Η κολχικίνη στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η κολχικίνη είναι ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο

Καναδική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς κορωνοϊού «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης». 

Αυτό ανέφερε ο καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος, εθνικός συντονιστής της συγκεκριμένης μελέτης στην Ελλάδα. 

Η κολχικίνη είναι ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, το οποίο έλαβε πλέον την έγκριση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά τα αποτελέσματα της καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα. 

Η επιτροπή αποφάσισε, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου.

Πρόκειται για όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επίσης για ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται κατόπιν απόφασης του θεράποντα ιατρού και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ. 

Το ζήτημα τέθηκε εκτάκτως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφασιστεί αν αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να μπει στο πρωτόκολλο θεραπείας για ασθενείς κορωνοϊού και στη χώρα μας, κάτι που τελικώς επετεύχθη.

Η απόφαση θα αναρτηθεί επισήμως αύριο το μεσημέρι από τον ΕΟΔΥ. 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button