Τα Μέγαρα υποδέχθηκαν την Ολυμπιακή φλόγα [βίντεο]

Την Ολυμπιακή φλόγα υποδέχθηκε η πόλη των Μεγάρων κατά το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία στο Παρίσι όπου θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024. Παρασκευή 26 Απριλίου και ώρα 7:45, το πρωί, η αποστολή της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής και ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 καλωσορίστηκαν στην πόλη για να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία με προορισμό την κεντρική πλατεία Μεγάρων, όπου εκεί έλαβε χώρα η τελετή υποδοχής και αφή της φλόγας.

Τέσσερις δικοί μας λαμπαδηδρόμοι – από τους οκτώ συνολικά – συμμετείχαν κατά τη διαδρομή από την αρχή της οδού Μινώας, 28ης Οκτωβρίου και Βυζαντίου. Οι αθλήτριες και αθλητές, Ελένη Κλαούντια Πόλακ, η Μαγδαληνή Τσιώρη, ο Σταύρος Γκίνης και ο Ιωάννης Κάρμαν.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Μεγαρέων, Παναγιώτης Μαργέτης, ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 M. Christian Fatras και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας κ. Σπύρος Καλοζούμης.

Μεγάλης και καθοριστικής σημασίας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης υπήρξε η συμμετοχή των σχολείων των Μεγάρων, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές όλων των βαθμίδων συμμετείχαν παρευρισκόμενοι με τον καλύτερο τρόπο. Η παρουσία και η στάση τους σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν υποδειγματική, γεγονός που επιβεβαιώνει το πολύ καλό επίπεδο εκπαίδευσης που λαμβάνουν στα σχολεία, αλλά και της διαπαιδαγώγησής τους.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και τα δώρα που εδόθησαν. Ένα βυζαντινό χάλκινο νόμισμα της περιόδου του Μάρκου Αυρήλιου. Ο Βύζας, ο θρυλικός Μεγαρίτης ιδρυτής της πόλης, εικονίζεται με κράνος και γενειάδα στο μπροστινό μέρος, και στο πίσω μέρος υπάρχει πλώρη γαλέρας με κεφάλι αλόγου, απεικονίσεις κυμάτων και δελφινιών, με μονόγραμμα επιγραφή. Ακόμα δόθηκε ως δώρο και ένας κεραμεικός κύλικας με τον πρώτο καταγεγραμμένο Ολυμπιονίκη Κόροιβο, ο οποίος σύμφωνα με τον ιστορικό Παυσανία, ετάφη στα Μέγαρα. Και επίσης, σε γυάλινο κύλινδρο, χώμα από την αρχαία Κώμη των Μεγάρων, Τριποδίσκος, που ίδρυσε ο Κόροιβος.

Ακολουθεί ο λόγος που εκφώνησε ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης:

Θέλω αρχικά να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για την παρουσία σας εδώ, σήμερα, με σκοπό να υποδεχθούμε την Ολυμπιακή Φλόγα που συμβολίζει «το φως του πνεύματος, τη γνώση, τη φιλία και τη ζωή». Κατόπιν να σας καλωσορίσω εγκάρδια σε αυτήν τη σημαντική στιγμή, τόσο για το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας, όσο και για την πόλη των Μεγάρων. Των Μεγάρων με τη μακραίωνη ιστορία. Των Μεγάρων των 6 Ολυμπιονικών. Των Μεγάρων με τα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας ευρήματα και μνημεία, της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης που παραδίδεται ολοζώντανη από γενιά σε γενιά και εξελίσσεται μέσα στα χρόνια.

Συγχωρέστε με ειλικρινά που αισθάνομαι τόσο περήφανος για τον τόπο καταγωγής μου, αλλά πώς να μην είμαι όταν αυτός εδώ ο τόπος (που σήμερα βρισκόμαστε) γέννησε τον Ευκλείδη τον Μεγαρέα, τον μαθητή του Σωκράτη με τη Φιλοσοφική Σχολή του. Τον Σουσαρίωνα τον πατέρα της κωμωδίας, τον ποιητή Θέογνι, τον φιλόσοφο Στίλπωνα, τον τύρρανο Θεαγένη, τον ιστορικό Διευχίδα, τον μοναδικό Ευπαλίνο και τους ολυμπιονίκες, Ηρόδωρο, Όρσιππο, Κρατίνο, Κομέο, Δημόκριτο και Μένο. Τον τόπο που τάφηκε, σύμφωνα με τον Παυσανία, ο ολυμπιονίκης Κόροιβος. Πώς να μην είμαστε όλοι περήφανοι που η μακραίωνη ιστορία του τόπου μας περνά από την αρχαιότητα στη Βυζαντινή εποχή που καλλιτεχνήματά της είναι διάσπαρτα παντού μέχρι και σήμερα και αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Όπως συνδεόμαστε εμείς οι Μεγαρείς με τον πολιτισμό μας, που είναι η γέφυρα από την αρχαιότητα στο σήμερα, έτσι και η φλόγα που μόλις άναψε στον τόπο μας, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, είναι ο συνδετικός κρίκος και η γέφυρα ανάμεσα στους αρχαίους και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως μαρτυρά και ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο άνθρωπος που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σήμερα τα Μέγαρα υποδέχονται την Ολυμπιακή φλόγα. Την Ολυμπιακή φλόγα που αντιπροσωπεύει την προσπάθεια για τη νίκη και αποτελεί ένα από τα κυριότερα σύμβολα του Ολυμπισμού με Οικουμενική απήχηση και σημασία. «Όλοι οι πολιτισμένοι λαοί έχουν κοινή πατρίδα την Αρχαία Ολυμπία» αναφέρει ο Βίκτωρ Ουγκώ και η αφή της Ολυμπιακής φλόγας το επιβεβαιώνει. Από τη στιγμή που γεννιέται αυτή η Φλόγα, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση της ολυμπιακής διοργάνωσης. Είναι όμως και η αφετηρία για ένα όμορφο οικουμενικό ταξίδι κατά το οποίο η Φλόγα εντέλλεται από εμάς να ειρηνεύσουν τα Έθνη και να γαληνεύσουν τα άτομα.

Το φως της Ολυμπιακής φλόγας που θα φωτίσει το Παρίσι και τη διοργάνωση των Αγώνων δείχνει τον δρόμο της συναδέλφωσης των λαών, του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλεγγύης. Και σήμερα αυτό είναι το μήνυμα, το όραμα και ο συμβολισμός της Παρέλασης των Εθνών λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων, που ξεκινούν όλα από την Ολυμπιακή φλόγα και την αφή της. Αυτό είναι άλλωστε και το αίτημα όλων μας. Σήμερα που εμπόλεμες καταστάσεις σε όλον τον κόσμο σφίγγουν την καρδιά μας και θολώνουν τις προσδοκίες μας για ένα ειρηνικό μέλλον, μ΄ αυτήν εδώ τη Φλόγα στα χέρια των αθλητών ζητάμε από τις εμπόλεμες περιοχές να αποδεχθούν το αίτημά μας για σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

Δεν πρέπει να πάψουμε να είμαστε άνθρωποι. Και σήμερα είναι άθλος το να είσαι άνθρωπος. Από το άθλος παράγεται ο αθλητισμός. Και στον αθλητισμό αγωνιζόμαστε, δεν πολεμάμε. Ας αγωνιστούμε για να κρατηθούμε άνθρωποι και να αποδώσουμε όλα τα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια στα παιδιά μας. Ας δείξουμε στα παιδιά μας τον δρόμο που μας δείχνει η Ολυμπιακή Φλόγα και οι συμβολισμοί της. Ας φτάσει η ελπίδα μας αυτή και η φωνή όλου του κόσμου στο Παρίσι που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Στο Παρίσι που αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη προσέγγιση των αξιών της ειρήνης και της συνεργασίας. Στο Παρίσι που σε λίγο καιρό θα είναι ο τόπος που λαοί από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν και θα εορτάσουν το πνεύμα του αθλητισμού και της ανθρωπιάς.

Κλείνοντας θέλω και πάλι να χαιρετίσω όλους εσάς και ιδιαιτέρως τον Γαλλικό λαό που η πρωτεύουσά του θα υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα ως σύμβολο παγκόσμιας ειρήνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας. Θα αναμεταδώσει το μήνυμα της εκεχειρίας και της ειρήνης. Γαλλία, Παρίσι, θα σταθούμε όλος ο κόσμος δίπλα σας ανεξαρτήτως προελεύσεως ή πίστης για να διατηρήσουμε αυτήν τη Φλόγα αναμμένη ως ένδειξη της ανθρωπινότητάς μας.

Ακολουθεί ο λόγος που εκφώνησε ο ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 M. Christian Fatras:

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το αρχαιότερο ιστορικό γεγονός που εξακολουθεί να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο: οι αγώνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 2800 χρόνια φέρνουν σήμερα κοντά όλη την ανθρωπότητα. Εκατό χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία, το Παρίσι ετοιμάζεται να τους φιλοξενήσει και πάλι. Η Πρεσβεία της Γαλλίας και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 βρίσκονται σήμερα εδώ, μαζί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να αναδείξουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Συμμετέχουμε στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία από την αφετηρία της στην αρχαία Ολυμπία, όπου αναπαύεται η καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν, πρωτεργάτη της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα, μέχρι την Αθήνα όπου θα λάβει χώρα η τελετή παράδοσης στη διοργανώτρια Γαλλία, στις 26 Απριλίου.

Την επομένη, η Ολυμπιακή φλόγα θα αναχωρήσει με το τρικάταρτο ιστιοφόρο Belém για τη Μασσαλία, όπου αναμένεται να φτάσει στις 8 Μαΐου. Από εκεί θα ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι εν όψει της Τελετής Έναρξης των Αγώνων στις 26 Ιουλίου. Τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβολίσει καλύτερα τις δύο εποχές και τα δύο μας έθνη. Τίποτα ομορφότερο δεν θα μπορούσε να αναπαραστήσει τη σχέση που ενώνει τους δύο λαούς μας από αυτή την ιερή φλόγα που θα μεταλαμπαδεύσει από πόλη σε πόλη τον ενθουσιασμό όλων μας.

Ο δημιουργός της Ολυμπιακής δάδας, Mathieu Lehanneur, εμπνεύστηκε από 3 κεντρικές ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»:

– Την ισότητα που χαρακτηρίζει τους πρώτους Αγώνες της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης στην Ιστορία,
– Το νερό που συνδέεται με το διάπλου της Μεσογείου και την υπερωκεάνια Λαμπαδηδρομία μέχρι την Ταϊτή, και εκφράζει την περιβαλλοντική διάσταση των Αγώνων,
– Τον κατευνασμό που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προβάλουν οι Αγώνες.

Γιορτή, δέσμευση και κληρονομιά είναι οι 3 λέξεις-κλειδιά που ακτινοβολούν στο πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας, που κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο αυτό γεγονός. Ραντεβού στο Παρίσι.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button