Γιατί απούσα η Δημοτική Αρχή στην πορεία κατά της ανεργίας;

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας ξεκίνησε Μεγάλη Πορεία κατά της Ανεργίας με επικεφαλής το δήμαρχο Κ. Πελετίδη. Ήταν μια πορεία 8 ημερών, που πέρασε από μια σειρά δήμους και κατέληξε στο Σύνταγμα. Σκοπό είχε να ευαισθητοποιήσει τους πάντες πάνω στο καυτό αυτό πρόβλημα, προβάλλοντας το σύνθημα: «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα».

 

Είναι αλήθεια πως όλοι οι δήμοι της χώρας δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και ασφυκτικού ελέγχου των οικονομικών των δημών. Μιας πολιτικής, που στόχο έχει να μετατρέψει τους δήμους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς και εργολάβους παράδοσης κρίσιμων υπηρεσιών σε ιδιώτες. Και βέβαια, όλοι οι δήμαρχοι συμφωνούν πως «πνίγονται» οικονομικά και πως η ανεργία αποτελεί μάστιγα –κυρίως για τους νέους-στην περιοχή τους.

 

Ποια είναι όμως η διαφορά τους και τι ήταν αυτό που ώθησε το δήμαρχο κ. Στάμουλη να μην καταδεχτεί ούτε καν να χαιρετήσει τον δήμαρχο της Πάτρας, όταν η πορεία έφτασε στα Μέγαρα, στην πλ. Λυτάρα; Τι ήταν αυτό που ενόχλησε τόσο τη δημοτική αρχή, ώστε να απορρίψει ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Ηρόδωρου για παροχή τροφής και νερού στους πορευομένους;  Και μάλιστα όταν θα μπορούσε να καλύψει ο ίδιος ο Ηρόδωρος το κόστος, αφού έχει για τέτοιες περιπτώσεις ανάλογο κωδικό; Την απάντηση θα μας τη δώσει η ίδια η τοποθέτηση του κ. Πελετίδη στο Σύνταγμα. Να λοιπόν γιατί η δημοτική αρχή του Δήμου Μεγαρέων έλαμψε δια της απουσίας της:  Γιατί….

  • απαίτησε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, στην Υγεία, Παιδεία κ.λ.π. και να παρθούν μέτρα που θα προστατεύουν τους ανέργους και τις οικογένειές τους.
  • Δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα συμμετείχαν σε αυτό τον αγώνα των 220 χιλιομέτρων Πάτρα-Αθήνα.
  • Δήλωσε ότι δεν θεωρεί λύση του προβλήματος της ανεργίας τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. «Αυτά που η σημερινή κυβέρνηση αντί να τα καταργήσει, όπως έλεγε προεκλογικά χαρακτηρίζοντάς τα μαύρη εργασία, τα μετατρέπει από 5μηνα σε 8μηνα.»
  • «Δεν συνιστούν λύση τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που δίνουν ζεστό χρήμα στους εργοδότες»
  • «Διεκδικούμε έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, έργα υποδομών για να μην είναι η πόλη μας μια ανοχύρωτη πόλη, ύδρευσης, αποχέτευσης, μαζικών μεταφορών, έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής με αθλητικές εγκαταστάσεις…»

 

Η πλειοψηφία των δήμων της Ελλάδας –κι ανάμεσά τους ο δήμαρχος Μεγαρέων- μπορεί να κόπτονται δήθεν για το πρόβλημα της ανεργίας, δε θα μπορέσουν όμως ποτέ να δώσουν αγώνα δίκαιο και ειλικρινή εναντίον της, γιατί άλλη πολιτική υπηρετούν: αυτή που την αυξάνει, αυτή που κοροϊδεύει τους άνεργους και πετά ψίχουλα στο λαό.

 

Μα ο βασικότερος λόγος που ο  δήμαρχος Μεγαρέων δεν μπόρεσε να κρατήσει ούτε τα προσχήματα –πράγμα που άλλοι δήμαρχοι κατάφεραν- ήταν γιατί ποτέ δεν θα μπορέσει να δεχτεί τη βασική θέση, την κοσμοθεωρία  του κομουνιστή δημάρχου Πατρέων:

«Εργάτης του χεριού και του πνεύματος σημαίνει δημιουργός, δηλαδή μεγαλείο, χωρίς αυτόν γρανάζι δεν γυρνά.  Μαζέψτε όλους τους εφοπλιστές του κόσμου και βάλτε τους να μετακινήσουν ένα πλοίο. Ούτε πόντο δεν θα πάει. Αυτή την αντίφαση, άλλος να δουλεύει και άλλος να τρώει, είναι χρέος μας να την ανατρέψουμε. Στα χέρια μας είναι να υπάρχει δουλειά για όλους, οργάνωση χρειάζεται και να μην τους αφήσουμε να διαιρούν και να βασιλεύουν.»

 

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Παρόμοια άρθρα

Back to top button