Η Λαϊκή Συσπείρωση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Την Τετάρτη 12-11-2014 στις 3 η ώρα τα ξημερώματα αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο η αύξηση των δημοτικών τελών κατά 13 % περίπου για το 2015.
 
Δυστυχώς 2,5 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Δημοτική αρχή αποδεικνύεται πολύ μικρή για το έργο που την επέλεξαν οι δημότες να κάνει. Προστρέχει σε επιπλέον φορολόγηση, μέσω των Δημοτικών τελών , των Δημοτών σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης, για να πραγματοποιήσει , όπως αναφέρει σε εφημερίδα, τα αυτονόητα. Την καθαριότητα της πόλης.
 
Όσο και αν προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αύξηση αυτή των Δημοτικών τελών λέγοντας πως είναι 1,50 € ανά λογαριασμό ΔΕΗ διμήνου ( για 80 τ.μ. σπίτι ) δεν λένε πως η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τους δημότες με επιπλέον φόρο συνολικά της τάξης των 450.000,00 – 500.000,00 € , ποσό διόλου μικρό, όπως ισχυρίζονται.
 
Ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής που θα εφαρμόσει η νέα δημοτική αρχή στην πενταετία που έρχεται αποτυπώνεται από την πράξη αυτή. Εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της κυβέρνησης που περικόπτει το 65% της χρηματοδότησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση με απώτερο σκοπό το έλλειμμα αυτό να αντικατασταθεί από αύξηση της φορολογίας και των τελών προς τους δημότες. Παράλληλα όμως επιδιώκεται με τον τρόπο αυτό και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου με σκοπό την διάλυση και την παραχώρησή τους στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στο μεγάλο κεφάλαιο.
 
Εάν ο κρατικός προϋπολογισμός δεν καλύπτει το 100% των αναγκών της τοπικής αυτοδιοίκησης πάντα θα επιβαρύνονται οι δημότες με φόρους και τέλη και πάντα οι υπηρεσίες θα είναι υποβαθμισμένες. Βέβαια, οι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες προς το κράτος (άμεσοι και έμμεσοι) έχουν σαν σκοπό την ανταποδοτικότητα, να επιστρέφουν δηλαδή υπό μορφή υπηρεσιών πίσω στους πολίτες, και όχι να επιβαρύνονται οι δημότες με επιπλέον φόρους επειδή το κράτος δεν αποδίδει την χρηματοδότηση που πρέπει προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
 
Στα Μέγαρα και στην Ν.Πέραμο από 1,22 € / τετρ.μετρ. αυξάνεται σε 1,38 € / τετρ.μετρ. για κατοικίες δηλαδή από 97,60 € που πληρώνει για το 2014 θα πληρώσει 110,40 € για το 2015 (για κατοικία 80 τ.μ.).
 
Στην Κινέτα και στο Αλεποχώρι από 1,91 € / τετρ.μετρ. αυξάνεται σε 2,16 € / τετρ.μετρ. για κατοικίες δηλαδή από 152,80 € που πληρώνει για το 2014 θα πληρώσει 172,80 € για το 2015(για κατοικία 80 τ.μ.).
 
Η πρόταση της « ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ » για τα δημοτικά τέλη που κατατέθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο της 12 – 11- 2014, και ήμασταν ο μόνος συνδυασμός που έδωσε διαφορετική πρόταση, έχει ως εξής :
 
Α) Μείωση κατά 50% των Δημοτικών τελών σε όλες τις κατοικίες, αφού αυτό κατά μέσο όρο είναι το ποσοστό απώλειας των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών όλη αυτή την περίοδο.
 
Β) Απαλλαγή από δημοτικά τέλη στις παρακάτω κατηγορίες Δημοτών :
 
 1. Μακροχρόνια Άνεργοι
 
 2. Άποροι
 
 3. Άτομα με αναπηρία 80% και πάνω
 
 4. Οικονομικά κατεστραμμένα καταστήματα και Βιοτεχνίες.
 
 5. Άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.)
 
Επίσης προτείνεται αύξηση των δημοτικών τελών σε Σουπερμάρκετς , Τράπεζες και Μεγάλους Επιχειρησιακούς Ομίλους σαν αντιστάθμισμα των παραπάνω μειώσεων και απαλλαγών. Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για την κρίση και βγαίνουν ωφελημένοι από αυτήν.
 
Η κυβέρνηση να φορολογήσει 45% τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου (διανεμημένα και αδιανέμητα) και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν και σαν πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button