ΚΚΕ-ΚΟΒ Μεγάρων: «Όχι στην εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή μας»

Πολίτες των Μεγαρέων και της Νέας Περάμου,

Ένα ακόμα βαρίδι έρχεται να προστεθεί στις πλάτες του λαού ανάμεσα στα τόσα που μας πέρασαν κυβέρνηση-ΕΕ και οι κάθε λογής υπηρέτες τους. Η εταιρεία «Δελφοί Δίστομο ΑΜΕ» του Μυτιληναίου μύρισε βωξίτη στα Γεράνεια και κοιτάζει πώς θα βάλει στο χέρι ένα πολύ μεγάλο μέρος από την περιοχή μας.

Οι συνέπειες από μια τέτοια «επένδυση» θα είναι καταστροφικές και ήδη έχουν επισημανθεί:

  • Περιβαλλοντική καταστροφή και βλάβες στη Δημόσια Υγεία είτε μιλάμε για επιφανειακή είτε για υπόγεια εξόρυξη. Καταστροφή δασικών εκτάσεων, ρύπανση και αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, καθιζήσεις, μεταφορά τοξικής σκόνης, απελευθέρωση ραδιενεργών υλικών κα.
  • Επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και κυρίως στις γεωργικές δραστηριότητες που θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την εξόρυξη.

Αποτελεί πρόκληση για το λαό να εμφανίζεται η εταιρεία ως «σωτήρας» που θα φέρει την «ανάπτυξη» και θα δώσει δουλειές σεβόμενη το περιβάλλον. Η εμπειρία από ανάλογες εξορύξεις είναι πλούσια και δείχνει πως οι επιχειρηματίες δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για τη φύση και τους ανθρώπους. Ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος που απομυζούν από τον  ιδρώτα και το αίμα κυριολεκτικά των μεταλλωρύχων, καταπατώντας ωράρια και συμβάσεις, παραβιάζοντας κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

Σαν ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε Ερώτηση στην Βουλή όπου εκφράσαμε την αντίθεση μας και καλούμε τον κόσμο να οργανώσει την πάλη του ενάντια στην εξόρυξη του βωξίτη στα Γεράνια. Πολύ σωστά γεννήθηκαν αντιδράσεις και φτιάχτηκε Επιτροπή Φορέων ενάντια στην εξόρυξη.

Στηρίζουμε την προσπάθεια των Φορέων αλλά συγχρόνως επαγρυπνούμε. Γιατί ξέρουμε ότι παρά τις αγωνιστικές κορώνες ορισμένων σήμερα, από θέση αρχής βρίσκονται δίπλα στα επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι απέναντί τους μιας και στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Όλα τα αστικά κόμματα, τόσο αυτά που βρέθηκαν στην εξουσία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ,) και στήριξαν με νόμους το καπιταλιστικό κέρδος παραδίδοντας δάση και ακτές στους καπιταλιστές, όσο κι αυτά που ορέγονται να βρεθούν εκεί (ΔΗΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ, ΧΑ κα.) υπάρχουν μόνο για να υπηρετούν αυτόν τον σάπιο δρόμο «ανάπτυξης». Δεν ξεχνάμε τόσους και τόσους δημάρχους και νομάρχες (όπως στην Ελευσίνα, Μέγαρα, Ν. Πέραμο) που συμμετείχαν σε λαϊκές διαμαρτυρίες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την ίδια ώρα κάτω απ’ το τραπέζι στήριζαν τις διάφορες επεκτάσεις ή άλλες «επενδύσεις» (όπως τα διόδια κα.) που στρέφονταν ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Γι’ αυτό ο λαός πρέπει να επαγρυπνά. Αργά ή γρήγορα, όχι μόνο τα κόμματα, αλλά και συνδικαλιστικές παρατάξεις κι άλλοι φορείς που υπηρετούν αυτή την πολιτική θα «αδειάσουν» τους αγώνες στους οποίους δήθεν πρωτοστατούν. Η πείρα έχει δείξει πως οι μεταξύ τους φαγωμάρες και οι κατά καιρούς επαναστατικές κορόνες έχουν να κάνουν όχι μόνο με την «καρέκλα» αλλά και για το ποια επιχειρηματικά συμφέροντα στηρίζουν κάθε φορά. Ας μην εγκλωβιστούμε στη λογική τους!

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας είναι μεγάλος μα δεν ανήκει σήμερα σε μας! Τον εκμεταλλεύεται μια φούχτα αρπακτικών που τον μετατρέπει σε δισεκατομμύρια ευρώ ενώ σε μας μένει ένα έρημο τοπίο δίχως νερό, δέντρα, ζωή… τόποι κατεστραμμένοι με ανθρώπους να πεθαίνουν πριν από την ώρα τους! Αυτή την ανάπτυξη ονειρεύονται!

Το ΚΚΕ μιλά για ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Αν εξαλειφθεί το καπιταλιστικό κέρδος, η λαϊκή εξουσία μπορεί να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο έχοντας τελείως διαφορετικά αποτελέσματα: Η εξόρυξη δε θα γίνεται ανάλογα με το αν συμφέρει ή όχι τον επιχειρηματία, ο τρόπος εξόρυξης δε θα αποφασίζεται με γνώμονα το κέρδος, αλλά με μόνο κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Θα χρησιμοποιείται όλος ο πλούτος από μας χωρίς ξένους και μεσάζοντες, θα αξιοποιούμε τις νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, τόσο κατά την εξόρυξη όσο και κατά την βιομηχανική παραγωγή και αν υπάρχει περιβαλλοντική υποβάθμιση ή κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δε θα γίνεται καθόλου εξόρυξη, πολύ απλά γιατί θα είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων….

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί και βρίσκεται δίπλα σε όλους τους αγώνες που κάθε φορά έδινε και δίνει ο λαός μας μέσα στην 100χρονη πορεία του. Γνωρίζει πολύ καλά τους εχθρούς του λαϊκού κινήματος κι έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα για το πώς ο λαός θα πετάξει τους εκμεταλλευτές από το σβέρκο του και θα θεμελιώσει τη λαϊκή εξουσία. Κάθε επίθεση που δεχόμαστε από το κεφάλαιο και τους κάθε λογής εκφραστές του πρέπει να μας δυναμώνει, να μας πεισμώνει αλλά και να μας προσανατολίζει σωστά. Έτσι μόνο μπορούμε να πούμε πως κάναμε ένα βήμα μπροστά. Γιατί είναι άλλο να λες «Όχι στο βωξίτη στην περιοχή μας» που σημαίνει να πάει κάπου αλλού ο Μυτιληναίος να σκάψει κι άλλο να λες «Κάτω τα χέρια από τον ορυκτό μας πλούτο» που σημαίνει πως ανήκει στο λαό και πως αν το καταλάβει… Θα γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει!

Παρόμοια άρθρα

Back to top button