Γρ. Σταμούλης για την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα στις 19 Ιουνίου

Το 1966, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα, μετά από αρκετές νομοθετικές προσπάθειες, με τυπική αιτία την ανάγκη “εξισορρόπησης” της Ημέρας της Μητέρας και αφορμή μια τοπική ομώνυμη γιορτή σε μια πόλη της πολιτείας Ουάσιγκτον. Αυτή τη μέρα, που έχουμε συνηθίσει να τη λέμε “Γιορτή του Πατέρα”, τιμάμε πατέρα, παππού και προπάππο, αναφέρει δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων.

Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν οτι ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια είναι δευτερεύων και, πιο συγκεκριμένα, μικρότερης σημασίας από το ρόλο της μητέρας, χωρίς όμως κάποια τεκμηριωμένη μελέτη. Ήταν μάλλον μια διαδεδομένη προκατάληψη, που όμως καθυστέρησε σημαντικά την αναγνώριση του πατέρα, περιορίζοντάς τον για πολλά χρόνια στο ρόλο του κομπάρσου. Στη σημερινή εποχή, τόσο από τα επιστημονικά δεδομένα και τις σχετικές έρευνες και μελέτες (βιολογικά χαρακτηριστικά των δύο φύλων, συνέπειες αποστέρησης του πατέρα, η οικογένεια σαν σύστημα αλληλεπίδρασης κλπ), όσο και για πρακτικούς λόγους (εργαζόμενες μητέρες, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ), οι παραδοσιακοί ρόλοι των γονέων έχουν επαναπροσδιοριστεί ενώ, συχνά, εναλλάσσονται ή μπερδεύονται.

Αυτό δεν σημαίνει οτι έχει βρεθεί κάποια κοινά αποδεκτή “χρυσή τομή”, ούτε υπάρχει κάποιο “θέσφατο” που να καλύπτει όλες τις οικογένειες ή όλες τις περιπτώσεις. Είναι άλλωστε γνωστό ότι, υπάρχουν ακόμη και σήμερα πατέρες που αντιμετωπίζουν το μεγάλωμα των παιδιών σαν “γυναικεία υπόθεση”, ιδίως όταν αυτά είναι στη βρεφική ηλικία. Υπάρχουν πάντως κάποιες γενικές αρχές που είναι τόσο αποδεδειγμένες όσο και ευρέως αποδεκτές. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ένα σημαντικό σημείο που ο ρόλος του πατέρα είναι καθοριστικός: είναι αυτός που θα κόψει τον “ψυχολογικό ομφάλιο λώρο” που συνδέει τη μητέρα με το παιδί (αποφυγή υπερπροστασίας) και θα το βοηθήσει να γίνει ανεξάρτητο (ξεκινώντας πχ από το να ντύνεται μόνο του).

Πέρα από το επιστημονικό υπόβαθρο, στη Γιορτή του Πατέρα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας στον πατέρα ή στον παππού μας. Άλλωστε σε αυτούς οφείλουμε την ίδια την ύπαρξή μας.

Για την Ημέρα του Πατέρα, ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, δήλωσε τα εξής:

«Κάποτε η μητέρα ήταν αυτή που σήκωνε όλο το βάρος της διαπαιδαγώγησης των παιδιών, έχοντας την αποκλειστική σχεδόν ευθύνη για την ανάπτυξή τους, ενώ παράλληλα φρόντιζε να διατηρείται δεμένη η οικογένεια. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια έχει αλλάξει, ξεφεύγοντας από το στενό πλαίσιο του εργαζόμενου και κουβαλητή. Σήμερα οι μπαμπάδες συμμετέχουν ενεργά και ποικιλοτρόπως στην ανατροφή των παιδιών. Αυτή τη μέρα, την Ημέρα του Πατέρα, ας του εκφράσουμε την αγάπη μας με ένα παραπάνω “μπαμπά σ’ αγαπώ” και, για τον πατέρα που χάσαμε, μια στιγμή εκτίμησης στη μνήμη του».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button