Γ. Κώτσηρας: «Κομβικός ο ρόλος των εισαγγελικών αρχών για τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία»

Στην έναρξη των εργασιών της 37ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, παρευρέθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης εξήρε τον ρόλο των Εισαγγελικών Αρχών για την ορθή δικαστική λειτουργία και την εγγύηση των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων, ενώ έκανε ειδική μνεία στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στον τομέα της Δικαιοσύνης τα τελευταία τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης και τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ποιότητας των δικαστικών υπηρεσιών, στην αναβάθμιση των τελευταίων, όπως και στη βελτίωση των υποδομών.

Επίσης, παρουσίασε την πρόοδο στο πεδίο της ψηφιοποίησης των δικαστικών διαδικασιών, την επιδραστική μεταρρύθμιση της υπηρεσίας “JustStat” για τη συλλογή και ανάλυση στατιστικών στοιχείων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας, την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών καθώς και τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο κ. Κώτσηρας χαρακτήρισε τους εισαγγελικούς λειτουργούς ως «ακρογωνιαίους λίθους» στην προσπάθεια ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του συστήματος Δικαιοσύνης.

«Δεν χωρά αμφιβολία πως ο ρόλος του Εισαγγελέα είναι κομβικός, όχι μόνο στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, αλλά και στο συνολικό οικοδόμημα της Δικαιοσύνης και της κοινωνίας», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Η Δικαιοσύνη τα τελευταία τρία χρόνια μετασχηματίζεται ριζικά και αποτελεσματικά, με την ποιότητα των δικαστικών υπηρεσιών να αναβαθμίζεται μέσω καλύτερης στελέχωσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών στην Πολιτική, Ποινική και Διοικητική Δικαιοσύνη, τις υποδομές να βελτιώνονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα να θωρακίζονται έτι περαιτέρω. Η Δικαιοσύνη ενισχύεται και ουσιαστικά, με μεταρρυθμίσεις και τροποποιήσεις που εδραιώνουν την ασφάλεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου».

Κλείνοντας την ομιλία του, επανέλαβε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται σε διαρκή και ανοικτό διάλογο με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, προκειμένου να μελετηθούν προτάσεις που θα τροφοδοτήσουν και κάθε επόμενη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ποινικής νομοθεσίας και του συστήματος Δικαιοσύνης.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button