Ερώτηση Θανάση Μπούρα προς τον Υπουργό για την κτηματογράφηση στο Δήμο Μεγαρέων

Ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής Θανάσης Μπούρας μετά από επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κτηματολογικό Γραφείο του Δήμου Μεγαρέων διαπίστωσε ότι έχουν διεκπεραιωθεί ελάχιστες αιτήσεις κτηματογράφησης παρόλο που σε λίγες μέρες λήγει και η τελευταία παράταση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με αφορμή το γεγονός αυτό ο κ. Μπούρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Γιώργο Δημαρά ζητώντας τόσο την απλούστευση των διαδικασιών όσο και τη νομοθετική ρύθμιση για τουλάχιστον 6μηνιαία παράταση της υποβολής των αιτήσεων.

Η κατατεθείσα επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:
«Μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησα στο Κτηματολογικό Γραφείο του Δήμου Μεγαρέων και αφού συζήτησα με τους αρμόδιους, διαπίστωσα ότι περίπου μόνο το 12% των αιτήσεων έχει διεκπεραιωθεί. Μάλιστα αυτό το ποσοστό αφορά κυρίως τις περιοχές της Κινέττας και του Αλεποχωρίου, στις οποίες κατοικούν στην πλειονότητά τους οικιστές με ένα «δικαίωμα».

Αντίθετα, οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Μεγάρων, οι οποίοι έχουν πολλά «δικαιώματα» (από κληρονομιές, εξ αδιαιρέτου, μικροϊδιοκτησίες κτλ.) έχουν μηδενική ή ελάχιστη διεκπεραίωση των αιτήσεών τους, παρόλο που σε περίπου 20 μέρες λήγει και η τελική παράταση που έχει δοθεί με βάση το ν. 2308/1995.

Ο περιορισμένος χρόνος προθεσμίας, 3 μήνες κανονική περίοδος και 3 μήνες συνολικής παράτασης, δημιουργεί ποικίλα προβλήματα, καθώς ο Προκαποδιστριακός Δήμος Μεγαρέων είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της Αττικής. Τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων του ποικίλλουν, αφού α) υπάρχουν πολλές μικροϊδιοκτησίες, β) υπάρχουν ακίνητα χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, γ) υπάρχουν ακίνητα εξ’ αδιαιρέτου με διαθήκες κ.λ.π..

Εκ των πραγμάτων, επομένως είναι αδύνατο για τους ιδιοκτήτες να προλάβουν να προσκομίσουν εγκαίρως τα πολυδάπανα και χρονοβόρα δικαιολογητικά που χρειάζονται προκειμένου να υποβάλλουν τις δηλώσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι για κάθε «δικαίωμα» το παράβολο είναι 35 ευρώ και η μεγάλη πλειοψηφία των Μεγαριτών διαθέτει πάρα πολλά «δικαιώματα», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα ποσά, που καλούνται να πληρώσουν.
Ως εκ τούτου χρειάζεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για παράταση τουλάχιστον 6 μηνών καθώς και απλούστευση των περιττών γραφειοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου να προχωρήσει κανονικά η κτηματογράφηση των Μεγάρων.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεστε να απλοποιήσετε τη σχετική γραφειοκρατία, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες;
2. Προτίθεστε να δώσετε παράταση τουλάχιστον 6 μηνών με νομοθετική ρύθμιση, καθώς είναι αδύνατη η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μέχρι τη λήξη της τελικής παράτασης;»

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 17/05 περίπου στις 09:30 το πρωί και θα μεταδοθεί ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button