Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων Θερινές εκπτώσεις – πτώση του τζίρου – προσφορές και τον Σεπτέμβριο

«Κάθε πέρσι και καλύτερα» δηλώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων, ως αποτίμηση της περιόδου των καλοκαιρινών εκπτώσεων.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, πτώση του τζίρου των καταστημάτων λιανικού εμπορίου 10 – 15% διαπίστωσαν οι έμποροι σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα την οποία πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν μειωμένες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2010 ενώ όσες επιχειρήσεις δήλωσαν μη πτώση ή αύξηση ανήκουν στις νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχουν αλλοδαποί τουρίστες.
Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές υπήρξε αξιοσημείωτη έλλειψη ελλήνων τουριστών.

Σημαντική πτώση του τζίρου κατέγραψαν όλοι οι κλάδοι του εμπορίου φέτος το καλοκαίρι σε σύγκριση με πέρυσι και συγκεκριμένα:
έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός και ηλεκτρικά είδη -14%
καλλυντικά, φαρμακευτικά -13%
ένδυση, υπόδηση  -10%
βιβλία, χαρτικά είδη -10%

Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας με τη βοήθεια και τη συνεργασία 84 τοπικών φορέων, είναι εμφανές ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έλειψαν και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο από τα ταμεία βασικών κλάδων του λιανεμπορίου, δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα στο χονδρεμπόριο, τη μεταποίηση, το εισαγωγικό εμπόριο και σημαντικές απώλειες στην απασχόληση, τη ρευστότητα,  την απόδοση του ΦΠΑ, τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, αλλά και  άλλες οικονομικές υποχρεώσεις.

Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι, όπως και στο παρελθόν, οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τις καλοκαιρινές εκπτωτικές τιμές, το μεγαλύτερο διάστημα του Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιώντας  τα δεκαήμερα  προσφορών, όπως  άλλωστε προβλέπεται από το σχετικό νόμο 3377/05.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button