Ευάγγελος Δαλάκας: «Ένα βότσαλο στην λίμνη της απραξίας»

Κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

 

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγάρων στις 20-7-2015, το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε την τροποποίηση της 48/2015 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου σε σύσταση Τοπικής Κοινότητας Κινέττας Δήμου Μεγάρων.

 

Παρακολούθησα  κι εγώ όπως πολλοί συνδημότες μας την συνεδρίαση από το διαδικτυακό κανάλι ΜegaraTv και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον χρόνο που διατέθηκε και τον τρόπο που απασχόλησε το Συμβούλιο αυτό το θέμα. Επί τριανταπέντε λεπτά  παρακολουθήσαμε επιχειρηματολογίες και ρητορικές,  σχετικά με το αν μπορεί να συσταθεί Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα στην Κινέττα, καθώς και αν η σύσταση της Τοπικής Κοινότητας θα συνιστούσε υποβάθμιση για την περιοχή. Δηλαδή θεωρούμε πως γίνονται πράγματα στην περιοχή και ανησυχούμε μήπως μία απόφαση σχετικά με την δημιουργία κοινότητας θα δημιουργήσει αγκυλώσεις στην αναπτυξιακή της πορεία. Λοιπόν κύριοι σαν πρόεδρος   της Ομοσπονδίας Σ. Κινέττας,  πλήρως ενημερωμένος και καταρτισμένος σχετικά με ότι αφορά την περιοχή, σας δηλώνω πως όλα αυτά έχουν ελάχιστη σημασία για την ίδια την Κινέττα. Ο ρόλος του συμβουλίου είτε είναι Τοπικής είτε είναι Δημοτικής Κοινότητας, είναι καθαρά  εισηγητικός και επικουρικός και δεν θα μπορέσει να επιλύσει κανένα από τα πολλά και σοβαρά προβλήματά μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτική βούληση και να παρθεί έστω και μία (1) απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο που να κινήσει κάτι από τα λιμνάζοντα νερά της πλήρης απραξίας. Πριν από λίγο καιρό στον στρατηγικό σχεδιασμό που εκπονήθηκε από τον Δήμο μας, ανάμεσα στους άλλους φορείς η Ομοσπονδία Κινέττας υπέβαλλε τις προτάσεις της για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και τον τρόπο που αυτή θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη ολόκληρης της οικονομίας του δήμου μας.  Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα από αυτά αλλά η Κινέττα καθημερινά ασφυκτιά κάτω από προβλήματα της καθημερινότητας που κανένας δεν ασχολείται για να επιλύσει.

 

Γνωρίζετε ότι η Κινέττα όχι μόνο δεν έχει πόσιμο νερό αλλά ακόμη και το νερό άρδευσης (για το οποίο η κάτοικοι πληρώνουν κανονικά την Δ.Ε.Υ.Α.Μ.) διατίθεται σε κάθε περιοχή εκ περιτροπής κάθε εβδομάδα; Περιοχές ολόκληρες εδώ και 20  ημέρες δεν έχουν νερό ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους; Κι όμως εμείς με ενέργειές μας είχαμε από πέρσι επιστήσει την προσοχή και είχαμε προτείνει για την επίλυση του προβλήματος την διάνοιξη μιας επιπλέον γεώτρησης. Ξέρετε ποια  ήταν η δράση του Δήμου; Να αναγράψει στους λογαριασμούς ότι το νερό δεν είναι πόσιμο-λες και δεν το γνωρίζαμε. Εδώ και χρόνια έχουμε υποβάλλει σχέδιο για την καθαριότητα της περιοχής το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί. Αίτημα για πεζοδρόμηση του παραλιακού δρόμου από Κάβο έως Μπούσουλα έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος περιπάτου και ανάπτυξης, αίτημα για διενέργεια Λαϊκής Αγοράς, αίτημα για επισκευή του μοναδικού γηπέδου μας για να μπορούν τα εκατοντάδες παιδιά της Κινέττας να παίξουν και να αθληθούν, αίτημα για άρση της αδικίας της πληρωμής ιδιαίτερα αυξημένων δημοτικών τελών των κατοίκων της Κινέττας έναντι σε αυτά που πληρώνουν οι κάτοικοι των Μεγάρων και της Ν. Περάμου. Και βεβαίως το θέμα της υποστήριξης του αιτήματός μας για κατάργηση των πλευρικών διοδίων, της εξομοίωσης των εισιτηρίων του Προαστιακού, την προώθηση δημιουργίας Δημοτικού Σχολείου. Και για όλα αυτά δεν υπάρχουν απλά αιτήματα. Η Ομοσπονδία έχει καταθέσει φακέλους με μελέτες, σχεδιαγράμματα και βοηθητικά στοιχεία  για την προώθηση αυτών των θεμάτων. Αλλά δυστυχώς αυτό που εισπράττει ο δημότης της Κινέττας είναι υποσχέσεις και δεσμεύσεις (ενυπόγραφες για τα περισσότερα αιτήματά μας) και ανεκπλήρωτες προσδοκίες . Βλέπει να αντιμετωπίζεται με διαφορετικά κριτήρια από τον δημότη των Μεγάρων και να μην υλοποιούνται ούτε καν δεσμεύσεις που δεν χρειάζονται χρήματα αλλά απλά πολιτική βούληση. Βλέπει να δυσκολεύεται η καθημερινότητά του επειδή υπερισχύουν τα συμφέροντα συντεχνιών (τρανό παράδειγμα η ίδρυση λαϊκής αγοράς η οποία θα εξυπηρετούσε τους πολίτες, θα απέφερε έσοδα και στον δήμο και θέσεις εργασίας, αλλά δεν προχωρά υπό τον φόβο δυσαρέσκειας μεμονομένων συμφερόντων).

 

Βεβαίως  αυτή η συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την σύσταση κοινότητας δεν διαφωνούμε ότι είναι θετική   για την περιοχή αλλά όταν είναι το μοναδικό ενδιαφέρον που έχει να επιδείξει για την Κινέττα, φαίνεται υποκριτικό και δεν μπορεί παρά να φωνάξει κανείς  στους διοικούντες «Κύριοι επιτέλους έργα και όχι λόγια. Πάρτε μια απόφαση που θα  βοηθήσει στην καθημερινότητά μας και προπαντός μην επαναπαύεστε σε μιαν απόφαση που θα ισχύσει σε τέσσερα χρόνια και θεωρείτε πως τελειώσατε με την Κινέττα. Η Κινέττα έχει ανάγκες και πρέπει επιτέλους να σταματήσετε να αδιαφορείτε. Εκτός κι αν δεν είναι αδιαφορία αλλά δείγμα μιας κουρασμένης πολιτικής  της  δημοτικής αρχής,  που στερείται οράματος,  που αν και διοικεί μόλις ένα χρόνο,  όχι μόνο δεν μπορεί να εμπνεύσει αλλά απογοητεύει βαθιά».

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button