Κλειστός ο ΧΥΤΑ Φυλής “Όχι σκουπίδια στους κάδους”

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής έχει κλείσει εδώ και μέρες, εξαιτίας ρωγμής στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων με συνέπεια τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών να έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλη την Αττική και στο Δήμο Μεγαρέων προφανώς.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:
« Υποβάλλω θερμή παράκληση προς τους δημότες μας στα Μέγαρα και στη Νέα Πέραμο στην Κινέτα, στο Αλεποχώρι και στους υπόλοιπους οικισμούς του Δήμου Μεγαρέων, να επιδείξουν υπομονή και να κρατήσουν τα σκουπίδια όσο μπορούν στα σπίτια τους, γιατί οι κάδοι έχουν γεμίσει τόσο οι κανονικοί όσο και οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης και ασφαλώς απειλείται η δημόσια υγεία.
Καταβάλλουμε καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα λόγω του ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει κλείσει επ’ αόριστον.

Καθημερινά ο Δήμος Μεγαρέων για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αποκομιδής περισυλλέγει περίπου εκατό (100) τόνους αστικών απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών και δυστυχώς ο ΧΥΤΑ δέχεται μόνον είκοσι (20) τόνους ενώ η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ καθόλου.
Είμαστε διαρκώς σε επαφή με την Περιφέρεια και τον ΕΣΔΝΑ κι ελπίζουμε να αποκατασταθεί η κατάσταση σε λίγες μέρες όπως διαβεβαιώνουν οι υπεύθυνοι.

Ζητώ λοιπόν από τους συμπολίτες να δείξουν κατανόηση, να πάψουν να ρίχνουν σκουπίδια έξω από τους κάδους, που είναι γεμάτοι και να επιτείνεται έτσι το πρόβλημα και να δημιουργούνται σωροί απορριμμάτων, δυσοσμίες κλπ. με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.

Ελπίζω οι εργασίες αποκατάστασης στο χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής να ολοκληρωθούν γρήγορα και ο Δήμος με όλα τα απορριμματοφόρα που διαθέτει και το σύνολο του προσωπικού και μηχανήματα θα επέμβει άμεσα και σε πολύ λίγες μέρες θα φέρει την κατάσταση σε κανονικούς ρυθμούς.»

Ωστόσο παρατηρούμε ότι δεν γίνεται η συγκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους. Ο λόγος είναι ότι εδώ και λίγες ημέρες και το σύστημα ανακύκλωσης στην πρωτεύουσα είναι εκτός λειτουργίας, επιδεινώνοντας το πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αιτία είναι και σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς τα τέσσερα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων της πρωτεύουσας δεν έχουν τρόπο να απομακρύνουν το υπόλειμμα της διαλογής των μπλε κάδων, που κυμαίνεται στο 40%-50% του περιεχομένου τους. Η αργή αποκομιδή των απορριμμάτων, πάντως, συνεχίστηκε και χθες.

Η διαλογή του περιεχομένου των μπλε κάδων στην Αττική γίνεται σε τέσσερα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ), που είναι συμβεβλημένα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Το μεγαλύτερο βρίσκεται στο Κορωπί (το διαχειρίζεται η εταιρεία WATT), ένα βρίσκεται στην Ελευσίνα (ανήκει στον δήμο) και δύο στον Ασπρόπυργο (τα διαχειρίζονται οι εταιρείες ASA Recycle και Alpha Green). Τα ΚΔΑΥ παραλαμβάνουν από τους δήμους με τους οποίους είναι συμβεβλημένα το περιεχόμενο των μπλε κάδων, ενώ μετά το πέρας της διαδικασίας διαλογής (αφού δηλαδή αφαιρεθούν όσα ανακυκλώσιμα γίνεται) οι δήμοι καλούνται να παραλάβουν το υπόλειμμα και να το μεταφέρουν στον ΧΥΤΑ Φυλής ιδίοις εξόδοις.

Πόσο είναι αυτό το υπόλειμμα; Κυμαίνεται μετάξύ 40-50% των ποσοτήτων που δέχονται, λόγω της κακής διαλογής εκ μέρους των πολιτών. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), το 2016 το ΚΔΑΥ Κορωπίου δέχθηκε 65.061 τόνους απορριμμάτων εκ των οποίων οι 31.017 κατέληξαν στον ΧΥΤΑ Φυλής, το πρώτο ΚΔΑΥ του Ασπρόπυργου (ASA) 41.739 τόνους εκ των οποίων κοινά σκουπίδια ήταν οι 22.676, το ΚΔΑΥ Ελευσίνας 29.954 τόνους εκ των οποίων στον ΧΥΤΑ κατέληξαν οι 13.717 και το δεύτερο ΚΔΑΥ του Ασπρόπυργου (Alpha Green) δέχθηκε 22.007 τόνους και έστειλε στον ΧΥΤΑ 12.114 τόνους (συνολικά περίπου 260 τόνοι την ημέρα ή 80.000 τόνοι ετησίως καταλήγουν από τα ΚΔΑΥ στη Φυλή).

Με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, τα ΚΔΑΥ σταμάτησαν να στέλνουν το υπόλειμμα της διαλογής στον ΧΥΤΑ Φυλής και λίγες ημέρες αργότερα εξάντλησαν την αποθηκευτική τους ικανότητα, με αποτέλεσμα η ΕΕΑΑ να ζητήσει την παύση λειτουργίας τους. Έτσι σταμάτησε αυτόματα και η συλλογή των μπλε κάδων από τους δήμους, με συνέπεια το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας να επιδεινώνεται. Επιπλέον, ανακυκλώσιμα και σκουπίδια γίνονται ύστερα από μερικές ημέρες «ένα», καθώς οι πολίτες αποθέτουν σακούλες σε οποιονδήποτε από τους κάδους, αυξάνοντας τις ποσότητες που πρέπει εκ των υστέρων να συλλεγούν.

Σταδιακή αποκομιδή

Εν τω μεταξύ, στον ΧΥΤΑ Φυλής ξεκίνησε από προχθές η προσέγγιση του νέου κυττάρου και από τα απορριμματοφόρα. Ο ΕΔΣΝΑ ανακοίνωσε χθες ότι η λειτουργία του θα αποκατασταθεί πλήρως έως αύριο, επομένως θα απαιτηθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για τη σταδιακή αποκομιδή όλων των απορριμμάτων από τους δρόμους.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button