Ιερόθεος Ιωάννου: «Ανάγκη για κοινωνική πολιτική»

Ο «κεντρικός» ρόλος της Αυτοδιοίκησης

Ακολουθεί άρθρο – επιστολή του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό «Ορίζοντες» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μαργέτη, Ιερόθεου Ιωάννου.

Στη σύγχρονη βιβλιογραφία προέκυψε ο όρος «κοινωνικός αποκλεισμός», θέλοντας, να περιγράψει επί του συνόλου ένα αναλυτικό πλαίσιο επιχειρηματολογίας και αλληλεξαρτώμενων παραγόντων, οι οποίοι οδηγούν χαμηλά, αλλά και μεσαία, αρκετές φορές πλέον σήμερα, κοινωνικά στρώματα, να στερούνται βασικά δημόσια αγαθά, όπως είναι η εκπαίδευση και η υγεία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παραγόντων και συνισταμένων κοινωνικών καταστάσεων εντάσσεται και η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία πλέον χρειάζεται, να παίξει το ρόλο του αδύναμου και άφαντου σε πολλές περιπτώσεις κράτους, λόγω των οριζόντιων πολίτικων του, διεκδικώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, πόρους και ίσως χορηγίες, που θα δίνουν τη δυνατότητα άσκησης δράσεων ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής.

Πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο

Οι δημοτικές αρχές πρέπει να προσαρμόζουν την πολιτική τους με βάση τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού τους και να εστιάζουν στα προβλήματα, που έχει επιφέρει σε μεσαία και χαμηλά στρώματα η παρατεταμένη οικονομική στενότητα, προβαίνοντας σε ενέργειες αντιμετώπισης της γενικότερης ανθρωπιστικής κρίσης, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και εφαρμόζοντας γενικώς προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, αλληλεγγύης και προσφοράς.
Πρέπει να συνειδητοποιηθεί καθολικά, ότι οι κοινωνικοοικονομικές καταστάσεις της εποχής έχουν φέρει την τοπική αυτοδιοίκηση, να είναι ο άμεσος αποδέκτης των προβλημάτων των δημοτών τους. Σίγουρα δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η τοπική αυτοδιοίκηση για την εξ` ολοκλήρου άσκηση κοινωνικής πολιτικής αλλά παρόλα αυτά καλείται, να παίξει κεντρικό ρόλο. Έναν ρόλο που θα μπορεί, να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις, να επιλύει σοβαρά προβλήματα και να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία, που θα οδηγεί στην ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών, καλύπτοντας βασικές κοινωνικές ανάγκες.

Κοινωνική πολιτική με πράξεις…

Η κοινωνική πολιτική χρειάζεται έναν στρατηγικό σχεδιασμό, που θα στηρίζεται στο κοινό όραμα των μελών και του επικεφαλής του Συνδυασμού Ορίζοντες και την υλοποίηση των συλλογικών μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων, που θα τεθούν εξ` αρχής και θα ταυτίζεται με τη συνολική πολιτική κουλτούρα της διοίκησης μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο επίτευξής της.
Μερικές ενδεικτικά δράσεις που μπορούν, να κάνουν τους αναγνώστες να κατανοήσουν την υφή και την κουλτούρα της κοινωνικής πολιτικής που προωθείται από πλευράς μας προτείνονται παρακάτω.

Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης

Θα έχει πολύπλευρο χαρακτήρα και θα απευθύνεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Σκοπός του προγράμματος θα είναι η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και υποστήριξη των μελών των σχολικών κοινοτήτων του Δήμου Μεγαρέων, η καθοδήγηση των γονιών, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και γενικότερα η αναβάθμιση της ποιότητας των οικογενειακών σχέσεων. Ποιο συγκεκριμένα προτείνονται οι εξής συγκεκριμένες δράσεις:

– Οικογενειακή συμβουλευτική: Πραγματοποίηση συνεδριών συμβουλευτικού χαρακτήρα για κάθε γονιό ξεχωριστά και μαζί.
– Σχολές Γονέων: Σκοπός της δράσης αυτής είναι η καθοδήγηση των γονιών από ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για τη σωστή άσκηση του γονεϊκού ρόλου τους κατά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.
– Ομαδική συμβουλευτική στήριξη μαθητών: Μέσω παιχνιδιού, θεάτρου, βιωματικών ασκήσεων και παιχνιδιών ρόλων θα προσφέρεται στους μαθητές ένα ασφαλές περιβάλλον, που θα σέβεται την προσωπικότητα τους και νιώθοντας ασφάλεια εντός της ομάδας θα μπορούν, να εκφράσουν ελεύθερα τους προβληματισμούς τους και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Έτσι θα εξασκηθούν οι κοινωνικές δεξιότητες τους, που είναι αναγκαίες για την πορεία τους μέσα στην κοινωνία τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

– Πραγματοποίηση Ομιλιών, ημερίδων και διαλέξεων υπό την αιγίδα εθνικών και διεθνών πανεπιστημίων με κεντρικούς ομιλητές ακαδημαϊκούς καθηγητές για θέματα κοινωνικά, εκπαιδευτικά, σχολικής ψυχολογίας, επαγγελματικού προσανατολισμού κ.α.
– Διαρκή βιωματικά σεμινάρια εκπαιδευτικών με τη συνεργασία του Δήμου Μεγαρέων, των διευθύνσεων όλων των σχολείων της εμβέλειάς του και της διεύθυνσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής. Στόχος θα είναι οι εκπαιδευτικοί, να έρθουν σε επαφή με καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας, να εξοικειωθούν με τα σύγχρονα ενδιαφέροντα των νέων και να αποκτήσουν, οι ίδιοι καλύτερη επίγνωση των προσωπικών τους στάσεων και πιστεύω μέσω της συνεργασίας τους με άλλους εκπαιδευτικούς. Με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών των σχολείων θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο Κοινοτήτων Μάθησης. Σύμφωνα με τις έρευνες, με αυτό το μοντέλο καλλιεργείται κλίμα ενσυναίσθησης μεταξύ των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και με βάση το κοινό όραμα, τα κίνητρα, τις ικανότητες και τις ανάγκες τους «συλλαμβάνεται» από μέρους τους βιωματικά μια νέα γνώση, όχι τόσο αυστηρά ακαδημαϊκή αλλά ψυχοκοινωνική περισσότερο. Μια γνώση, που θα εφαρμοστεί κατόπιν στη διδασκαλία στην τάξη και σύμφωνα με τη σύγχρονη εκπαιδευτική βιβλιογραφία έχει αποδειχτεί θετική για τη σχολική αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα. Στις κοινότητες μάθησης πρωτεύει η αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών και έπεται η βαθμολογική επίδοση. Σκοπός είναι η ψυχολογική ευεξία και ανθεκτικότητα των μαθητών μέσω της ανάπτυξης κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων σε επίπεδο προσωπικό, σχολείου, οικογένειας και κοινωνίας.

Κοινωνικό φροντιστήριο για ισότητα στη μάθηση

Σκοπός της δημιουργίας του είναι η παροχή δωρεάν εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα, να καλύψουν τα φροντιστηριακά έξοδα και θέλουν, να «προχωρήσουν» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες, που έχουν προκύψει λόγω της ακρίβειας στα νοικοκυριά, η λειτουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου ίσως να πρέπει να ενταχθεί άμεσα στον κοινωνικό στρατηγικό σχεδιασμό του συνδυασμού «Νέοι Ορίζοντες», που σκοπός του θα είναι ο περιορισμός των αποκλεισμών και η ευαισθητοποίηση ομάδων του πληθυσμού του Δήμου Μεγαρέων για εθελοντική κοινωνική προσφορά, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ισότητα στην πρόοδο και στην παρεχόμενη παιδεία.

Δημοτικό Ιατρείο

Σε πολλούς Δήμους, ειδικά στην Αττική υπάρχουν αρκετά ιατρεία τέτοιου τύπου. Αναλογιζόμενος τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες των δημοτών, τις ελλείψεις σε προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και εξαιτίας του γεγονότος, ότι πέραν των πιέσεων, που μπορεί, να ασκήσει ο εκάστοτε Δήμαρχος για προσλήψεις έμψυχου δυναμικού, αγορά ιατρικού εξοπλισμού, ανακαίνιση κτηρίων κ.α προς το Υπ.Υγείας και την 2η ΥΠΕ, η δημιουργία του είναι σίγουρα αναγκαία και θα αποτελέσει ένα μεγάλο εγχείρημα- έργο για το Δήμο Μεγαρέων, που θα μείνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Η δημοτική αρχή καλείται, να ενταχθεί στο δίκτυο αυτών των Δήμων, που έχει εφαρμοστεί ο θεσμός, ώστε να αποκτηθεί μέσω συμμετοχής επιστημονικών ομάδων εργασίας του Δήμου η τεχνογνωσία, για να μπορέσει, να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, να ωφεληθεί το σύνολο του Δήμου Μεγαρέων, διότι θα προβληθεί το επιστημονικό πρόσωπο του Δήμου, θα αποκτηθεί σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός και θα διασφαλιστούν πόροι για εφαρμογή καινοτόμων δράσεων στο σύνολο της κοινότητας, στα πλαίσια ενός ολιστικού- σύγχρονου μοντέλου για την υγεία, το οποίο θα στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών όλων των δημοτών (προληπτικές εξετάσεις, συνταγογράφηση, κάρτες μαθητών, οδοντιατρικές πράξεις, γυναικολογικοί έλεγχοι κ.α).

Στα πλαίσια της λειτουργίας του Δημοτικού Ιατρείου θα μπορούν, να λειτουργήσουν υποδομές βραχείας νοσηλείας με τον απαραίτητο εξοπλισμό και κέντρο πληροφοριών για προβλήματα εξαρτήσεων όπως αλκοόλ, ναρκωτικά, ηρεμιστικά κτλ. Τέλος προβλέπεται η διανομή φαρμάκων και η κατ` οίκον νοσηλεία, για όσους δημότες δεν έχουν τη δυνατότητα, να μετακινηθούν. Οι μεταφορές θα γίνονται με ιατρικά εξοπλισμένο αυτοκίνητο του Δήμου Μεγαρέων για τη μεταφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Να μπει τέλος στην υποβάθμιση της υγείας του Δήμου Μεγαρέων
Πέραν της τελευταίας πρότασης που μπορεί, να ενταχθεί στο μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης και επειδή τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται μια διαρκής υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του Ε.Σ.Υ, χρειάζεται ο Δήμος Μεγαρέων, να αγωνίζεται συνεχώς για να μπει ένα τέλος στην υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και στις «σπαστές» εφημερίες του, διεκδικώντας την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις σε βασικές ειδικότητες ιατρών και λοιπού προσωπικού, τη διασφάλιση συνεχούς 24ης λειτουργίας του, την 24η φύλαξή του από ιδιωτική εταιρία φύλαξης, την ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού, την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων κ.α.

Ανθρωπιά και Αξιοπρέπεια

Με αυτές του τις δράσεις ο Δήμος Μεγαρέων θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που «αποκόπτουν» αρκετούς πολίτες από το δικαίωμα της δωρεάν Υγείας. Το διακύβευμα είναι, οι «Ορίζοντες» να δημιουργήσουν έναν πρωτοποριακό, κοινωνικό, δημοκρατικό και αλληλέγγυο Δήμο με ίσες ευκαιρίες για όλους. Έναν Δήμο που θα χαρακτηρίζεται από την ανθρωπιά του και θα υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια όλων.

Ιερόθεος Ιωάννου
Φιλόλογος- Διοικητικός Υπάλληλος Κ.Υ.Μεγάρων
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τον πολίτη» με Υποψήφιο Δήμαρχο Μεγάρων-Νέας Περάμου τον Παναγιώτη Μαργέτη

Παρόμοια άρθρα

Back to top button