Ενημέρωση δημοτών για τις Γενικές Βουλευτικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου

Την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, θα διεξαχθούν στην χώρα μας, Γενικές Βουλευτικές Εκλογές.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων του Κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Οι εκλογές θα διενεργηθούν με τους εκλογικούς καταλόγους της Β΄ αναθεώρησης (Μαρτίου – Απριλίου) δηλαδή, με τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και 30/4/2019. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους . Δηλαδή, στα εκλογικά τμήματα του Δήμου Μεγαρέων θα ψηφίσουν, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων (Μέγαρα και Κινέτα) και της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου. Επίσης, οι ετεροδημότες κάτοικοι του Δήμου Μεγαρέων, οι οποίοι μέχρι 30 Απριλίου 2019, έχουν υποβάλει αίτηση να ψηφίσουν στον τόπο διαμονή τους, θα ψηφίσουν στα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, που συστάθηκαν με απόφαση της Περιφερειάρχη Αττικής.

Στην Εκλογική Περιφέρεια Β΄ Δυτικής Αττικής οι έδρες είναι 4. Οι εκλογείς μπορούν να εκφράσουν την προτίμηση τους, θέτοντας μέχρι και δύο (2) σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμεί.

Δείτε τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Μεγαρέων εδώ.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Από την ανωτέρω υποχρέωση , εξαιρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ.26/2012 ):
Α) αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους
Β) όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό
Γ) οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας περιφέρειας.
Δ) οι εκλογείς που δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος , για λόγους υγείας .
Με την 309503/21-6-2019 απόφαση της Περιφερειάρχη Αττικής στον Δήμο Μεγαρέων συστάθηκαν συνολικά πενήντα τέσσερα (54) εκλογικά τμήματα. Σαράντα ένα (41) τμήματα στην Δημοτική Κοινότητα Μεγάρων, ένα (1) εκλογικό τμήμα στην Τοπική Κοινότητα Κινέτας και δώδεκα (12) τμήματα στην Δημοτική Κοινότητα Νέας Περάμου.

Με την 314699/24-6-2019 όμοια απόφαση, καθορίσθηκαν τα τμήματα που θα ψηφίσουν και οι Ειδικοί Εκλογείς του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), οι οποίοι και συμπεριελήφθησαν στο πρόγραμμα ψηφοφορίας που εξέδωσε ο Δήμαρχος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 56 της εκλογικής νομοθεσίας.
Οι Ετεροδημότες που διαμένουν στα Μέγαρα , την Κινέτα και την Νέα Πέραμο και έχουν εγγραφεί στους Ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, μέχρι 30 Απριλίου 2019, θα ψηφίσουν:
Α) Οι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια Δήμων των Νομών της Πελοποννήσου, στο Αιγάλεω, στο σχολικό συγκρότημα στο «Μπαρουτάδικο» (5ο Γενικό Λύκειο Αιγάλεω – Σουλίου και Πελοποννήσου, 11ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω – Ζήνωνος και Προμηθέως, 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω – Πελοποννήσου 5)
Β) Οι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια Δήμων των Νομών της Στερεάς Ελλάδας, στην Ηλιούπολη, στο συγκρότημα των Πολυκλαδικών: 5ο Λύκειο Ηλιούπολης Παπαναστασίου και Βουλιαγμένης 525 (είσοδος από Παπαναστασίου)
Γ) Οι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια Δήμων των Νομών της Ηπείρου, της Κρήτης και της Θεσσαλίας, στην Αθήνα στο σχολικό συγκρότημα «ΓΚΡΑΒΑ»: 21ο Γυμνάσιο Αθηνών, 21ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, 65ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 112ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Ταϋγέτου 60)
Δ) Οι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια Δήμων της Μακεδονίας και των Δωδεκανήσων, στην Νέα Σμύρνη: 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Αγίου Ανδρέου 2
Ε) Οι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια Δήμων της Θράκης και των νησιών του Ιονίου Πελάγους στην Καλλιθέα: 6ο Λύκειο Καλλιθέας Σωκράτους 218 – 222 και Λυσικράτους
Στ) Οι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια Δήμων των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι δημότες Κυθήρων και Αντικυθήρων, στην Νέα Ιωνία: 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Νέας Ιωνίας: Γυμνασίου – Παπαφλέσσα και Αβέρωφ.

Οι δημότες μπορούν να μάθουν ακριβώς το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν, από την ηλεκτρονική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ», στα Δημοτικά Καταστήματα Μεγάρων και Νέας Περάμου και της Τοπικής Κοινότητας Κινέτας, στα Κ.Ε.Π. Μεγάρων και Νέας Περάμου και στα τηλέφωνα του Δήμου: 22960 81007, 22960 81904 και 22960 81841.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button