Το ΒΕΠ τίμησε τη μνήμη του Προέδρου Ανδριανού Μιχάλαρου

Στις 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης του Προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανού Μιχάλαρου, και η τελετή ονοματοδοσίας της Αίθουσας Συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου Β.Ε.Π. σε «Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ».

Η τιμητική εκδήλωση καθ’ όλη τη διάρκειά της ήταν φορτισμένη συναισθηματικά, αφού άπαντες οι παρευρισκόμενοι, η οικογένεια του Ανδριανού Μιχάλαρου, αλλά και όσοι συμμετείχαν διαδικτυακά, τόσο με το ύφος, όσο και με την ποιότητα των λόγων τους εξήραν τον εκλιπόντα, ως άνθρωπο, αλλά και ως Πρόεδρο, που με το πολυσχιδές έργο του άφησε ανεξίτηλη την παρακαταθήκη του.

«Είναι κάποιες στιγμές της ζωής σου που εύχεσαι να μην τις ζήσεις ποτέ! Μια τέτοια στιγμή είναι και η σημερινή, ακριβώς ένα χρόνο μετά από τον αδόκητο χαμό του Ανδριανού μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Β.Ε.Π., Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας, στην έναρξη της εκδήλωσης.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα, αλλά και ηλεκτρονικά, για να τιμήσουμε τη μνήμη του και βρισκόμαστε στην αίθουσα που ανακαινίσθηκε επί προεδρίας του και φέρει πλέον το όνομά του, Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ», με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου μας».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για την αγαστή συνεργασία που υπήρχε μεταξύ τους εξαίροντας την προσωπικότητα του εκλιπόντος, την οξυδέρκεια και την ανθρωπιά του, τους αγώνες του για τη βιοτεχνία και την αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και εμφανώς συγκινημένος κατέληξε: «Θα ήθελα να σ΄ ευχαριστήσω από καρδιάς για όσα απλόχερα μου έδωσες και να σου πω ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο για να ολοκληρώσουμε το έργο σου. Ανδριανέ ευχαριστούμε για όλα!»

Για την προσωπικότητα, τη συνεργασία, που ανέπτυξαν μαζί του από τους χώρους που δραστηριοποιήθηκε, του αείμνηστου Ανδριανού Μιχάλαρου μίλησαν στη συνέχεια και ο πρ. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιά, κ.κ. Σεραφείμ, οι Υφυπουργοί Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας, Γιώργος Κώτσηρας και Κώστας Κατσαφάδος, αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Ευγενιδείου Ιδρύματος, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο Δήμαρχος Μεγάρων, Γρηγόρης Σταμούλης, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, Χαράλαμπος Μαμουλάκης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε., Γιάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος ΠΕΣΑ και ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π., Γιάννης Βουτσινάς, ο Α΄Αντ/δρος Β.Ε.Π., Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο πρ. Πρόεδρος Β.Ε.Π., Ευάγγελος Τσιτούρας, ο Οικονομικός Επόπτης και ο Γεν Γραμματέας Β.Ε.Π., Γιώργος Παπαθανασίου και Θεόδωρος Ματθιουδάκης, αντίστοιχα, και αναγνώσθηκε ομιλία του πρ. Νομάρχη Δυτικής Αττικής, Αριστείδη Αρκουδάρη.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στην εκδήλωση λέγοντας:

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, εκδήλωση μνήμης και ονοματοδοσία της αίθουσας συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, προς τιμήν του αείμνηστου Ανδριανού Μιχάλαρου, Προέδρου του Επιμελητηρίου έως την πρόωρη απώλειά του, με τη συμμετοχή της οικογένειάς του, συνεργατών του, φίλων του, Προέδρων Επιμελητηρίων, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των πολιτικών κομμάτων.

Μεταξύ πολλών άλλων στον λόγο του, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέδειξε ότι «ο Ανδριανός, ίσως ήταν από τους ξεχωριστούς εκείνους ανθρώπους, που η επιχειρηματικότητα, αποτέλεσε την καλύτερη δύναμη για να αναμετρηθεί με τον εαυτό του και να γίνει καλύτερος. Και βέβαια δεν υπάρχει ίσως καλύτερο μέτρο για να αξιολογήσει κανείς έναν άνθρωπο, από το να ακούσει εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους να συγκλίνουν στους ίδιους χαρακτηρισμούς για αυτόν.

Ο Ανδριανός Μιχάλαρος, ήταν καλός και έντιμος άνθρωπος. Και γι’ αυτό ήξερε καλύτερα από κάθε άλλον, τη σημασία του να αγωνίζεται κανείς, όχι απλά για μια καλύτερη ζωή, αλλά και για να γίνει καλύτερος ο ίδιος. Αυτή είναι η παρακαταθήκη που μας άφησε ο Ανδριανός. Και αξίζει να συνεχίσουμε στα χνάρια του».

Για την παρουσία του στην τιμητική εκδήλωση σε ανακοίνωση προέβη και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας.

«Το απόγευμα της Δευτέρας παρευρέθηκα με ιδιαίτερη συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης και στην ονοματοδοσία της αίθουσας συνεδριάσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά σε «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ», με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απώλεια του τέως Προέδρου του ΒΕΠ και συμπατριώτη μας.

Ο Ανδριανός Μιχάλαρος υπήρξε μία εξέχουσα προσωπικότητα, με διαρκή προσφορά στην κοινωνία, πρακτική και εξωστρεφή σκέψη, έχοντας ως γνώμονα, μεταξύ άλλων, τη στήριξη της περιοχής της Δυτικής Αττικής. Δεν θα τον ξεχάσουμε».

Σε ανακοίνωση προέβη και ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης.

«Χθες, που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον αδόκητο χαμό του ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΜΙΧΑΛΑΡΟΥ, ενός εκ των πλέον καταξιωμένων στελεχών της τοπικής μας κοινωνίας, δόθηκε το όνομά του στην αίθουσα συνεδριάσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά σε μια εκδήλωση, που έγινε παρουσία της οικογένειάς του και με την συμμετοχή πολλών και σημαντικών στελεχών της Πολιτικής, Εκκλησιαστικής και Επιμελητηριακής ζωής του τόπου».

Στο ίδιο ύφος και η ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλου.

«Ο Ανδριανός Μιχάλαρος ήταν ένας άνθρωπος που η απώλειά του αποτελεί παρακαταθήκη και παράδειγμα για όλους όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, αλλά και για κάθε μέλος της κοινωνίας μας.
Ο Ανδριανός ήταν η προσωποποίηση της ελληνικής λέξης «φιλότιμο» και «ανθρωπιά» στις προσωπικές και κοινωνικές του σχέσεις. Η λέξη «αλήθεια» χαρακτήριζε κάθε του δήλωση και πράξη.

Άξιος, εργατικός, με αξιοπρέπεια και εντιμότητα. Τον θυμόμαστε με ειλικρινή συγκίνηση και αγάπη.
Αξίζει να τιμάται η μνήμη του από όλους μας. Προσωπικά, εκφράζω τη λύπη μου που δεν μπόρεσα να παρευρεθώ λόγω νόσησης με covid-19, στην εκδήλωση τιμής που διοργάνωσε ο θεσμός που υπηρέτησε ο Ανδριανός Μιχάλαρος, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με αφορμή ένα χρόνο μετά τον θάνατό του».

φωτογραφία από το αρχείο του κ. Κοσμόπουλου

Το βίντεο που ακολουθεί είναι ένα αφιέρωμα στον Ανδριανό Μιχάλαρο, αναρτημένο από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button