ΚΚΕ για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρεβυθούσα

Δελτίο τύπου από την Κομματική Οργάνωση Φυσικού Αερίου του ΚΚΕ αφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Ρεβυθούσα και στην ενεργειακή κρίση με τα οικονομικά συνεπακόλουθά της και αναφέρει:

Το τελευταίο διάστημα δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αρκετοί είναι οι περαστικοί από την βιομηχανική εγκατάσταση του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, η όξυνση των ανταγωνισμών για την απεξάρτηση της ΕΕ από το Ρωσικό φυσικό αέριο καθιστούν τη Ρεβυθούσα στρατηγικό σημείο ενδιαφέροντος για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις, εκτός βεβαίως από την εικόνα, είχε στόχο την αναπαραγωγή των ίδιων επιχειρημάτων για να δικαιολογήσει την πολιτική που εφαρμόζει προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και του κεφαλαίου καθώς και για να διαβεβαιώσει για την υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στον τομέα της Ενέργειας. Δηλαδή ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προμετωπίδα της στρατηγικής για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα και την εξάρτηση από το LNG των ΗΠΑ.

Στην επίσκεψή του ο πρωθυπουργός τόνισε το χιλιοειπωμένο παραμύθι ότι η ενεργειακή ακρίβεια αποτελεί «εισαγόμενο πρόβλημα». Η πραγματικότητα όμως και της δικής του πολιτικής, το διαψεύδουν. Η πολιτική της «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης, που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, είναι κατά παραγγελία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Πρόκειται για μία πολιτική που με την επίφαση της «προστασίας τους περιβάλλοντος», επιδιώκει να δημιουργήσει νέα πεδία επενδύσεων με ικανοποιητικό κέρδος για τις πολυεθνικές και τους μονοπωλιακούς όμιλους. Αυτή η πολιτική είναι που έχει εκτινάξει το κόστος της ενέργειας (ηλεκτρικής και φυσικό αέριο) στα ύψη όλα τα προηγούμενα χρόνια και κλιμακώθηκε με τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας από το Νοέμβρη του 2020, του χρηματιστηρίου ρύπων πολύ πιο πριν, την απολιγνιτοποίηση και άρα την όλο και μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενο καύσιμο.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η όξυνση των ανταγωνισμών για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ο Πρωθυπουργός «διαβεβαίωσε» και από τη Ρεβυθούσα ότι «θα πιέσει για λύσεις για μείωση των τιμών ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αν χρειαστεί θα πάρει πρόσθετα μέτρα και η κυβέρνηση». Διαβεβαίωσε δηλαδή ότι ο «εμπρηστής» θα σβήσει τη φωτιά που έβαλε.

Τα μέτρα ψίχουλα της κυβέρνησης δεν επαρκούν στο ελάχιστο για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Οι όποιες αυξήσεις και παροχές, δίνονται μόνο αν το επιτρέψουν οι λεγόμενοι «δημοσιονομικοί στόχοι» ενώ και αυτά εξανεμίζονται από την ακρίβεια που καλπάζει μέρα με τη μέρα και κατατρώει το εισόδημα. Αυτό που πραγματικά είναι μέλημα των κυβερνήσεων είναι η
προάσπιση των κερδών του κεφαλαίου κι αν περισσέψει κάτι, και φοβούμενοι την κατακραυγή, να μοιράσουν και κάποιο ξεροκόμματο στο λαό.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας, πέρα από τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, βιώνουν στους χώρους εργασίας εντατικοποίηση, εργολαβοποίηση, απορύθμιση εργασιακών σχέσεων και βέβαια πλήρη αναντιστοιχία στους μισθούς σε σχέση με τα υπερκέρδη των μετόχων των εταιρειών στον κλάδο.

Αρκετοί συνάδελφοι στον κλάδο, όπως στη Ρεβυθούσα, εκτελούν επιπλέον εργασίες ψηλού βαθμού επικινδυνότητας, πολλές φορές κάτω από πίεση λόγω κενών σε οργανικές θέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο σοβαρού ατυχήματος.

Η λύση σήμερα βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη του λαού για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Λύση σήμερα μπορεί να δωθεί μέσα από τη σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας που θα εξασφαλίζει φθηνή ενέργεια και ενεργειακή επάρκεια.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να συσπειρωθεί και να διεκδικήσει:
– Άμεσα μέτρα ανακούφισης για τη δραστική μείωση των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και Ενέργεια
– Ρεύμα φθηνό για το λαό. Καμία προσαύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
– Κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ.
– Καμία διακοπή ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν το πανάκριβο ρεύμα.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button