«Ελπίδα»: Τα προβλήματα που δημιούργησε στον Δ. Μεγαρέων και πώς αντιμετωπίστηκαν

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου με τις θερμοκρασίες σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τις μετεωρολογικές προγνώσεις να κάνουν λόγο για πρωτοφανείς χιονοπτώσεις, ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας.

Οι προειδοποιήσεις με βάση τις μετεωρολογικές προγνώσεις είχαν δοθεί εγκαίρως και οι οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες, επίσης. Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έπληξε τον Δήμο Μεγαρέων, αρχικά, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή 23 Ιανουαρίου. Τη Δευτέρα 24, από νωρίς το απόγευμα, η χιονόπτωση ξεκίνησε σταδιακά όπου και σημείωσε κορύφωση τις βραδινές ώρες. Το πρωί της Τρίτης βρήκε τον Δήμο ντυμένο στα λευκά με πυκνό χιόνι στο κέντρο της πόλης των Μεγάρων, στον κάμπο και στους οικισμούς Καβελάρη, Πευκενέα και την Επαρχιακή Οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου κλειστή από νωρίς το πρωί.

Περιφέρεια, Δήμος, Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων, Αστυνομία και εθελοντικές ομάδες επί ποδός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κακοκαιρίας. Το megaratv επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς για να αποτυπώσει τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν και την ανταπόκρισή τους στις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση του φαινομένου σε συνδυασμό με την κινητοποίηση του μηχανισμού και των οργάνων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων και της Περιφέρειας αποσόβησαν κινδύνους και προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε άλλους Δήμους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, δήλωσε «πως οι δυνάμεις της Περιφέρειας, σε ό,τι αφορούσε στον δικό της τομέα, ήταν παρούσες, αφού κρατήθηκαν ανοικτοί οι δρόμοι της Π.Ε.Ο.Α.Κ και της Ν.Ε.Ο.Α.Κ με τους παράδρομους, σε Νέα Πέραμο και Κινέτα.
Αυτήν την ώρα (26/01, 12:00 μ.μ.) ερπυστριοφόρο επιχειρεί στον δρόμο του Χανίου και μέχρι το μεσημέρι θα έχει ανοίξει και ο τελευταίος κεντρικός δρόμος που είναι κλειστός στον Δήμο Μεγαρέων και οδηγεί στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μάζι. Ο κ. Κοσμόπουλος δήλωσε ότι «συνεργάστηκε άριστα με τον Δήμο και τα υπόλοιπα όργανα πολιτικής προστασίας» συνδράμοντας όπου του ζητήθηκε όσο μπορούσε και όσο του επέτρεπε η δυσχερέστερη κατάσταση που αντιμετώπισε από την κακοκαιρία η Αθήνα.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Πολιτική Προστασία του Δήμου ήταν οργανωμένη και πολύ καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση των μετεωρολογικών προβλέψεων, οι οποίες και επαληθεύθηκαν».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «τα μηχανήματα και το προσωπικό του Δήμου ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και οι ποσότητες αποθηκευμένου αλατιού επαρκείς και προϋπολογισμένες ακόμα και για το πιο δύσκολο σενάριο. Οι αλατιέρες του Δήμου με το πρώτο φως της ημέρας, την Τρίτη, «βγήκαν» στους κεντρικούς δρόμους. Παρ’ ότι το χιόνι ήταν σε αρκετά μεγάλη ποσότητα και σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου, όλα τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως. Το σημαντικότερο πρόβλημα, εκ της γεωγραφικής της θέσεως και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, ήταν η Επαρχιακή Οδός Μεγάρων – Αλεποχωρίου. Από την πρώτη στιγμή όμως έγιναν όλα με βάση το πρωτόκολλο ασφάλειας των πολιτών, πρωτίστως, και ο μηχανισμός προσπάθησε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να δώσει τον δρόμο σε κυκλοφορία».

Από την Τρίτη το πρωί επτά μηχανήματα του Δήμου Μεγαρέων και τρία της Περιφέρειας Αττικής, υπό τον συντονισμό Κοσμόπουλου, Φυλακτού και Σταμούλη, ήταν σε πλήρη δράση και «όπως διαπιστώθηκε απ’ όλους, οι πόλεις βρήκαν και πάλι τους ρυθμούς τους όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο κ. Σταμούλης. «Άνοιξαν οι κύριοι και βασικοί οδικοί άξονες και από χθες ξεκίνησε και η διάνοιξη του δρόμου του Χανίου που θα ολοκληρωθεί σήμερα (26/01). Έχουν ήδη ανοίξει οι δρόμοι προς Καβελάρη, Πευκενέα, Αγία Ελεούσα, Παλιοβορό, Νέα Δάφνη και Άγιο Ιερόθεο. Δυστυχώς και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών της νύχτας της 25ης Ιανουαρίου, οι κάθετοι δρόμοι των κύριων οδικών αξόνων, μετέτρεψαν το χιόνι σε πάγο και τα μηχανήματα του Δήμου ολισθαίνουν επικίνδυνα. Και γι’ αυτόν τον λόγο ενοικιάσθηκε ειδικό όχημα ερπυστριοφόρο που θα λύσει το πρόβλημα». Τα συνεργεία του Δήμου, κατά δήλωση Δημάρχου, είναι ακόμη επί ποδός.

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε Αλεποχώρι, Παλιοβορό και τις ολιγόωρες σε Πάχη, Βαρέα, Ήρεμο Κύμα, οικισμούς της Νέας Περάμου κ.α., δήλωσε πως το πρόβλημα στο Αλεποχώρι επιδεινώθηκε με την κακοκαιρία και ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε διαθέσει ο Δήμος στον ΔΕΔΔΗΕ ένα γκρέιντερ για τη διάνοιξη δρόμων, ούτως ώστε να μπορεί να φθάσει σε περιστατικά αποκατάστασης βλάβης.

Τέλος ο κ. Σταμούλης απέδωσε τα εύσημα στα συνεργεία του Δήμου που από την πρώτη στιγμή ήταν παρόντα, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων, στον αντιπεριφερειάρχη κ. Κοσμόπουλο και στην Αστυνομία Μεγάρων για την άψογη και ουσιαστική συνεργασία που είχαν και για το γεγονός ότι, όπου χρειάστηκε, έδωσαν το παρών με την πολύτιμη και έγκαιρη συμβολή των δυνάμεων τους. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους πολίτες του Δήμου, οι οποίοι με τη στάση τους συνέβαλαν στο να μην δημιουργηθούν δύσκολες και μη αντιμετωπίσιμες καταστάσεις.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων, Αντιπύραρχος κ. Δημήτρης Καϊάφας, από τη μεριά του, επεσήμανε το γεγονός ότι το δυναμικό του Σώματος ήταν σε πλήρη εγρήγορση για να αντιμετωπίσει παν ενδεχόμενο, όπως και έγινε. Στις 24 Ιανουαρίου διενεργήθηκαν 3 απεγκλωβισμοί από 2 άτομα κάθε φορά. Το ένα στον δρόμο του Χανίου, εγκλωβισμένου οχήματος στα χιόνια, με δύο επιβάτες. Δύο άνθρωποι στο «Σταυρό» Κινέτας σε δύσβατο σημείο εντός δασικής έκτασης με μεγάλο επιχειρησιακό βαθμό δυσκολίας και το τρίτο περιστατικό αφορούσε σε μικρό παιδί με προβλήματα υγείας το οποίο απεγκλωβίστηκε και οδηγήθηκε μαζί με τον συνοδό του σε ασφαλές σημείο.

Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου η Π.Υ. Μεγάρων δέχθηκε δύο κλήσεις για απεγκλωβισμό. Η πρώτη αφορούσε πέντε ανθρώπους στην περιοχή του Πευκενέα και τις βραδυνές ώρες διενεργήθη απεγκλωβισμός 3 ανθρώπων από όχημα στην περιοχή Βαθυχώρια του όρους Πατέρας. Όλες οι επιχειρήσεις συνέβησαν υπό δυσχερείς συνθήκες, κυρίως την Τρίτη, υπό πυκνή χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες. Συνθήκες όμως «που δεν κατέστησαν δυνατές να σταματήσουν τις δυνάμεις της Υπηρεσίας στο να προσφέρουν, ως όφειλαν, την πολύτιμη βοήθειά τους σε όσους χρειάστηκε», δήλωσε ο κ. Καϊάφας.

Πολλές επίσης και οι κλήσεις για κοπές δέντρων που δημιούργησαν αρκετά προβλήματα. Σήμερα, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου τα προβλήματα είναι αρκετά λιγότερα, αλλά παρ’ όλα αυτά και τη στιγμή της επικοινωνίας μας με τον Διοικητή, κλιμάκιο διενεργούσε απεγκλωβισμό ηλικιωμένου ανθρώπου με πρόβλημα υγείας στο Αλεποχώρι, για να τον μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων.

Ο κ. Καϊάφας επεσήμανε ιδιαιτέρως το γεγονός της άριστης συνεργασίας με την Περιφέρεια, τη Διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων και την Αστυνομία, καθ’ ότι είχε διαρκή επικοινωνία με όλους, τονίζοντας ότι η παρουσία των κ.κ. Σταμούλη, Φυλακτού και Κοσμόπουλου ήταν διαρκής. Σε επιφυλακή και άμεση επικοινωνία με την Πυροσβεστική ήταν και οι εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Μεγαρέων.

Τέλος, «άκρως σημαντική και θετική ήταν και η συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι υπάκουσαν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και ήταν αρκετά προσεκτικοί, με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν ανεξέλεγκτα περιστατικά με δύσκολη κατάληξη». Και γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Καϊάφας ήθελε να ευχαριστήσει τον κόσμο, «που με την υπεύθυνη συμπεριφορά του βοήθησε στο έργο της Πυροσβεστικής», όπως χαρακτηριστικά εξέφρασε.

Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μεγάρων, Αστυνόμος Α’ Δημήτρης Βανάκας, ερωτηθείς, αναφέρθηκε στις δυσκολίες των τριών αυτών ημερών, δηλώνοντας πως ήταν και είναι καθήκον της Αστυνομίας να στέκεται στο πλευρό των πολιτών και σε οτιδήποτε αφορά στην ασφάλειά τους. «Όλη η δύναμη του τμήματος επί ποδός με 15ωρες βάρδιες, παρούσα σε όλα τα περιστατικά» ανέφερε. Ενδεικτικά, ανάμεσα σε πολλά περιστατικά, επεσήμανε τον απεγκλωβισμό ηλικιωμένου στο Χάνι, επέμβαση σε περιστατικό μικρού παιδιού με σπασμένο πόδι, όπου αφού του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες το μετέφεραν με ασφάλεια στο Κ.Υ. Μεγάρων. Έκπληξη, μάλιστα του προκάλεσε, η ευχαριστήρια – συγχαρητήρια επιστολή της μητέρας του παιδιού προς το δυναμικό του Τμήματος για την πολύτιμη επέμβαση και βοήθειά του.

Ο κ. Βανάκας δήλωσε και αυτός με τη σειρά του ότι «ήταν σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς του Δήμου Μεγαρέων και ο σωστός συντονισμός απέτρεψε τα χειρότερα. Ολόκληρος ο στόλος της δύναμης του Τμήματος διατέθηκε από την πρώτη στιγμή γι’ αυτόν τον σκοπό με 24ωρη παρουσία της Αστυνομίας παντού και ιδιαίτερα στα σημεία όπου είχε προβλεφθεί ότι θα προκύψει ανάγκη και πρόβλημα.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι πέρα από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε για τις ημέρες Τρίτη και Τετάρτη καθεστώς αργίας και τα σχολεία όλων των βαθμίδων παρέμειναν κλειστά, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

ρεπορτάζ Α. Μπακαούκας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button