Ιερόθεος Ιωάννου: «Μέγαρα και Ν. Πέραμος: Σταυροδρόμι τουρισμού»

Ακολουθεί άρθρο – επιστολή του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τον δημοτικό συνδυασμό του Δήμου Μεγαρέων «Ορίζοντες για τον πολίτη», Ιερόθεου Ιωάννου, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μαργέτη.

Τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος μπορούν και πρέπει, να αποτελέσουν τουριστικό σταυροδρόμι ανάμεσα σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, με σημείο αιχμής τις μορφές εναλλακτικού κυρίως τουρισμού και με όπλα τους το φυσικό περιβάλλον, τις ιδιαίτερες διαδρομές στη Μεγαρική φύση και την αγροτική παραγωγή με τα μοναδικά τοπικά προϊόντα.

Ανάγκη στρατηγικού τουριστικού σχεδιασμού

Είναι γνωστό όμως, πως η πρόκληση ενδιαφέροντος επισκεπτών απαιτεί την ύπαρξη περισσότερων καταλυμάτων και γενικότερα τουριστικών υποδομών. Χρειάζεται σίγουρα η σύμπραξη κράτους και ιδιωτών για δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων αλλά από εκεί και πέρα η πόλη πρέπει να διαθέτει κάποια προαπαιτούμενα, που περνούν από το χέρι της δημοτικής αρχής, όπως καλό οδικό δίκτυο, σωστή σήμανση, δημοτική συγκοινωνία σε όλη την έκταση του δήμου, καθαριότητα δημόσιων χώρων, πολυδύναμο Κέντρο Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία εκτός από το Αλεποχώρι σε Ν.Πέραμο, Κινέτα και γιατί όχι και καθιέρωση δρομολογίων προς νησιά του Αργοσαρωνικού από Πάχη και Νέα Πέραμο διότι όπως έχει αποδείξει η ιστορία η ανάπτυξη ενός τόπου ξεκινάει από τη θάλασσα. Σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο της πολιτικής αεροπορίας θα αποτελέσουν οι πόλεις το δέλεαρ για τουριστικές επενδύσεις.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται η αυτοδιοίκηση, να βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση και έχοντας οργανωμένο σχέδιο κάθε φορά, να διεκδικεί κονδύλια ενίσχυσης διαφόρων μορφών τουρισμού. Με κοινό όραμα το όφελος του Δήμου και με τη δημιουργία ομάδων εργασίας (μετασχηματιστική- συμμετοχική διοίκηση), οι οποίες θα «τρέχουν» τα project, αποτελούμενες από ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων αλλά με επιστημονικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, ο Δήμος Μεγαρέων θα μπορέσει να «επικοινωνήσει» το σκοπό του, που δεν είναι κανένας άλλος πέραν της αξιοποίησης των τουριστικών δυνατοτήτων του.

Χρειάζεται να γίνουν δράσεις, που θα καθιερώσουν στη συνείδηση του κόσμου, ότι ο Δήμος Μεγαρέων είναι ένας τουριστικός προορισμός. Είναι αναγκαία η εκπόνηση οργανωμένου στρατηγικού τουριστικού σχεδιασμού, όπου κάθε ομάδα εργασίας θα ασχολείται με την κάθε δράση ξεχωριστά, ώστε να επιτυγχάνονται τα μέγιστα θετικά αποτελέσματα. Δράσεις, όπως είναι η δημιουργία επικοινωνιακής υποδομής, η οποία θα επικοινωνεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου Μεγαρέων (φύση, θάλασσα, ιστορικά μνημεία κ.α) μέσω ηλεκτρονικών ιστοτόπων, προβολής σε ηλεκτρονικά, έντυπα και προωθητικά γενικώς μέσα, προγραμμάτων ενίσχυσης αναγνωρισιμότητας της πόλης, διοργανώσεων εξωστρέφειας του Μεγαρικού πολιτισμού, σεμιναρίων επιχειρηματικότητας και συμμετοχής σε forum Τουρισμού και Πολιτισμού. Βέβαια κάποιες δράσεις θα μπορούσαν, να είχαν ήδη πραγματωθεί (βαλτώδης και προκλητική αδράνεια) με προώθηση κυρίως της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Μεγαρέων μέσω τουριστικών οδηγών με αναλυτικές πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος, αναλυτικών χαρτών πρόσβασης και ηλεκτρονικών εφαρμογών κινητού τηλεφώνου.

Ανεκμετάλλευτο τουριστικό σταυροδρόμι

Δυστυχώς όμως, ενώ διαπιστώνεται, πως ο Δήμος Μεγαρέων έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, παρατηρείται μια συνεχής αδράνεια και αδιαφορία από όλες τις έως τώρα διοικήσεις επί του θέματος. Ενώ σε άλλες περιοχές και με μικρότερες τουριστικές δυνατότητες οι Δήμοι τους διεκδικούν και επιτυγχάνουν τα υψηλότερα στάνταρ τουρισμού και με τον Ελληνικό Τουρισμό, με εξαίρεση το καλοκαίρι της πανδημίας, τα τελευταία χρόνια, να καλπάζει, τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος «σφυρίζουν» αδιάφορα.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι δημότες, ότι οι περιοχές της επικράτειας του Δήμου Μεγαρέων διαθέτουν τεράστιες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Πρέπει να αξιοποιηθεί το παραλιακό τους μέτωπο. Απέναντι βρίσκονται η Αίγινα και το Αγκίστρι, δύο νησιά ώριμης τουριστικής ανάπτυξης, που τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούνται φαινόμενα τουριστικού κορεσμού. Εδώ παρουσιάζεται η ευκαιρία του Δήμου Μεγαρέων σαν περιοχή με δυναμική τουριστικής ανάπτυξης, να απορροφήσει τις διαρροές τουριστών αυτών των νησιών αποκομώντας μόνο θετικά αποτελέσματα από τον κορεσμό τους.

Ευλογημένος τόπος για εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Εκτός του κλασικού- μαζικού τουρισμού διατίθενται προοπτικές ανάπτυξης και άλλων εναλλακτικών μορφών, όπως ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός υπαίθρου, ο περιηγητικός τουρισμός, ο τουρισμός θαλάσσης, ο αθλητικός τουρισμός και ο ορεινός τουρισμός. Αφέθηκε επί σκοπού τελευταίος ο θρησκευτικός τουρισμός. Αιτία αποτελεί το γεγονός, ότι στο Δήμο Μεγαρέων κυριαρχούν πάνω από τριάντα ξωκκλήσια και δεσπόζουν μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και παρεκκλήσια ενώ αποτελούν σημείο προσκυνηματικής και πολιτιστικής αναφοράς για την περιοχή Μονές, όπως του Αγ.Ιεροθέου, του Αγ.Ιωαννου του Μακρινού και της Αγ.Παρασκευής στο Μάζι με μοναδικά χριστιανικά κειμήλια, ιερά λείψανα, εξαιρετικά φιλοτεχνημένες εικόνες και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αναλόγως της ρυθμικής τεχνοτροπίας των ναών.

Οι περιοχές του Δήμου Μεγαρέων χαρακτηρίζονται από έντονη θρησκευτικότητα και το αποδεικνύουν με όλους αυτούς τους χώρους χριστιανικής λατρείας. Εδώ βέβαια μπορεί, να συνδυαστεί και ο πολιτιστικός τουρισμός με περιηγήσεις στα ιστορικά σημεία της πόλης (Κρήνη Θεαγένους, Ιστορικό Τείχος Αγ.Τριάδας, Μνημείο του Βασιλιά Καρός, Λόφος Παλαιόκαστρο κ.α) και παρακολούθηση του υλικού και πνευματικού πολιτισμού της περιοχής (Λαογραφικοί Σύλλογοι κ.α). Αυτό θα συμβάλει στην αναβίωση και προβολή πολλών διαφορετικών στοιχείων της τοπικής παράδοσης, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, πατροπαράδοτες παραγωγικές διαδικασίες, μελέτη και παρουσίαση αρχιτεκτονικών μνημείων κ.α.

Ορίζοντες με σύνθημα «συν Αθηνά και χείρα κίνει»

Πρέπει να γίνει σαφές, πως η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο στις πόλεις των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Στο συνδυασμό «Ορίζοντες» ταιριάζει η αρχαία παροιμία «συν Αθηνά και χείρα κίνει» διότι όλοι οι υποψήφιοι είναι διατεθειμένοι, να παλέψουν με όλες τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους, για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για το Δήμο και τους πολίτες διεκδικώντας το μέγιστο και μην αφήνοντας τίποτα στην τύχη. Είναι επιτακτική η ανάγκη, να υπάρξει συνεχής διεκδίκηση κονδυλίων και ευκαιριών τουριστικής ανάπτυξης με οργανωμένο τουριστικό σχέδιο, το οποίο θα αποφέρει οφέλη στην τοπική οικονομία, θα συμβάλει στα μέγιστα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, θα καλλιεργήσει την οικολογική συνείδηση των πολιτών, θα προκύψουν νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα άρα νέες θέσεις εργασίας και τέλος θα διαφυλαχθεί και θα διαδοθεί η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής.

Ιερόθεος Ιωάννου
Φιλόλογος- Διοικητικός Υπάλληλος Κ.Υ.Μεγάρων
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τον πολίτη» με Υποψήφιο Δήμαρχο Μεγάρων-Νέας Περάμου τον Παναγιώτη Μαργέτη

Παρόμοια άρθρα

Back to top button