Γ. Κώτσηρας: «Στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι η βία δεν είναι ανεκτή, τα θύματα προστατεύονται και οι δράστες τιμωρούνται»

«Δεν μπορούμε παρά να ενεργήσουμε όλοι μαζί, συλλογικά, απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή βίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ., κ. Γιώργος Κώτσηρας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», που φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Στη συνέχεια του δελτίου τύπου εκ του γραφείου του αναφέρεται συγκεκριμένα: Παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση με την εφαρμογή σύνθετων και οριζόντιων πολιτικών δείχνει τον δρόμο για την ολιστική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας.
Παράλληλα, ο κ. Κώτσηρας έκανε ειδική μνεία στις αλλαγές που έχουν επέλθει στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχοντας ως κεντρικό άξονα την προστασία των θυμάτων απέναντι σε όλες τις μορφές βίας.

Ειδικότερα:
– Αυστηροποιήθηκαν διατάξεις που έχουν να κάνουν με τη σωματική βλάβη κατά των γυναικών.
– Επανήλθε στον Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της μαστροπείας ενηλίκων, το οποίο είχε καταργηθεί στις διατάξεις του 2019.
– Αυστηροποιήθηκε η διάταξη για την εμπορία ανθρώπων.
– Προβλέφθηκε για πρώτη φορά ότι στην εξέταση ενήλικων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, θα υπάρχει υποχρεωτική παρουσία ψυχολόγου. Ένα πάγιο αίτημα των φορέων της κοινωνίας των πολιτών σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών.
– Προβλέφθηκε ως αποκλειστική ποινή η ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, του βιασμού ανηλίκου, του ομαδικού βιασμού και του θανατηφόρου βιασμού.
– Τυποποιήθηκε για πρώτη φορά το αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας, ένα σύνθετο αδίκημα το οποίο δυστυχώς εξελίσσεται ραγδαίως λόγω και της τεχνολογίας, κάτι που έχει διογκώσει τέτοιου είδους φαινόμενα. «Πλέον, έχουμε τυποποιήσει και προβλέψει αυτοτελή ποινική πρόβλεψη για ένα τέτοιο σοβαρό και σύνθετο αδίκημα», υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας.
– Προβλέφθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη για το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο, προκειμένου -όπως είπε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης- να δίνεται ο χώρος και ο χρόνος στις γυναίκες-θύματα για να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές και εν τέλει να φθάνουν οι δράστες αυτών των ειδεχθών αδικημάτων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε και στην επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστών, μέσω των ειδικών διεπιστημονικών σεμιναρίων που έχουν θεσπιστεί. «Μία από τις βασικές αλλαγές που κάναμε σε σχέση με την Εθνική Σχολή Δικαστών ήταν και η πρόβλεψη ειδικών υποχρεωτικών επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, την προστασία της ανηλικότητας, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και γενικότερα την προστασία των θυμάτων από κάθε μορφή βίας», σημείωσε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κώτσηρας επισήμανε χαρακτηριστικά:
«Για εμάς, κορωνίδα των πολιτικών μας είναι η προστασία του θύματος και η στήριξή του, αλλά ταυτοχρόνως και η αυστηρή τιμωρία των δραστών τέτοιων ειδεχθών ενεργειών. Με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως είναι το Ειδικό Ποινικό Μητρώο που θεσπίσαμε για τους δράστες και την προστασία των ανήλικων θυμάτων, θέλουμε ως Κυβέρνηση και ως Πολιτεία να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα πως η βία δεν είναι ανεκτή, τα θύματα προστατεύονται και οι δράστες τιμωρούνται.
Σε αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε συλλογικά και οριζόντια, όλοι μαζί, προκειμένου να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button