ΚΚΕ Μεγάρων για τα σχέδια «Ενεργειακής Κοινότητας» στην Κινέτα

Τοποθέτηση της ΚΟΒ Μεγάρων του ΚΚΕ για τα σχέδια «Ενεργειακής Κοινότητας» στην Κινέτα.

Δείτε το δελτίο τύπου:

Η σύσταση και λειτουργία «Ενεργειακών Κοινοτήτων» στη χώρα μας, βάσει νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί μέρος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, με την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στο συνολικό ενεργειακό μείγμα.

Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις για «αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας», «την πράσινη ανάπτυξη», κ.ά., το νέο «φρούτο» των «Ενεργειακών Κοινοτήτων» αποτελεί «χρυσωρυχείο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους στον χώρο των ΑΠΕ, οι οποίοι θα απολαμβάνουν επιπλέον σκανδαλώδεις παροχές (επιδοτήσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις, εγγυημένες τιμές, δανειοδοτήσεις και προνομιακή ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου και προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κ.ά.). Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ο σχετικός νόμος έτυχε της καλύτερης αποδοχής από τους επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο των ΑΠΕ.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τις «Ενεργειακές Κοινότητες», γι’ αυτό και είχε καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς αυτές είναι το «όχημα» κερδοφορίας του κεφαλαίου και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων, με προκάλυμμα την «αλληλέγγυα οικονομία». Με μαθηματική ακρίβεια, η απελευθέρωση της Ενέργειας -και μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων- θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για το λαό.

Είναι ζωντανές οι επιπτώσεις από την επιβολή του λεγόμενου φιλοπεριβαλλοντικού χαρατσιού για τις ΑΠΕ, που οδήγησαν στην εκτόξευση των τιμολογίων ηλεκτρισμού στη χώρα μας, τις ανεμογεννήτριες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στα βουνά της χώρας και τις φωτοβολταϊκές επενδύσεις, που οδήγησαν στη χρεοκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών, με κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Η Ενέργεια στον καπιταλισμό, υπηρετεί το κεφάλαιο, τον ανταγωνισμό για το ποιος θα ελέγξει το μεγαλύτερο κομμάτι της ενεργειακής πίτας. Η πρόσβαση στην ενέργεια είναι εμπόρευμα και όχι αυτονόητο λαϊκό δικαίωμα. Κατά συνέπεια, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ενεργειακές επενδύσεις ή όχι. Το πραγματικό ερώτημα είναι «ενέργεια προς όφελος ποιανού, του λαού ή των επιχειρήσεων»;

Για το ΚΚΕ, οι ΑΠΕ μπορούν να παρέχουν ενέργεια σε όφελος του λαού, ενταγμένες όμως μέσα σε έναν κοινωνικοποιημένο ενιαίο φορέα Ενέργειας, που θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία. Ο λαός των Μεγάρων δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το νέο «φρούτο» των «ΕΚ», αλλά να οργανώσει την πάλη του για Ενέργεια, που θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button