Η Λαϊκή Συσπείρωση για το εξώδικο από την Megara Resins

Δυσοσμία= Εξώδικο = Καπιταλισμός! Θα μπορούσαμε να την πούμε καπιταλιστική εξίσωση. Βέβαια, δεν έχει άγνωστο. Γιατί όλοι ξέρουν, άσχετα το αν δεν μιλάνε. Πώς έχει η κατάσταση: Διαμαρτύρονται κάτοικοι για το ότι υπάρχει έντονη δυσοσμία που όλοι ξέρουν ότι προέρχεται από το εργοστάσιο Ρητίνης της Megara Resins – Φάνης ΑΕ.

Οι διαμαρτυρίες φτάνουν στην Λαϊκή Συσπείρωση, που βέβαια γνωρίζει το πρόβλημα και έχει ήδη τοποθετηθεί για το τι πρέπει να γίνει. Θέτει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενημερώνει τον κόσμο με ανακοίνωση εστιάζοντας στα:

  • Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 2016 μιλά για επέκταση των δραστηριοτήτων με παράγωγα επικινδυνότητας Α, που σημαίνει ότι δε θα έπρεπε να είναι σε μια περιοχή που ορίζεται για άλλη χρήση
  • Η έγκριση της Περιφέρειας δόθηκε κάτω από προϋποθέσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές
  • Η έντονη δυσοσμία προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους που δεν ξέρουν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία τους

Όταν τέθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με «έκπληξη» αντιληφθήκαμε πως κανένας από τους δημοτικούς συμβούλους δεν γνώριζε το πρόβλημα με πρώτο τον Δήμαρχο. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Ή ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι οι μόνοι κάτοικοι που δεν βγαίνουν ποτέ έξω ή είναι μόνιμα συναχωμένοι ή….ο καθένας κάνει όποια υπόθεση θέλει.

Απαντάει η Εταιρεία λέγοντας προκλητικά πως συκοφαντούμε, πως δεν τρέχει τίποτα και όλα είναι νόμιμα. Και ρωτάμε: Μπορεί η λέξη «νόμιμα» να σταματήσει τη δυσοσμία; Κατά την άποψη της εταιρείας και του Δημάρχου μπορεί.

Συνεχίσαμε ζητώντας τον Δήμαρχο και την Εταιρεία να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές (που δεν ξέρουμε αν έκαναν ποτέ κανέναν έλεγχο, ενώ ήταν προϋπόθεση για την έγκριση) και όταν τέθηκε το θέμα στο Δημ. συμβούλιο για δεύτερη φορά, ο μεν Δήμαρχος απάντησε πως δεν γνωρίζει τίποτα και πως μόνο ο Α. Χοροζάνης διαμαρτύρεται, η δε Εταιρεία έστειλε εξώδικο γνωρίζοντας τους φυσικούς της συμμάχους: Το κράτος, τα δικαστήρια και τον Δήμαρχο. Και το ερώτημα αγαπητοί συμπολίτες παραμένει: Με τη δυσοσμία τι γίνεται; Ή μήπως τελικά μυρίζει μόνο στον κ. Χοροζάνη;

Φτάνοντας στην «εξώδικο» ακολουθία έχουμε τα εξής:
Το «εξώδικο» κατηγορεί τον κ. Χοροζάνη για την εξής τοποθέτηση: «Οι οσμές είναι πάρα πολύ έντονες, δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους, που φοβούνται να διαμαρτυρηθούν. Κι αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα τρομοκρατίας, γιατί ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει απλώσει τα δίχτυα του παντού, με χρηματισμό, το λέω καθαρά, δεν φοβάμαι κανέναν και επειδή είναι δημόσια να το ακούσει κι ο ίδιος ο επιχειρηματίας.»
Φτάνοντας παρακάτω αναφέρει: «Σε κάθε πάντως περίπτωση, ο εντελώς συκοφαντικός και δυσφημιστικός ισχυρισμός σας πως οι ιδιοκτήτες προβαίνουμε σε παράνομες πράξεις και δη σε χρηματισμό τρίτων, ισχυρισμός παντελώς ψευδής και αβάσιμος, όπως σαφέστατα γνωρίζετε, προσβάλλει βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μας αλλά και βλάπτει την εμπιστοσύνη του κοινού προς την εταιρεία μας.»

Τι απαντάμε:

  • Η Εταιρεία δεν παραθέτει τη συνέχεια της τοποθέτησης του Α. Χοροζάνη: «..Δεν έχω αντίρρηση (να κάνει ό,τι μπορεί για να δουλέψει) όμως υπάρχει πρόβλημα. Να το δούμε ως Δήμος, Περιφέρεια και πολιτεία να κάνει την ανάλογη έκθεση με βάση τη λειτουργία της, αν δημιουργεί πρόβλημα στην περιοχή. Γιατί είναι στο Δήμο μας, οι κάτοικοι είναι εδώ….»
    Παραθέτουμε την τοποθέτηση του Δημάρχου στην ερώτηση του κ. Χοροζάνη: «…εμείς είμαστε γνωμοδοτικό όργανο κι αν η Περιφέρεια ζητήσει τη γνώμη του Δήμου σαφέστατα φέρνουμε το θέμα στο Δημ. Συμβούλιο και εκφράζουμε την άποψή μας. Αν η Περιφέρεια δε μας στείλει το θέμα, τι άποψη να εκφράσουμε; Και δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία ο κόσμος όλος, ποιος κόσμος, μόνο εσείς διαμαρτύρεστε, δεν ξέρω τι πρόβλημα υπάρχει…ο Δήμος δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς..εμπειρία έχετε ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές, μπορείτε να αποταθείτε». Τι καταλαβαίνουμε από αυτό; Ότι κατά τον Δήμαρχο δεν υπάρχει πρόβλημα δυσοσμίας κι ότι ο μόνος που διαμαρτύρεται είναι ο κ. Χοροζάνης!! Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε: Αυτό θα πει μύτη….
  • Σε ό,τι αφορά τον «χρηματισμό»: Ο κ. Χοροζάνης αναφέρθηκε προφανέστατα στις χορηγίες που δίνει η Εταιρεία στο Δήμο και σε άλλους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, που δεν είναι βέβαια παράνομες, αφού όλοι οι «ωφελούμενοι» στέλνουν δημόσια «θερμά ευχαριστήρια». Εξάλλου, αν έχουμε στοιχεία ότι κάποιος (π.χ. Δήμαρχος ή ελεγκτική υπηρεσία χρηματίστηκε = δωροδοκήθηκε, εξαγοράστηκε, (αυτή η εξίσωση έχει συνήθως άγνωστο) να είστε σίγουροι πως εμείς πρώτοι θα το δημοσιοποιήσουμε. Δεν κατηγορούμε πως έγινε κάτι παράνομο. Αντίθετα, όλα γίνονται ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΑ!
  • Κι εδώ ερχόμαστε στο «άπλωσε τα δίχτυα του». Σε πολλές ανακοινώσεις μας δηλώσαμε και δηλώνουμε την αντίθεσή μας στους χορηγούς και στις χορηγίες. Η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση οδηγεί Δήμους, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς να καταφεύγουν σε χορηγίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τη μη σωστή λειτουργία τους, αλλά και την εξάρτησή τους από αυτές. Δεν μας ενδιαφέρει αν αυτός είναι ο κ. Φάνης ή κάποιος άλλος. Άλλωστε είναι τόσοι πολλοί…Δεν ξέρουμε αν δήμαρχοι ή άλλες αρχές χρηματίζονται ή αν είναι αυτή η πολιτική και ιδεολογική τους θέση όμως: Δεν μπορεί να εξαρτώνται η Υγεία, η Παιδεία, ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός από χορηγούς, που από τη μια επιχορηγούνται, φοροαπαλλάσσονται και εκμεταλλεύονται ΝΟΜΙΜΑ! τους εργαζόμενους, να εμφανίζονται ως «σωτήρες». Να γιατί ζητάμε για τους τομείς αυτούς 100% κρατική χρηματοδότηση. Αυτή η θέση μας είναι πολιτική και είμαστε η μόνη παράταξη που τη λέμε ξεκάθαρα.

Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι αν θα πάμε στα δικαστήρια σας, αλλά το αν επιτέλους οι κάτοικοι της περιοχής μπορέσουν με τον αγώνα τους να ζήσουν σε ένα σίγουρο, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον. Και σ’ αυτό δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε πίσω!

Παρόμοια άρθρα

Back to top button