Γρ. Σταμούλης: Επιστολή στον Υπ. Περιβάλλοντος για να κοπούν τα καμμένα δέντρα στα Γεράνεια

Επιστολή προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χατζηδάκη Κωνσταντίνο, τον συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Κοκκινάκη Σπυρίδων και το Δασαρχείο Μεγάρων απέστειλε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης με θέμα τα καμμένα δέντρα στα Γεράνεια Όρη.

Στην επιστολή του ο κ. Σταμούλης ζητάει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κοπούν όλα τα καμμένα δέντρα στα Γεράνεια Όρη, τα οποία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» ξεριζώθηκαν από τα ορμητικά νερά και προκάλεσαν καταστροφικά προβλήματα.


Δελτίο τύπου Δήμου Μεγαρέων:

Είναι γνωστό ότι από την μεγάλη πυρκαγιά της Κινέτας του 2018 κάηκαν 60.000 στρέμματα δασικής περιοχής και την καταστροφική καταιγίδα του «Γηρυόνη» τον Νοέμβριο του 2019 ξεριζώθηκαν και παρασύρθηκαν πολλά από αυτά τα δένδρα από τα Γεράνεια και έφραξαν το γεφύρι της Πίκας, έκλεισαν δρόμους κι έπεσαν σε αυλές με ολέθρια για την περιοχή αποτελέσματα.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, προληπτικά απέστειλε σχετικό έγγραφο (Αριθμ.Πρωτ: 261/22.5.2020), στον Υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη και στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σπυρίδωνα Κοκκινάκη, με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, στον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Λευτέρη Κοσμόπουλο, τους Βουλευτές περιφέρειας Δυτικής Αττικής και την Πρόεδρο της Κοινότητας Κινέτας κ. Μπαλτσιώτη Αλεξάνδρα, με το οποίο ζητεί να κοπούν όλα τα καμένα δένδρα των Γερανείων, για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες στον επερχόμενο χειμώνα.

Στο ως άνω έγγραφο ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης αναφέρει τα εξής:
«Σας γνωρίζουμε, ότι κατά τη διάρκεια της καταστροφικής καταιγίδας Γηρυόνης, που έπληξε την περιοχή της Κινέτας του Δήμου Μεγαρέων, τον Νοέμβριο 2019, τα ορμητικά νερά, που κατέβαιναν από τα Γεράνεια όρη, ξερίζωσαν και παρέσυραν δεκάδες δέντρα,τα οποία είτε έφραξαν το ρέμα Πίκας, στην γέφυρα της παλαιάς εθνικής οδού (ΠΕΟΑΚ), με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γύρω περιοχές με καταστροφικά αποτελέσματα, είτε έφραξαν δρόμους με τα ίδια αποτελέσματα, είτε έπεσαν μέσα σε αυλές σπιτιών δημιουργώντας σοβαρές ζημιές σε αυτά.

Εκτιμάται, ότι αυτό συνέβη, επειδή το ριζικό σύστημα των καμένων δέντρων έχει αποδυναμωθεί και πολύ εύκολα ξεριζώνονται. Αυτό σημαίνει, πως σε μια νέα ενδεχόμενη πλημμύρα θα ξεριζωθούν και πάλι καμένα δέντρα και θα παρασυρθούν προς τον οικισμό με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

Παρακαλούμε, μετά τα παραπάνω, όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο να κοπούν όλα τα καμένα δέντρα των Γερανείων, εάν αυτά δεν εξυπηρετούν κάποιον άλλον σημαντικό σκοπό.

Με την βεβαιότητα, ότι θα εξετάσετε σοβαρά αυτό το αίτημα και θα προβείτε στις δέουσες ενέργειες σας εντός του καλοκαιριού, για να αποφύγουμε δυσάρεστα αποτελέσματα τον επερχόμενο χειμώνα, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»


Δελτίο τύπου Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Αθανάσιου Μπούρα:

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής Θανάσης Μπούρας με αφορμή τη με αρ. Πρωτ. 261/22-05-2020 επιστολή του Δημάρχου Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη κατέθεσε αναφορά στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η εν λόγω επιστολή, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, έχει θέμα την ανάγκη κοπής των καμένων δέντρων που υπάρχουν ακόμα στα Γεράνεια Όρη, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις σε μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Μπούρας περιμένει την απάντηση του Υπουργού και εάν καταστεί αναγκαίο, θα παρέμβει εκ νέου.


Δελτίο τύπου του Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Γιώργου Κώτσηρα:

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώτσηρας, ύστερα από επιστολή του Δημάρχου Μεγαρέων κ. Σταμούλη κατέθεσε την Πέμπτη 28 Μαΐου Κοινοβουλευτική Αναφορά, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα των καμένων δέντρων στα Γεράνεια όρη και την ανάγκη απομάκρυνσής τους.

Ο Βουλευτής δήλωσε: «Βρίσκομαι σταθερά και αδιάλειπτα δίπλα στην κοινωνία της Δυτικής Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε ζήτημα που προκύπτει, ώστε να βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button