Κων/νος Δέδες: Ο θάνατος του Εμποράκου από την Ευρώ-ινομανία του

Σε παλαιότερο άρθρο μου έχω ορίσει την έννοια της Ευρώ-ινομανίας σαν την αρρωστημένη εξάρτηση που “κολλάει” τους απλούς πολίτες, άλλα και τις συλλογικότητες ακόμη και τους θεσμούς, που ενώ γνωρίζουν ότι το Ευρώ καταστρέφει τη ζωή τους, επιμένουν να ζητούν περισσότερο Ευρώ, περισσότερο Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερο ελεύθερη οικονομία που βασίζεται στο δόγμα των αγορών, δίχως να υπολογίζουν τις καταστρεπτικές συνέπειες.

Ο λόγος γίνετε με αφορμή την ανέγερση μεγάλου Σούπερ Μάρκετ ακριβώς στο κέντρο του πολεοδομικού ιστού της πόλης μας, με τις αυτονόητες συνέπειες που θα φέρει στα μικρά καταστήματα αλλά και στο σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Με την λογική που καθορίζει ο νόμος της θάλασσας ότι, το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», αμέσως μετά την λειτουργία αυτού του θηρίου στο κέντρο, θα πέσουν λουκέτα ακόμη και σε παραδοσιακά καταστήματα τροφίμων, αλλά σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλα εμπορικά καταστήματα.

Για τον λόγο αυτό αρκετές πόλεις της Ιταλίας απαγόρευαν την ίδρυση Σούπερ Μάρκετ εντός του πολεοδομικού ιστού, προστατεύοντας έτσι την τοπική τους οικονομία από τα μεγαθήρια, των Σούπερ και Υπέρ – Μάρκετ.

Σε μικρή έρευνα που έκανα συζητώντας με κάποιους καταστηματάρχες διαπίστωσα ότι θωρούσαν αυτονόητο το λουκέτο στα μαγαζιά τους, όταν όμως τους ρωτούσα γιατί δεν κάνουν κάτι για να αποτρέψουν αυτή τη καταστροφή τους, μου απαντούσαν, αυτό που απαντούν όλοι οι Έλληνες μέσα από την απελπισία τους, «μπα δεν γίνετε τίποτα».

Μετά κατάλαβα το γιατί ποτέ δεν συμμετείχαν στους αγώνες κατά των πλειστηριασμών στο ειρηνοδικείο Μεγάρων, ούτε καν για να υποστηρίξουν συναδέρφους τους, γιατί ούτε ΈΝΑΣ δεν πάτησε το πόδι του στις συγκεντρώσεις που διοργάνωσε η Τ.Ο του Ε.ΠΑ.Μ με τον καταξιωμένο οικονομολόγο και πρόεδρο Δημήτρη Καζάκη, να τον ρωτήσουν την άποψή του στο πως θα σταματήσουν το κακό.

Αναλώνονται στο να παράγουν «εκθέσεις ιδεών» για την τάχα μου, τουριστική ανάπτυξη στα Μέγαρα και τρίχες κατσαρές, εμμένοντας σε ένα σχέδιο που έχει συνταχθεί στα χρόνια της δήθεν ανάπτυξης, μη θέλοντας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της νέας τάξης πραγμάτων που εφαρμόζεται στυγνά στην χώρα μας.

Όλα αυτά συμπεραίνουν ότι σαν συλλογικότητα η ομάδα αυτή των συμπολιτών μας, όπως και πολλές άλλες, (βλέπε μηχανικοί, αγρότες κ.α) είναι βαθιά εξαρτημένες από τις μονοθεϊστικές ιδεοληψίες της άρχουσας τάξης και χρήζουν άμεσης απεξάρτησης.

Αυτά τα αναφέρω με όλο το σεβασμό που έχει ένας πολίτη-κός όταν απευθύνετε στους συμπολίτες του. Όμως δεν έχουμε περιθώρια για γλυκανάλατες ευγένειες.
Τα γράφω υποκινούμενος από τις προτροπές ενός μεγάλου Ιταλού φιλόσοφου, προς τους συμπολίτες του, τον Αντώνιο Γκράμσι, όπου το 1919 έγραφε:
 ΜΟΡΦΩΘΕΊΤΕ, γιατί θα έχουμε ανάγκη όλης της ευφυΐας μας.
 ΑΝΑΣΚΟΥΜΠΩΘΕΊΤΕ, γιατί θα έχουμε ανάγκη όλου του ενθουσιασμού μας.
 ΟΡΓΑΝΩΘΕΊΤΕ, γιατί θα έχουμε ανάγκη όλης της δύναμής μας.
Δεν εισακούστηκε όμως, κυρίως από τους συντρόφους του και ναι μεν αυτός πέθανε στην φυλακή, οι Ιταλοί δε, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την φασιστική ολιγαρχία να οδηγήσει
την πατρίδα τους στην σφαγή του λαού της από την ναζιστική εξουσία.

Υπάρχουν τρόποι να σταματήσει η καταστροφή

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια μορφή εξουσίας που ακόμη και σήμερα έχει εργαλεία που μπορούν να ρυθμίσουν κάποια ζητήματα αν επικαλεσθεί το καλό των Μεγάρων. Για παράδειγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την μέθοδο της «αποτρεπτικής φορολογίας» αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη σε κάποιες επιχειρήσεις, αποτρέποντας έτσι την ίδρυση τους, σαν αντιστάθμιση των απωλειών της τοπικής οικονομίας.

Υπάρχουν και άλλοι νόμιμοι τρόποι

Η σημασία όμως είναι ότι από μονοί της η τοπική ηγεσία δεν πρόκειται να κινηθεί, αν δεν νιώσει την πίεση των πολιτών.
Δεν δέχομαι λοιπόν με τίποτα την καθοδηγούμενη νοοτροπία που ζυμώνεται από τηλε- βιβλιο-πολες, που θέλουν να πιστέψουμε ότι, αφού έχουν όλα προαποφασιστεί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
ΟΧΙ, είναι μεγάλο ΛΑΘΟΣ.
ΜΟΡΦΩΘΕΊΤΕ, ΑΝΑΣΚΟΥΜΠΩΘΕΊΤΕ, ΟΡΓΑΝΩΘΕΊΤΕ.
Το Ε.ΠΑ.Μ είναι εδώ να βοηθήσει δίχως ανταλλάγματα.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button