Ένας χρόνος από την εκλογή της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, η Ελευσίνα 2021 γιορτάζει τον ένα χρόνο από την ανακήρυξη της πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με ένα μεγάλης κλίμακας έργο στο δημόσιο χώρο και πρωταγωνιστές τα παιδιά της Ελευσίνας.

Με άξονα αφενός, την κεντρική ιδέα της Ελευσίνας 2021 «Μετάβαση στην EUphoria» και αφετέρου, την εγκατάσταση της Δανάης Στράτου στο Ελαιουργείο «Πάνω στη Γη, Κάτω από τα Σύννεφα», τα παιδιά της Ελευσίνας στέλνουν ένα μήνυμα ισότητας και ανθρωπισμού σε όλη τη Μεσόγειο.

Με θέμα το σπίτι, τον ξεριζωμό και την αναζήτηση νέας πατρίδας, περίπου 300 παιδιά ηλικίας 8-12, θα ζωγραφίσουν τα μηνύματά τους πάνω σε μικρά φωτιζόμενα αγγεία, που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για την περίσταση. Στη συνέχεια, κρατώντας στα χέρια τους τα αγγεία, θα διασχίσουν τη Νικολαϊδου και το Ελαιουργείο για να καταλήξουν στη θάλασσα, όπου θα αφήσουν τα αγγεία τους να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, η φωτεινή αυτή πομπή των 300 παιδιών ενεργοποιεί ηχητικά την πόλη της Ελευσίνας. Ο ήχος, διαχρονικός κώδικας επικοινωνίας, αντλείται από το ηχοχρωματικό σύμπαν του Ιάννη Ξενάκη, ο οποίος το 1967 με το έργο του “Περσέφασσα” (Περσεφόνη), συνέθεσε ίσως την εμβληματικότερη μουσική περιγραφή του ομώνυμου μύθου. Τα παιδιά λειτουργούν διαδραστικά, συνομιλούν ηχητικά με το έργο της Δανάης Στράτου και επιστρέφουν με έναν μοναδικό τρόπο τον μύθο στην πόλη που γεννήθηκε .

Η δράση θα αρχίσει στις 16:00 στην Πλατεία Ηρώων, ενώ η πομπή των παιδιών θα ξεκινήσει την πορεία της στις 17:15 περίπου.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκδήλωσης, τα παιδιά που συμμετέχουν, παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βρίσκω το Σπίτι μου», μέσα από το οποίο γνωρίζουν την εικαστική εγκατάσταση «Πάνω στη Γη, Κάτω από τα Σύννεφα» και έρχονται σε επαφή με τις έννοιες του κύκλου της ζωής, της μετακίνησης και της μετανάστευσης.

Credits

Ιδέα-Σύλληψη: Κέλλυ Διαπούλη

Διαμόρφωση χώρου: Γιώργος Αλεξάνδρου

Μουσικό concept-διδασκαλία: Δημήτρης Δεσύλλας

Μουσικοί βοηθοί: Σεμέλη Μαργαρίτη, Αριστείδης Λύκος-Δεσύλλας

Κατασκευή φωτιζόμενων αγγείων: Art Colour

Επιμέλεια κίνησης: Ζέτα Βαλαβάνη

Σχεδιασμός και Υλοποίηση βιωματικού εργαστηρίου «Βρίσκω το Σπίτι μου»: Very Young Contemporary Art

Διεύθυνση Παραγωγής: Αγγελική Λαμπίρη

Παρόμοια άρθρα

Back to top button