αναφέρει:

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία την εξέλιξη του δεύτερου κύματος του covid-19 στην Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο και τη Μάνδρα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση για το πόσα ενεργά κρούσματα υπάρχουν σήμερα στους κατοίκους της Ελευσίνας και των γειτονικών Δήμων. Ο Δήμος πρέπει να απαιτήσει από τους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία.

Η απόφαση για νέο σκληρό lockdown σε τρεις Δήμους της δυτικής Αττικής συνιστά ομολογία αποτυχίας. Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο στη δυτική Αττική Δεν είχαν άραγε κανέναν έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή ή κάποιοι είχαν και τον έκρυβαν από κάποιους άλλους;

Δεν μπορείς όμως να αποφασίζεις τη Δευτέρα ότι τα μαγαζιά ανοίγουν, έστω και με click away και την Πέμπτη ότι κλείνουν και το κυριότερο χωρίς μέτρα οικονομικής στήριξης αυτών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

Πρέπει με κάποιο τρόπο να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν, πιστεύουν και αυτοί στην αξία της ζωής. Δεν μπορούν να πληρώνουν συνεχώς την ολιγωρία, τις παλινωδίες, τις παραλείψεις και τις σκληρές ταξικές επιλογές της κυβέρνησης του ανέμελου κου Μητσοτάκη.

Η δυτική Αττική είναι μια περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένο το 40% της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας. Δύο διυλιστήρια, τρεις τσιμεντοβιομηχανίες, δυο ναυπηγεία, η μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης που δέχεται 6 χιλ. τόνους απορριμμάτων την ημέρα και εκατοντάδες βιοτεχνίες και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις.

Ακόμη τις τελευταίες δεκαετίες προστέθηκαν οι αποθήκες των μεγάλων αλυσίδων και οι εταιρείες logistics. Περίπου 100χιλ. εργαζόμενοι από το λεκανοπέδιο της Αθήνας εργάζονται και μετακινούνται καθημερινά σε αυτές τις παραγωγικές μονάδες. Στις παρυφές των πόλεων της δυτικής Αττικής κατοικούν και δραστηριοποιούνται επίσης γύρω στους 10-15 χιλ. ρομά και περίπου 2χιλ., ίσως και παραπάνω εργάτες γης.

Πώς φτάσαμε σε αυτή την ζοφερή κατάσταση;

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλ. Βατόπουλος παραδέχτηκε στον ΣΚΑΪ ότι δύο μέρες πριν την κήρυξη του lockdown συζητήθηκε το θέμα της Δ.Α. στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία αποδίδει την έξαρση στην έλλειψη ελέγχων στις μεγάλες εργοστασιακές μονάδες.

Από τα παραπάνω ανακύπτουν τα παρακάτω αμείλικτα ερωτήματα:

1. Γιατί η κυβέρνηση αδρανοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας(ΣΕΠΕ), αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019; Το ΣΕΠΕ Δ.Α. έχει 11 επιθεωρητές για να ελέγχει 5000 επιχειρήσεις. Τα σωματεία εργαζομένων της Δυτικής Αττικής τονίζουν ότι μερίδα εργοδοτών εξαναγκάζει εργαζόμενους στην παραγωγή, να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους και όταν ακόμα η επιχείρησή τους έχει τεθεί σε αναστολή.

Σε περίπτωση ελέγχου η εντολή από τον εργοδότη είναι να ανεβούνε στην ταράτσα. Επίσης τονίζουν ότι επικρατεί φόβος στους εργαζόμενους και αποκρύπτουν ότι έχουν ήπια συμπτώματα, για να μην χάσουν τη δουλειά τους. Τι κάνει η κυβέρνηση; Λειτουργεί όπως «ο άνθρωπος που έβλεπε τα τραίνα να περνούν». Εμμέσως πλην σαφώς στηρίζει τα συμφέροντα της εργοδοσίας, εις βάρος των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

2. Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε τον διαγωνισμό του προηγούμενου υπουργού Μεταφορών για την προμήθεια 750 καινούργιων λεωφορείων και αναγκάστηκε να νοικιάσει λεωφορεία ιδιωτών που είναι ακατάλληλα για τις ανάγκες της Αθήνας, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι εργαζόμενοι τις ώρες αιχμής;

3. Γιατί δεν προσέλαβε μόνιμο υγειονομικό προσωπικό στο «ΘΡΙΑΣΙΟ» νοσοκομείο, το οποίο λειτουργεί οριακά;

4. Γιατί άνοιξε τις πύλες εισόδου τουριστών στη χώρα μας, κάνοντας αθρόα εισαγωγή κορωνοϊού;

Παρόμοια άρθρα

Back to top button