Συμμετοχή του «Κούρου» στην άσκηση έκτακτης ανάγκης «Κιβωτός 2021» στο Αλεποχώρι

Δελτίο τύπου πληροφορεί ότι η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων «Κούρος» συμμετείχε σε άσκηση ετοιμότητας το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή Αλεποχωρίου με την κωδική ονομασία «Κιβωτός 2021».

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 28 Οκτωβρίου 2021 εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με προγνώσεις πολύ ισχυρών καταιγίδων, θυελλωδών ανέμων και χαλαζοπτώσεων, που αναμένονταν να πλήξουν από τις μεσημβρινές ώρες της 30ης Οκτωβρίου 2021 την Αττική, με περισσότερη ένταση στα Δυτικά και Βορειοδυτικά της Περιφέρειας.

Το Κ.Ε.Π.Π. εκδίδει προειδοποιητικό σήμα προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις, για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Ταυτόχρονα, κατά την 1η φάση της άσκησης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει όλους τους συναρμόδιους φορείς, ότι την 30η Οκτωβρίου 2021, θα πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα στη Δυτική Αττική. Μετά τη σύγκληση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.

Κατά τη 2η φάση της άσκησης, εκδηλώνεται το περιστατικό στις 30 Οκτωβρίου 2021, με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στη δυτική Αττική, ενώ παρουσιάζονται τα πρώτα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Αλεποχωρίου και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς τίθενται σε συναγερμό.

Κατά την 3η φάση και μετά την εκδήλωση εκτεταμένων πλημμυρών και επικίνδυνων συνοδών φαινομένων στο Αλεποχώρι, δίνεται εντολή στους φορείς, μέσω 9 διαφορετικών «επεισοδίων», να αντιμετωπίσουν περιστατικά και καταστροφές, κατά αρμοδιότητα, λόγω: κατολισθήσεων, εκτροπής οχήματος σε ρέμα, υπερχείλισης ρεμάτων και εισροής όμβριων υδάτων σε κατοικίες, διακοπής της κυκλοφορίας σε δρόμους, λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών, εγκλωβισμένων ατόμων και ζώων σε πλημμυρισμένες κατοικίες και οχήματα, τραυματισμένων ατόμων, αγνοούμενου ατόμου στον Κορινθιακό κόλπο, κηλίδας στην επιφάνεια της θάλασσας και πτώση στύλου της ΔΕΗ, ενώ η 4η φάση αφορά την αποκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, που εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο της άσκησης τα μέλη της ομάδας μας είχαν την τύχη να δώσουν το πρώτο σήμα για περιστατικό στις αρμόδιες αρχές κατά την διάρκεια της 3ης φάσης.

Η άσκηση ετοιμότητας ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ευελπιστούμε στο μέλλον να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες ασκήσεις, ειδικά στον τομέα της πυρόσβεσης, ώστε να αποκτηθεί εμπειρία και να αντιμετωπιστεί η εκδήλωση μιας μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή μας.

Με τιμή
για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος
Κατερινίτσας Αντώνιος

Ο Γ. Γραμματέας
Νάστος Παναγιώτης

Παρόμοια άρθρα

Back to top button