Κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά στα Γεράνεια

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες. Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα για τους πληγέντες, την προστασία των κατοίκων και να επανέλθει το δάσος»

Περιοδεία σε πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.
Στη συνέχεια και σε δελτίο τύπου αναφέρεται ότι, στο κλιμάκιο συμμετείχαν ακόμα ο Α. Χοροζάνης, δημοτικός σύμβουλος Μεγαρέων, ο Δ. Μπακάλης, μέλος του γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, ο Γρ. Τιμπλαλέξης, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής και ο Αντ. Ραλλάτος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ και της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρητινοκαλλιεργητές από τη μεγάλη πυρκαγιά συζητήθηκαν σε συνάντηση στο Μάζι με την οποία ξεκίνησε η περιοδεία. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι οι 140 ρητινοκαλλιεργητές της περιοχής και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν τεράστια καταστροφή, καθώς εξαιτίας της πυρκαγιάς και της καταστροφής του δάσους χάθηκε τόσο το φετινό τους εισόδημα όσο και το εισόδημα των επόμενων ετών.

Στη συνέχεια της περιοδείας, ο Χρ. Κατσώτης και το κλιμάκιο του ΚΚΕ χαιρέτησαν τους πυροσβέστες που σταθμεύουν στο Αλεποχώρι, απ’ τους οποίους ενημερώθηκαν για την πορεία της κατάσβεσης των τελευταίων εστιών, που ωστόσο παραμένουν, καθώς είναι σε δύσβατες περιοχές, δυσπρόσιτες για τα πεζοπόρα τμήματα που επιχειρούν. Η εικόνα εξάλλου διάσπαρτων στηλών καπνού είχε νωρίτερα προκαλέσει την παρέμβαση του Χρ. Κατσώτη στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος ωστόσο καθησύχασε το κλιμάκιο του Κόμματος ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Σ
τη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε τον Ναυτικό Όμιλο Μαυρολίμνης, έναν παράδεισο που πλέον περιτριγυρίζεται από καμένο τόπο. Ντόπιοι που έτυχε να βρίσκονται στο χώρο έδειξαν με νόημα τη σειρά ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί απέναντι στον Κιθαιρώνα, εκφράζοντας αγωνία για το αν αυτή η εικόνα είναι το μέλλον και της δικής τους περιοχής.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο χωριό Βαμβακιές, όπου καταστράφηκαν μια οικία και βοηθητικά κτίσματα. Κάτοικοι έκαναν λόγο για ολιγωρία που επέτρεψε την μεγέθυνση της καταστροφής και για απουσία αντιπυρικών ζωνών. Κατήγγειλαν ότι εδώ και μια πενταετία επιχειρείται να καεί η περιοχή. Δείχνοντας και αυτοί τον Κιθαιρώνα, «κατάφυτο» με ανεμογεννήτριες, κατήγγειλαν ότι το ίδιο σχεδιάζεται και για τη δική τους περιοχή. Όπως ανέφεραν ετοιμάζονται μπροστά σε μια τέτοια προοπτική να συντονίσουν τις ενέργειες τους, ενδεχομένως με τη δημιουργία επιτροπής για την προστασία του βουνού αλλά και για τη διεκδίκηση έργων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Χρ. Κατσώτης, τόνισε τα εξής:

«Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες γιατί δεν έχει πάρει μέτρα για την πυροπροστασία, δεν έχει πάρει μέτρα για τον καθαρισμό του δάσους, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτήν τη μεγάλη καταστροφή. Έχει ευθύνες βέβαια και γιατί μπροστά μας έχουμε νέα περίοδο που οι φωτιές είναι αυτές που θα κυριαρχούν, αλλά έρχεται και η άλλη περίοδος με τις πλημμύρες. Απαιτείται άμεσα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή γιατί θα θρηνήσουμε νέα θύματα από τις πλημμύρες το επόμενο διάστημα.

Έχει καταστραφεί κόσμος, πρέπει να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, να αποζημιωθεί στο 100% ο κόσμος για το βιος που έχει χάσει. Άλλοι έχασαν σπίτια, άλλοι έχασαν καλλιέργειες, άλλοι έχασαν τη δουλειά τους όπως οι ρητινοκαλλιεργητές. Όλοι αυτοί θα πρέπει να αποζημιωθούν προκειμένου να επιβιώσουν το επόμενο διάστημα. Αυτοί που εργάζονταν με τη ρετσίνη στο δάσος για πολλά χρόνια δεν θα έχουν εισόδημα και χρειάζονται να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους είτε με το να παραχωρηθεί η υλοτόμηση και η καθαριότητα του δάσους και όλη αυτή η εργασία που απαιτείται για να μπορέσει να επανέλθει το δάσος, χωρίς βέβαια να ιδιωτικοποιηθεί και χωρίς να «φυτρώσουν» ανεμογεννήτριες ή άλλες δραστηριότητες οι οποίες ήδη ακούγονται στην περιοχή και οι κάτοικοι είναι πολύ ανήσυχοι για το μέλλον της.

Το Κόμμα μας θα κάνει παρέμβαση και στη Βουλή, και με Ερωτήσεις και με Επίκαιρες να φέρει τα προβλήματα της περιοχής και τα αιτήματα συνολικά των κατοίκων όλων εδώ των χωριών, των εξοχικών και ό,τι άλλο βρίσκεται στην περιοχή».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button