Ο EuroAsia Interconnector και η όδευσή του από τα Μέγαρα

Ο Ευρασιατικός Διασυνδετήριος Αγωγός (EuroAsia Interconnector) είναι μια προτεινόμενη διασύνδεση μεταξύ των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω της μακρύτερης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής τροφοδοσίας στον κόσμο.

Έτσι, το 2010, συστάθηκε η εταιρεία “EuroAsia Interconnector” (κυπριακών συμφερόντων), με σκοπό την υλοποίηση του έργου. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2018, καλούσαν τους πολίτες των Μεγάρων, για να μας ενημερώσουν για το έργο αυτό, διότι στα σχέδια και στην προτεινόμενη τότε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), το υποθαλάσσιο καλώδιο, θα κατέληγε στον όρμο του Αϊ Νικόλα στην Πάχη. Όμως, η ενημέρωση από πλευράς της εταιρείας, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, διότι εκείνη την ημέρα (23 Ιουλίου 2018), έλαβαν χώρα οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Κινέτα και στο Μάτι.

Παρόλα αυτά, τον Σεπτέμβριο του 2018, ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.), προχώρησε στη σύσταση της θυγατρικής του εταιρείας “Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ”, με σκοπό την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Για λόγους, που δεν είναι επί του παρόντος να αναλυθούν, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, θα υλοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, όχι από την “Euroasia Interconnector”, αλλά από την “Αριάδνη Interconnection”. Μάλιστα, η εταιρεία αυτή, ήδη από τις 9 Νοεμβρίου 2018, έχει στα χέρια της και την αναλυτική έρευνα βυθού.

Επίσης, η συγγραφή των τεχνικών προδιαγραφών του έργου, οι μελέτες χάραξης των οδεύσεων των Γραμμών Μεταφοράς και οι προμελέτες χωροθέτησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Οπότε, ήδη από τον Νοέμβριο του 2018, έχει κατατεθεί η “Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων” (ΜΠΕ) στο Υπουργείο Ενέργειας.

Όπως βλέπουμε λοιπόν, η ενημέρωση από την “EuroAsia Interconnector” προς τους πολίτες των Μεγάρων δεν έγινε ποτέ. Ενημέρωση από την “Αριάδνη Interconnection”, πάλι δεν έγινε. Μπορούμε να θεωρήσουμε, ότι θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον; Έχει όμως νόημα, όταν έχει ήδη κατατεθεί η ΜΠΕ προς το Υπουργείο; Απλά και μόνο, πιστεύω ότι οι πολίτες των Μεγάρων, οφείλουν να ενημερωθούν, αν όντως τελικά, η νέα όδευση (όπως έχει οριστεί από την “Αριάδνη Interconnection” πλέον…) περνά και πάλι από την περιοχή μας…

Ιωάννης Κικίδης
MSc Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών

Παρόμοια άρθρα

Back to top button