Λαϊκή Συσπείρωση: Προϋπολογισμός 2019 «Να δεις τι σου ‘χω για μετά»

Αν παρακολουθήσουμε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αρχής για το 2019 θα διαπιστώσουμε αμέσως πόσο απελπιστικά ίδιοι είναι ως προς την αντίληψη και τις συνέπειες που θα έχει για τον δοκιμαζόμενο λαό της περιοχής μας. Από την εισήγησή του ακόμη, φαίνεται ο σφιχτός εναγκαλισμός Κράτους-ΕΕ- και Τοπικής Διοίκησης, που σκοπό έχουν τον στραγγαλισμό του λαού για να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Βασική αρχή του προϋπολογισμού είναι μία: να μην παρεκκλίνει από την κυβερνητική πολιτική, που κινείται στους άξονες της ανταποδοτικότητας, της σχέσης «κόστους- οφέλους» και της παράδοσης των πάντων στους επιχειρηματίες, στο όνομα της «ανάπτυξης». Κι εδώ δεν χωρούν πουθενά οι πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού.
Η δημαρχιακή παράταξη δήλωσε πως «πατάει στην πραγματικότητα»: 42 εκατ. είναι τα έσοδα, 60-70% από αυτά πάνε σε ανελαστικές δαπάνες, τα υπόλοιπα θα γίνουν έργα με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Αυτά. Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τον προϋπολογισμό ως πλασματικό, αναποτελεσματικό, δίχως όραμα και στρατηγική. Προφανώς αν βγουν οι ίδιοι στην ηγεσία του Δήμου θα είναι πιο καλοί διαχειριστές, δίκαιοι, με «όραμα» και βέβαια πιο αποτελεσματικοί. Και τότε θα είναι ο κ. Σταμούλης που θα λέει ακριβώς τα ίδια ως αντιπολίτευση. Στο ίδιο έργο θεατές!
Τι έκρυψαν επιμελώς όλες οι παρατάξεις στις τοποθετήσεις τους πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης; Την ίδια την πραγματικότητα! Αυτό ακριβώς ανέδειξε ο δημοτικός μας σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Α. Χοροζάνης κι έκανε πολλούς να ενοχληθούν για ευνόητους λόγους. Είναι πράγματι δύσκολο να γνωρίζεις την αλήθεια, ότι δηλαδή οι κυβερνητικοί και τοπικοί σχεδιασμοί είναι αντίθετοι προς τα λαϊκά συμφέροντα κι εσύ να συνεχίζεις να τους υπηρετείς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Δεν υπάρχει πουθενά στον προϋπολογισμό ένα έργο που να απαντά στις πραγματικές, στις βασικές ανάγκες του λαού των Μεγάρων. Κουβέντα για αντιπλημμυρικά έργα, για αντιπυρική προστασία, για αντισεισμική θωράκιση, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δήμο και στις υπηρεσίες του (καθαριότητα, πρόνοια, παιδικούς σταθμούς κλπ.) ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Κουβέντα για έργα που θα ανυψώσουν πραγματικά την Παιδεία, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό στην περιοχή μας. Μόνο γενικά και αόριστα ευχολόγια προφανώς προς άγρα ψήφων λόγω των επερχόμενων εκλογών….Κουβέντα για έργα υποδομής, για ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλών εισοδημάτων, των επαγγελματιών που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Γι’ αυτό διεκδικούμε μείωση όλων των δημοτικών τελών κατά 13% και απαλλαγή από αυτά των μακροχρόνια ανέργων και των κατεστραμμένων καταστηματαρχών.
Η αναφορά στον «Κλεισθένη» γίνεται μόνο για το πώς θα διανεμηθούν οι καρέκλες στο δημοτικό συμβούλιο και εξυμνείται η συναίνεση και οι συνεργασίες που απαιτούν «άλλο ήθος» από τις παρατάξεις. Και κρύβουν πως αυτές οι συνεργασίες θα γίνουν στο όνομα της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών και των επιχειρηματικών επενδύσεων. Κρύβουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του Δήμου για απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση των δήμων (ήδη μειωμένη κατά 65%) που θα πέσει στα κεφάλια μας με τη μορφή φόρων ή άμεσα πληρώνοντας για μια ακόμη φορά την όποια υπηρεσία προς τους πολίτες. Κρύβουν βέβαια την επιθυμία τους για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου που θα τους απαλλάξει από το «βάρος» των μόνιμων υπαλλήλων και της ολοκληρωμένης λειτουργίας τους έχοντας την ευθύνη των ανάλογων υποδομών. Κάτι τέτοιο είναι γι’ αυτούς «αντιπαραγωγικό» ενώ η παράδοσή τους σε ιδιώτες βοηθά τις επενδύσεις και την «ανάπτυξή τους».
Ανάγλυφα αυτό αποτυπώνεται στην τοποθέτηση του Αντώνη Χοροζάνη για το έργο και την τουριστική αναβάθμιση της Βαρέας: «Τι να το κάνουμε που θα έρθουν τουρίστες στη Βαρέα και αν πιάσει ξαφνική βροχή και κατεβεί νερό οι άνθρωποι θα πνιγούν λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων;» Ανάλογες εικόνες μπορούμε να φανταστούμε για τους παραθεριστικούς οικισμούς ή για τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού. Μα και τα «έργα υποδομής» που διαφημίζουν είναι αποσπασματικά, καθυστερούν, και όποτε γίνουν θα κληθεί πάλι ο λαός να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη λειτουργία τους (π.χ. αποχέτευση με βιολογικό(;) σχολεία, Κέντρο υγείας, ύδρευση, παιδικοί σταθμοί, γηροκομείο κλπ.). Εδώ ταιριάζει το: «Να δεις τι σου χω για μετά!»
Για μια ακόμη φορά καλούμε τον λαό της περιοχής να μην πέφτει στις παγίδες που του στήνουν, στις κενές υποσχέσεις τους, στη λογική του «δεν γίνεται τίποτα» και στην υποταγή του σ’ αυτό το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα, που μόνο δυστυχία μπορεί να φέρει. Να μην πιστέψει σε κανέναν «στρατηγικό τους σχεδιασμό» γιατί πολύ απλά σχεδιασμός στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει! Θα επενδύσουν όπου και για όσο κερδίζουν και μετά θα κλείσουν και θα φύγουν αφήνοντας πίσω τους αποκαΐδια! Αυτός είναι ο σχεδιασμός τους! Να μην πιστέψει σε κανένα τους «όραμα» γιατί πολύ απλά δεν είναι δικό μας!
Δικό μας όραμα είναι μια πόλη, μια κοινωνία όπου όλοι θα ικανοποιούμε τις ανάγκες μας χωρίς κανέναν να μας κάθεται στον σβέρκο. Κι αν μας πουν ότι «αυτά δεν γίνονται, πολλά θέλετε», εμείς μια απάντηση πρέπει να δώσουμε: «Δεν Θέλουμε Πολλά, Θέλουμε τα Πάντα!»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button