ΚΚΕ: Με αύξηση προϋπολογισμού στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών

Αυξημένα κονδύλια προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΝΑΤΟ για το 2019, δείγμα κι αυτό της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Τα κονδύλια αυτά αφορούν αυτό καθαυτό το ΝΑΤΟ, είναι τυπικά ξέχωρα από τις στρατιωτικές δαπάνες κάθε χώρας – μέλους χωριστά, ωστόσο όλες τους, στο σύνολό τους, προσανατολίζονται με βάση τα προτάγματα και τους στόχους της λυκοσυμμαχίας στην κόντρα της με άλλα κέντρα. Περιττό να πούμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση σπεύδει να καταθέσει στις Βρυξέλλες τον …οβολό του ελληνικού λαού, υπηρετώντας πιστά τους στόχους της αστικής τάξης, έτσι όπως αυτοί περνάνε μέσα και από τη βαθύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Οι «ελληνικές συνεισφορές»
Ενδεικτικά είναι όσα είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», ήδη από τις 17/8/2018, για μια σειρά από κονδύλια που προϋπολογίζονται και δαπανώνται κατευθείαν με «καπέλο» ΝΑΤΟ.
Θυμίζουμε: Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικού του υπουργείου Άμυνας, την 1η Φλεβάρη 2018, σε έγγραφο με θέμα «Διαμόρφωση – Εκτέλεση Προϋπολογισμού ΥΠΕΘΑ Έτους 2018» ζητούσε αποδέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών σχεδόν 15 εκατ. ευρώ, για αμιγώς ΝΑΤΟικές δαπάνες.
Από τις δαπάνες αυτές ξεχωρίζει το ποσό των 800.000 ευρώ, με το οποίο το ΓΕΕΘΑ συμμετέχει στις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του Πεδίου Βολής Κρήτης. Στις δαπάνες του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνονται και άλλα 2.807.000 ευρώ ως συνεισφορά στο ΝΑΤΟ.
Αντίστοιχα, για το ΓΕΣ προβλέπονται 100.000 ευρώ ως εθνική συμμετοχή σε έργα του ΝΑΤΟ, 600.000 ευρώ ως εισφορά στο ΝΑΤΟ, 178.500 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα αξιωματικών και οπλιτών, που υπηρετούν σε στρατηγείο ΝΑΤΟ», αλλά και 1.230.000 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα προσωπικού αποστελλόμενου ή μετακινούμενου στο εξωτερικό για υπηρεσία ή ασκήσεις ΝΑΤΟ».
Οι δαπάνες του ΓΕΝ κατανέμονται ως εξής: 250.000 ευρώ για συμμετοχή της Ελλάδας σε δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης «ειδικών αποθηκών» του ΝΑΤΟ, 120.000 ευρώ για συμμετοχή της Ελλάδας σε δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του ΝΑΤΟικού σταθμού FORACS Κρήτης, 500.000 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα αξιωματικών και οπλιτών που υπηρετούν σε στρατηγείο ΝΑΤΟ», 4 εκατ. ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα προσωπικού αποστελλόμενου ή μετακινούμενου στο εξωτερικό για υπηρεσία ή ασκήσεις ΝΑΤΟ» και 250.000 ευρώ «λοιπές εισφορές».
Τέλος, για το ΓΕΑ προβλέπονται περίπου 2 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στελεχών του σε στρατηγεία και αποστολές του ΝΑΤΟ και άλλα 2 εκατ. ευρώ για «λοιπές εισφορές».
Ολα αυτά χωρίς να υπολογίσει κανείς τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού, προκειμένου η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό να περιπολούν σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο ή να συμμετέχουν σε «ασκήσεις» – πρόβες πολέμου της λυκοσυμμαχίας έως τη Νορβηγία και τη Βαλτική.
Χωρίς δε στην εξίσωση να μπαίνει και το βασικό, ότι η κυβέρνηση είναι από τις ελάχιστες στο σύνολο των κρατών – μελών της λυκοσυμμαχίας που σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια, εν μέσω βαθιάς κρίσης για το λαό, καλύπτει και ξεπερνά τη ΝΑΤΟική «νόρμα» του 2% επί του ΑΕΠ να πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες στοιχισμένες στα ΝΑΤΟικά προτάγματα.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button