Κλεάνθης Βαρελάς: «Η τοποθέτηση μου στη Συνεδρίαση Φορέων κατά της δημιουργίας ορυχείων βωξίτη»

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή συνάντηση πρέπει να αποτελέσει την αρχή του αγώνα ενάντια στην μεγαλύτερη πρόκληση που έχει δεχτεί ο τόπος μας.

Η θέση μου έχει εκφραστεί και επίσημα και θέλω να ακουστεί και σήμερα εδώ. Είμαι αρνητικός στις έρευνες κοιτασμάτων βωξίτη στην περιοχή μας και σύμμαχος σε κάθε αγώνα που θα αποτρέψει την αλλοίωση και την υποβάθμιση του δήμου μας.

Η μετατροπή της απείρου κάλλους περιοχής μας – που αποτελεί και τον μοναδικό πνεύμονα της Αττικής – σε κρανίου τόπο είναι μία απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί ακόμα και αν είναι ασύμμετρη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση σχεδιάζει έργα στην περιοχή μας με σκοπό την εκμετάλλευση και την υποβάθμιση της. Τα τελευταία χρόνια καταβλήθηκαν προσπάθειες από τις δημοτικές διοικήσεις να γίνει ο δήμος μας πόλος έλξης τουριστών, να αναδειχθεί το παραλιακό μέτωπο, να προστατευθούν οι αρχαιολογικοί χώροι. Η εξόρυξη βωξίτη έρχεται σε σύγκρουση με τη γραμμή που έχουμε χαράξει ως κοινωνία. Έρχεται σε αντίθεση με το όραμα όλων των κατοίκων, αλλά και όσων αγαπούν τα Μέγαρα και δεν μπορούν να μένουν μόνιμα εδώ για διάφορους λόγους, για ανάπτυξη με γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.

Η εταιρία ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟ ήδη ζητά έκταση 50.000 στρεμμάτων για 15 ερευνητικές γεωτρήσεις. Περίπου το 1/6 της συνολικής έκτασης του δήμου. Θα παραμείνει σε αυτήν την έκταση ή θα δεσμεύσει περισσότερη όταν και αν γίνουν εξορύξεις; Και αν ναι φανταστείτε τις επιπτώσεις.

Το σημαντικότερο θέμα που προκύπτει όπως επισημαίνουν οι ειδικοί,είναι τα αναπνευστικά προβλήματα από τη σκόνη που θα εναποτεθεί στα σημεία εξόρυξης. Η υγεία όλων μας θα απειληθεί στον μέγιστο βαθμό, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Η μορφολογία του εδάφους θα δεχτεί τέτοια αλλοίωση που θα αντικρίσουμε εικόνες που δεν έχουμε δει και δεν θέλουμε να φανταζόμαστε. Το φυσικό περιβάλλον που τόσα χρόνια προστατεύουμε και διαφυλάττουμε ως την πολυτιμότερη κληρονομιά απειλείται άμεσα. Μαζί του και μέρος της τοπικής οικονομίας και του πληθυσμού που στηρίζεται σε αυτό όπως οι ρητινοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι και πολλοί άλλοι.

Πριν περίπου τέσσερα χρόνια το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι μία έκταση 40.000 στρεμμάτων εντός του δήμου Μεγαρέων είναι αρχαιολογικός χώρος. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση που πρέπει να σηκώσουμε ψηλά και που μπορεί να αποτελέσει ασπίδα στις προθέσεις επιχειρηματιών και κράτους. Εννοώ ότι μπορούμε να ζητήσουμε την διεύρυνση αυτής της έκτασης κυρίως στη νότια πλευρά των Γερανείων, δηλαδή στην περιοχή που έχει βάλει στο μάτι η εταιρία. Η γη μας είναι ακριβώς ίδια με των προγόνων μας και έχει μακραίωνη ιστορία.

Μετά από μία μικρή έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο είδα ότι ο βωξίτης είναι ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται εκτός των άλλων και στην τσιμεντοβιομηχανία. Άρα η απόκτηση του έχει εθνική και στρατηγική σημασία και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι εμφανές ότι σύσσωμη η κοινωνία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου εναντιώνεται σε αυτήν την επερχόμενη υποβάθμιση. Δεν εντυπωσιάζει ο τρόπος που σκέφτεται η κεντρική διοίκηση για την περιοχή μας. Όλοι οφείλουμε να αντισταθούμε για το ζητούμενο που είναι η αποτροπή της καταστροφής. Πέρα από την έκβαση του αγώνα έχουμε να λογοδοτήσουμε στις επόμενες γενιές για τη στάση που θα κρατήσουμε. Από τον πρώτο δημότη μέχρι και τον τελευταίο θα κριθούμε όλοι και μάλιστα αυστηρά.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button