KKE – Α. Ραλλάτος: «Η γη και τα δάση δεν είναι εμπόρευμα»

Ακολουθεί η ομιλία του Αντώνη Ραλλάτου, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία έλαβε χώρα εχθές 6 Ιουνίου στην πλατεία Φρειδερίκης (Λυτάρα) και μας απεστάλη με δελτίο τύπου

Ο Ομιλητής ανάφερε ότι οι πυρκαγιές συνδέονται με την διαχρονικά ασκούμενη δασική πολίτικη, την πολιτική γης άλλα και την «πράσινη ανάπτυξη». Ότι από τη δημιουργία του ελληνικού αστικού κράτους μετα το 1821, η γη, τα δάση, αντιμετωπίζονται διαχρονικά ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, για την ενίσχυση των κάθε φορά κερδοφόρων επενδυτικών επιδιώξεων διάφορων μονοπωλιακών ομίλων που η γη είναι γι αυτούς, ένα επενδυτικό εργαλείο.

Έκανε μια ανάδρομη για την αξιοποίηση των δασικών πυρκαγιών ως εργαλείου αποχαρακτηρισμού και εμφάνισης ανύπαρκτων ιδιοκτησιών σε κρατικά δάση και δασικές εκτάσεις και επεσήμανε οτι η εμπορευματοποίηση της γης, έχει οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη «συμβίωση» δασών με βιομηχανία, με τουριστικές επιχειρήσεις βίλλες, οικισμούς, με κίνδυνο πυρκαγιών και άλλων ατυχημάτων, με καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό.

Ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται η εμπορευματοποίηση των δασών και για το δάσος της περιοχής, αφού ήδη έχουν προς το παρόν απορριφτεί πάνω από 10 αιτήσεις στην ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ 2 έχουν εγκριθεί στα Γεράνεια. Θύμισε το ενδιαφέρον για εξόρυξη βωξίτη από γνωστούς επιχειρηματικούς ομίλους και την οικιστική πίεση που ασκείται.

Επεσήμανε επίσης ότι το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών, οξύνει η αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, του διαχωρισμού της πρόληψης από την καταστολή και την μεταφορά της αρμοδιότητας δασοπυρόσβεσης από τη Δασική υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, που έγινε το 1998 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και συμφωνούν όλες οι κυβερνήσεις. Οξύνει επίσης, ο ανεπίκαιρος αντιπυρικός σχεδιασμός, η ανύπαρκτη χρηματοδότηση, ο ανεπαρκής και παλαιωμένος εξοπλισμός, η αναποτελεσματική οργάνωση των επίγειων δασοπυροσβεστικών δυνάμεων, που είναι ο κύριος παράγοντας έγκαιρης και αποτελεσματικής κατάσβεσης, ενώ τα εναέρια μέσα όσο κι αν βοηθούν δεν σβήνουν τις πυρκαγιές.

Οι κυβερνήσεις τόνισε, δεν δίνουν βάρος στην πρόληψη και την προκαταστολή αλλά στην καταστολή και ειναι τραγικές οι ελλείψεις στη δασική υπηρεσία και την πυροσβεστική.
Χαρακτήρισε ψεύτικες τις αντιπαραθέσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού και τα δυο κόμματα ως κυβέρνηση συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες του διαρκούς εγκλήματος και υλοποιούν την ίδια δασική και περιβαλλοντική πολιτική.

Θεωρούν ως πρόσχημα την κλιματική αλλαγή για να καλύψουν το ότι αντιμετωπίζουν τα δάση ως εμπόρευμα – κερδοφόρα διέξοδο στα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλίων.
Υλοποιούν και στηρίζουν τη στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης, την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, τις διεθνείς συμφωνίες, την μετά το 2020 δασική στρατηγική της ΕΕ, στοχεύοντας στη αποτελεσματικότερη ένταξη των δασών στις μονοπωλιακές ανάγκες στο όνομα της αγροτικής ανάπτυξης, της προστασίας της βιοποικιλότητας, της κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας.

– Αντιμετωπίζουν το περιβάλλον, τα δάση ως πεδίο διεύρυνσης της επιχειρηματικής δράσης, εκχωρούν στους ομίλους, γη, δάση, αέρα, θάλασσα, παραλίες, για κάθε είδους εκμετάλλευση (ΑΠΕ, μεταλλεία, λατομεία, logistics, χώρους εγκατάστασης ΧΥΤΑ, κατοικία κλπ), ακολουθώντας τις οδηγίες του μεγάλου κεφαλαίου, του ΣΕΒ, των τραπεζών, υποτάσσοντας ακόμα περισσότερο το περιβάλλον στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

– Υλοποιούν τους δασικούς χάρτες που αποτελούν κυρίαρχη κερδοφόρα επιδίωξη των μονοπωλιακών ομίλων, του ΣΕΒ, των τραπεζών, για να διαμορφωθεί «καθαρό τοπίο», που θα επιταχύνει τα εκμεταλλευτικά τους σχέδια.

Επεσήμανε ότι επιδιώκουν την αντιστροφή της πραγματικότητας. Μετατρέπουν το αποτέλεσμα σε αιτία, για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ότι η εκατόμβη των νεκρών, οι δασικές πυρκαγιές , οι καταστροφές από τους σεισμούς, τις πλημμύρες, τα μπαζωμένα ρέματα, τα αυθαίρετα, είναι το αποτέλεσμα.
Η αιτία και αυτών των καταστροφών είναι ο καπιταλισμός που σαπίζει και παρασύρει ανθρώπινες ζωές, όπως άλλωστε και κάθε μέρα, στο βωμό της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, εμπορευματοποιεί τη γη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ τονίζοντας ότι η γη, τα δάση δεν είναι εμπόρευμα. Δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο διεύρυνσης της κερδοφορίας, πηγή πλούτου για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ότι διέξοδος για τους λαούς είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, της κοινωνικής ιδιοκτησίας, που με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση, για την ικανοποίηση των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών και όχι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το κύριο βάρος θα δίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση, στην συνολική προστασία και ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων, ενιαία αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την ειδική διαχείριση της δασικής βλάστησης.
Επισήμανε επίσης ότι το ΚΚΕ είναι μπροστά στον αγώνα για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και στα δάση. Ότι διεκδικεί

– Την άμεση κάλυψη του 100% των ζημιών χωρίς προϋποθέσεις σε παραγωγή, σπίτια γεωργικές καλλιέργειες .
– Την άμεση καταβολή ενισχύσεων στους ρητινοκαλλιεργητές, ενίσχυσης που πρέπει να καλύπτει την απώλεια του εισοδήματος τους για όλα τα χρόνια που δεν θα υπάρχει ρετσίνι κι όχι μόνο για μια χρονιά.
– Την άμεση υλοποίηση των απαραιτήτων δασοτεχνικών μελετών και έργων ανάσχεσης των πλημμυρών και αντιπλημμυρικής προστασίας λογω των ιδιαίτερα μεγάλων κλίσεων των καμένων δασών.
– Την άμεση εξασφάλιση των αναγκαίων χρημάτων για αυτά και την στελέχωση της Δασικής υπηρεσίας που είναι σχεδόν άδεια από προσωπικό. Την εκπόνηση μελέτης διαχείρισης του δάσους και του καμένου από τη Δασική υπηρεσία και αντιπυρικής προστασίας.
– Την κάλυψη των αναγκών της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Τέλος τόνισε οτι όλες οι αστικές κυβερνήσεις, κράτη, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συμφωνούν στο να αποτελέσει η ]«πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη στρατηγική διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλιακών ομίλων.

Στην Ελλάδα στρατηγικά συμφωνούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25 Ελληνική Λύση με την εξειδίκευση και εφαρμογή της «πράσινης ανάπτυξης» η οποία θα οδηγήσει σε νέες θυσίες των κοινωνικών αναγκών στον βωμό του κέρδους και σε περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Αποκάλυψε οτι για να διασφαλιστεί η κερδοφορία της πράσινης εκμετάλλευσης, για να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι απόλυτα αναγκαία η ένταση της εκμετάλλευσης, η επιδείνωση και επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η επιβολή φθηνής εργατικής δύναμης, η λεγόμενη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας το τσάκισμα του απεργιακού δικαιώματος και η παραπέρα καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ, και με το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα πατώντας στην πολιτική της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επεσήμανε ότι στις 10 του Ιούνη στην πανελλαδική απεργία δεν παλεύουμε μόνο για την κατάργηση του 8ωρου, το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και ενάντια στην καταστροφή των δασών, του περιβάλλοντος, αφού η πράσινη ανάπτυξή τους, κάνει μαύρη τη ζωή της εργατικής τάξης κι όλων των λαϊκών δυνάμεων.

Κάλεσε τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες να συμβάλουν στη συγκρότηση ισχυρού, μαζικού αγωνιστικού κινήματος που θα μπει εμπόδιο στις “ανατροπές του αιώνα”. Ενάντια στο σύνολο της αστικής πολιτικής, απέναντι στις “πράσινες” και “μπλε” μπίζνες των ομίλων, που τσακίζουν τις ζωές των εργαζομένων και καταστρέφουν το Περιβάλλον. Σε γραμμή σύγκρουσης με τους μονοπωλιακούς ομίλους και το κράτος τους.

Έτσι θα σταματήσει και η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης των λαϊκών δυνάμεων, της γης, των δασών θα καταργηθεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία στη γη. Με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας ως αποτέλεσμα της επαναστατικής σύγκρουσης της εργατικής τάξης των λαϊκών δυνάμεων με την τάξη των καπιταλιστών. Αυτή η προοπτική , κρίνεται και από τους σημερινούς αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος για όλες τις λαϊκές ανάγκες.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button