Ι. Μαρινάκης: «Επιτακτική η ανάγκη απόσπασης γιατρών από το Θριάσιο στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων»

Επειδή η διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων παραμένει, παρά την αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αλλά και της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία υπάγεται το Κέντρο Υγείας, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε και να υπενθυμίσουμε κάποιες πολύ σημαντικές κινήσεις του συνδυασμού μας.

Στις 16/7/2019, ο επικεφαλής του συνδυασμού μας κ. Ιωάννης Μαρινάκης μετά από προηγηθείσα τηλεφωνική επικοινωνία, απέστειλε επιστολή στο νέο Υπουργό Υγείας κ. Βασ. Κικίλια, την οποία κοινοποίησε επίσης στον Υφυπουργό Υγείας κ. Βασ. Κοντοζαμάνη. 

Η επιστολή που εστάλη είναι η ακόλουθη: 

ΘΕΜΑ: « Επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας Μεγάρων σε 24ωρη βάση»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Κέντρο Υγείας Μεγάρων τελεί υπό την εποπτεία του «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» Γ.Ν. Ελευσίνας και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.Από το 1989 αρχικά και αργότερα από το 2002 λειτουργεί ακατάπαυστα σε 24ωρη βάση και προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο στην ευρύτερη διοικητική περιφέρεια του δήμου Μεγαρέων.Από τις 14/6/2019 το ΚΥ Μεγάρων έπαψε να εφημερεύει καθημερινά και λειτουργεί μόνο τις καθημερινές από τις ώρες 7.00 έως και 15.00 μέχρι την Παρασκευή.Ο λόγος, ένας και μοναδικός, ο οποίος δεν είναι άλλος από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και συγκεκριμένα Γενικών Ιατρών, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν το πρόγραμμα των εφημεριών και επομένως να αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου.Η Διευθύντρια του ΚΥ έχει ενημερώσει την προηγούμενη ηγεσία σε όλες τις βαθμίδες από το Δεκέμβριο του 2018, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε ούτε έδωσε την ανάλογη βαρύτητα, ώστε να μη φτάσουμε στην απόφαση της Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ κ. Ιορδανίδου, αυτή της παύσης της εφημερίας του ΚΥ Μεγάρων.Ως Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Μεγαρέων, με δελτίο τύπου κατέθεσα αμέσως μετά το κλείσιμο του ΚΥ τις προτάσεις επαναλειτουργίας του, οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Εκ περιτροπής εφημερία των ειδικευομένων ιατρών των Νοσοκομείων αρμοδιότητας της 2ης ΥΠΕ και συγκεκριμένα για τις ειδικότητες της Παθολογίας, Παιδιατρικής, Καρδιολογίας και Χειρουργικής, μέχρι την πρόσληψη και κάλυψη των κενών θέσεων Γενικών Ιατρών και Επικουρικών Ιατρών.
  2. Εναλλακτική πρόταση προσωρινού χαρακτήρα η σύμβαση μίσθωσης έργου με ιδιώτες ιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων που επιθυμούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συνδημότες τους, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες του ΚΥ Μεγάρων, ειδικά αυτή την περίοδο που ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά πολύ, λόγω των  καλοκαιρινών διακοπών.

Τα αποτελέσματα της παύσης της εφημερίας του ΚΥ φάνηκαν πολύ γρήγορα και ήδη μετράμε τον πρώτο νεκρό, θύμα της καθυστέρησης της αντιμετώπισης και της παροχής των πρώτων βοηθειών από το μόλις 800 μέτρα από την οικεία του κλειστό ΚΥ.Ως ιατρός απευθύνομαι στο συνάδελφο αλλά κυρίως στον άνθρωπο Βασίλη Κικίλια, ο οποίος έχει αποδείξει την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα του από τις θέσεις ευθύνης που του ανατέθηκαν μέχρι σήμερα, για την άμεση λύση του μείζονος αυτού θέματος.Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση και συμβολή.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
ΙΑΤΡΟΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
Τ. Δήμαρχος Μεγαρέων
Μέγαρα 16/7/2019

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο συνδυασμός μας έχοντας απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης λειτούργησε άμεσα και αποτελεσματικά, με δυο πολύ ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες είναι αμφότερες άμεσα εφαρμόσιμες.

Μετά από λίγες ημέρες ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης επικοινώνησε προσωπικά με τον κ. Μαρινάκη, δήλωσε ότι βρίσκει πολύ ενδιαφέρουσες τις προτάσεις και τον διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεσα λύση.

Δυστυχώς έχουν περάσει από τότε 2.5 μήνες, αλλά λύση ακόμα δεν έχει υπάρξει. Για το λόγο αυτό προτείνουμε ως επιτακτική ανάγκη την άμεση απόσπαση κάποιων γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων από το Θριάσιο νοσοκομείο στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, από τη στιγμή που δεν ευοδώνουν ακόμα οι προσλήψεις Γενικών Ιατρών στο Κέντρο Υγείας.

Ως συνδυασμός επικροτούμε κάθε προσπάθεια και εκδήλωση προβολής του μεγάλου προβλήματος της συνέχισης της λειτουργίας του Κέντρου υγείας σε 24ωρη βάση.

Επιθυμούμε όμως τις πρακτικές λύσεις και όχι τη «διύλιση του κώνωπος» χωρίς να παράγεται αποτέλεσμα.
Σε αυτό το πλάνο και με αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την επαναφορά του Κέντρου Υγείας στην κανονικότητα.
Είναι κοινωνική υποβάθμιση για ένα Δήμο σαν το δικό μας να μην παρέχεται δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη καθ΄ όλο το 24ωρο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button