Γ. Μπερδελής: «Μια διοίκηση που δεν έχει σαφέστατο στρατηγικό σχέδιο είναι σαν τα πολυβόλα χωρίς πυρομαχικά»

Παρακολουθώντας προσεκτικά την τοποθέτηση του δημάρχου κατά την διάρκεια του απολογισμού, έγινε αντιληπτό σε όλους τους παρευρισκομένους ότι μόνο για τον δήμο του μέλλοντος δεν μας μίλησε.

Αναφέροντας έργα και δράσεις ουσιαστικά από 2014 μέχρι και το 2019 με τα «ΘΑ», θα περίμενε (και είναι επιτρεπτό αυτό κανείς να αντιληφθεί), το στρατηγικό του σχέδιο που θα έχει ο δήμος μας προκειμένου να ανταπεξέλθει και στις σημερινές δυσκολίες αλλά κυρίως να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον. Να προλάβει εξελίξεις. Να μπει επιτέλους σε μια τροχιά πρωτοπορίας όπως πολλοί άλλοι δήμοι στην Ελλάδα.

Αλλά στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας, των οπτικών ινών, όταν ο δήμος δεν έχει προϋποθέσεις, σχέδιο και δομές για την ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ (ούτε καν μέχρι σήμερα στην ημερήσια διάταξη του), καταλαβαίνετε ότι αυτός ο τόπος δεν έχει καμία πιθανότητα για να προλάβει τις εξελίξεις.

αυτά είναι άγνωστα για τον κ. Σταμούλη και την διοίκησή του.

Επιμένω λοιπόν και του λέω και πάλι όπως του έχω  πει στο παρελθόν (μήπως και το καταλάβει καλύτερα), πως μια διοίκηση ενός δήμου που δεν έχει σαφέστατο στρατηγικό σχέδιο είναι σαν τα πολυβόλα χωρίς πυρομαχικά…

Πριν λίγες μέρες, (για να δώσω ένα παράδειγμα αν πράγματι αυτά που λέω τα λέω μόνο για να κάνω αντιπολίτευση ή είναι αλήθεια), έλαβα και εγώ σαν δημοτικός σύμβουλος μια πρόσκληση που έλεγε πως με πρωτοβουλία του δήμου και τη συνεργασία του εμπορικού συλλόγου, καλούνται πολίτες φορείς επαγγελματικά σωματεία να καταθέσουν τις προτάσεις και τις ιδέες για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας.

Προτάσεις δηλαδή για ένα θέμα που θα έπρεπε να ήταν στην ημερήσια διάταξη από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της διοίκησης.

Για σχέδια και δράσεις για την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής που έπρεπε ήδη να είχαν  παρουσιαστεί στο Μεγαρικό λαό, φτάσαμε μετά από 3,5 χρόνια να ζητούμε, (όπως αναφέρει η πρόσκληση), ιδέες!

Όπως λοιπόν αποδεικνύεται αγαπητοί μου συμπολίτες, η διοίκηση του κ. Σταμούλη δεν έχει σχέδιο, γι’ αυτό 3,5 χρόνια μετά, ανακάλυψε ότι πρέπει να ζητήσει ιδέες από τους φορείς.

Μοναδικός στόχος του κ. Σταμούλη ήταν η καρέκλα του δημάρχου

Ο κ. δήμαρχος πράγματι έκανε μια συνολική τοποθέτηση του έργου από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του λέγοντας ότι παρά τις δυσκολίες και τα προσκόμματα και τα εμπόδια που βάζει η αντιπολίτευση, η διοίκηση κάνει έργο.

Δυστυχώς σήμερα, η αντιπολίτευση δεν κάνει αντιπολίτευση.

Και κάνει τουλάχιστον πολύ πιο ήπια αντιπολίτευση από τα εμπόδια που ο ίδιος έβαζε όταν ήταν απλός δημοτικός σύμβουλος.

Γιατί ο μοναδικός στόχος του κ. Σταμούλη ήταν να καταλάβει την καρέκλα του δημάρχου. Δεν τον ενδιέφερε και δεν νοιαζόταν για το συμφέρον του δήμου.

αυτή είναι αγαπητοί συμπολίτες η αλήθεια!

Παρουσιάστηκαν ενέργειες και έργα που είναι αυτονόητα

Ο κ. Σταμούλης μας παρουσίασε μια σειρά από ενέργειες από έργα τα οποία είναι αυτονόητα.

Το ότι δεν χρωστάει ο δήμος μισθούς, το ότι έκανε ισολογισμούς, το ότι έχει εξορθολογήσει τα έξοδα, το ότι έχει οργανώσει το προσωπικό, όλα αυτά είναι αυτονόητα. Πολιτικά όλα αυτά δείχνουν πως γίνεται μια απλή διαχείριση.

Είναι απλή διαχείριση μιας υπάρχουσας κατάστασης έστω και αν γίνεται ένα επίπεδο καλύτερο από την προηγούμενη κατάσταση και τίποτα άλλο.

Πιστεύω όμως πως μια τέτοια πολιτική δεν έχει καμία μα καμία πιθανότητα, να φέρει το δήμο ένα βήμα μπροστά.

Και κυρίως δεν έχει καμία πιθανότητα να βοηθήσει τις τοπικές μας οικονομίες και να προσδώσει τοπική ανάπτυξη γιατί όλα αυτά η διοίκηση ή τα έχει σε δεύτερη μοίρα, ή τα έχει για να ασχολούνται κάποιοι που εθελοντικά θέλουν να προσφέρουν στον δήμο αλλά που ο δήμος ουσιαστικά τους βοηθάει.

Το συνέδριο για την αγροτική οικονομία που ακόμη σχεδιάζεται

Έχει ανακοινωθεί ένα συνέδριο για την αγροτική οικονομία από πρόπερσι.

Έψαχνε ο δήμος 40.000 ευρώ για την διοργάνωση του με εθελοντική προσφορά.

Και είχα ρωτήσει τότε  το δήμαρχο. Αν ο δήμος δεν βρει εθελοντές γι’ αυτό το μείζον θέμα, (ουσιαστικά το υποστύλωμα της τοπικής μας οικονομίας που είναι η γεωργική οικονομία), δεν θα το κάνει το συνέδριο;

Πέρασαν δύο χρόνια και ακόμη το συνέδριο σχεδιάζεται.

Επίσης είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος ότι θα γίνουν κάποιες μελέτες πάλι με κονδύλια της Περιφέρειας που αφορούν εδαφολογική μελέτη και υδρολογική μελέτη. Ταυτόχρονα όμως καταργεί μια πολύ χρήσιμη λειτουργία του Μετεωρολογικού Σταθμού. Από τη μία ενδιαφερόμαστε και θέλουμε να αναπτύξουμε την αγροτική οικονομία, μας ενδιαφέρει το περιβάλλον (για το οποίο δεν είπε ούτε μια λέξη ο δήμαρχος στην τοποθέτηση του), αλλά ταυτόχρονα δεν λειτουργούμε ένα μεγάλο επίτευγμα προηγούμενης διοίκησης, την δημιουργία Μετεωρολογικού Σταθμού ο οποίος δίνει όλα τα δεδομένα στους αγρότες μας και όχι μόνο.

Όλα τα δεδομένα τα οποία είναι χρήσιμα για κάθε μελέτη ιδιαίτερα στον τομέα τον γεωργικό. Και δυστυχώς ο Μετεωρολογικός Σταθμός καταργείται για μια διαφορά των 1000 ευρώ ετησίως!

Το πιο σύντομο Κινέζικο ανέκδοτο και το λαογραφικό αρχείο

Βέβαια ακούσαμε και το πιο σύντομο Κινέζικο ανέκδοτο σήμερα.

Όπως είπε ο κ. Σταμούλης, ο δήμος έκανε ανοίγματα στην Κινεζική αγορά! Επιτέλους κύριε δήμαρχε. Ότι κάνετε σήμερα το έχει ξεκινήσει ο τότε πρόεδρος της Δ.Ε.Α.ΔΗ.Μ. κ. Ι. Οικονομόπουλος πριν 17 χρόνια, επί θητείας Δ. Στρατιώτη.

Ποια ανοίγματα; Ποια Κινεζική αγορά;

Γιατί τα λέτε όλα αυτά κ. δήμαρχε; Για να πείτε στον Μεγαρικό λαό ότι προωθείτε τόσο πολύ την ανάπτυξη, έχοντας  φτάσει μέχρι και την Κινέζικη αγορά;

Όσον αφορά τώρα τα λεγόμενα περί λαογραφικού αρχείου. Θέλετε να πάμε αύριο κ. Σταμούλη χέρι – χέρι να δούμε το λαογραφικό αρχείο που έχετε; Γιατί είναι ντροπή και μόνο να το αναφέρετε.

Προφανώς το ότι έχει τα κλειδιά ένας συμπολίτης και κανείς άλλος και στην κατάσταση που αυτό βρίσκεται, είναι ντροπή μόνο που το αναφέρετε.

Όπως είναι ντροπή εδώ και επτά χρόνια να μην μπορεί ο δήμος να τελειώσει επιτέλους τον πρώτο όροφο της δημοτικής βιβλιοθήκης. Είναι ντροπή ο δήμος στην βιβλιοθήκη να μην μπορεί να αλλάξει τα παλαιά ξύλινα κουφώματα που τον χειμώνα δεν μπορείς να σταθείς από το κρύο που διαπερνά μέσα από αυτά.

Μην λέτε λοιπόν για έργο, όταν βασικές υποδομές είναι σε τέτοια άθλια κατάσταση όσο αυτό δεν περιγράφεται.

Τα περιβόητα έργα

Και ας πάμε στα περιβόητα έργα. Έχω πει στο παρελθόν πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο, ότι ένα μεγάλο έργο μπορεί να δημιουργηθεί από το σύνολο πολλών μικρών έργων. Όχι όμως όπως το ερμηνεύει ο δήμαρχος. Γιατί αυτά τα μικρά και τα μεσαία έργα όταν έχουν στόχευση συγκεκριμένη, μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο έργο.

Εδώ τόσο από την περιγραφή του δημάρχου αλλά και από την εμπειρία που έχουμε, μιλάμε για εκατοντάδες μικρών έργων και πολλές φορές για έργα άνευ σημασίας.

Εντάξει τώρα να βάφουμε τα ρείθρα στους δρόμους της πόλης έχει καταντήσει, (τι σας πω κύριε δήμαρχε τα γνωρίζετε από εμένα τι λέει ο κόσμος) … τραγέλαφος.

Θεωρώ πως η οδός Κολοκοτρώνη, οι ράμπες ΑΜΕΑ, οι επισκευές, οι ασφαλτοστρώσεις είναι στην καθημερινή σας υποχρέωση.

Γιατί αν δεν κάνατε αυτά, τι νόημα θα είχε να κάθεστε στην καρέκλα του δημάρχου; Μάλλον δεν θα είχε κανένα νόημα.

Δεν παρουσιάζετε λοιπόν τις δεκάδες μικρών έργων που η κάθε διοίκηση στο παρελθόν έχει επιτελέσει ως ένα τεράστιο έργο, επειδή απλά και μόνο οι προηγούμενες διοικήσεις δεν έβαφαν έναν τοίχο και το αναρτούσαν στο διαδίκτυο, ή  δεν έβαφαν το κάγκελο και έκαναν ανάρτηση στο διαδίκτυο ή στις εφημερίδες.

Εκεί και μόνο εκεί ήταν η διαφορά.

Όσον αφορά τα μεγάλα έργα δεν έχετε καμία συμμετοχή.

Απλώς προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε τα έργα αυτά προς όφελος της διοίκησης σας και μόνο. Επιμένω πως δεν έχετε καμία συμμετοχή στα έργα!. Αυτά που είπατε τα… «ΘΑ», όταν «ΘΑ» γίνουν θα τα επικροτήσουμε και θα σας δώσουμε συγχαρητήρια, όπως έχουμε μάθει στην ζωή μας να κάνουμε.

Ένα από τα έργα αυτά, είναι πράγματι αυτό που ο κ. Κορώσης ανέφερε, δηλαδή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Μια δράση για την οποία οφείλω να τον συγχαρώ δημόσια!

Υπολείπονται όμως, (όπως τα περιγράψατε), τα μεγάλα έργα. Εργα για μια πόλη που τουλάχιστον εγώ ονειρεύομαι, που εγώ αγαπάω και κυρίως μια πόλη που θέλω να βαδίσει στο μέλλον.

Ευχαριστώ,

Γιώργος Μπερδελής

Δημοτικός Σύμβουλος – Επικεφαλής συνδυασμού «ΤΩΡΑ»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button