Έκκληση για μη ψήφιση παράτασης της προθεσμίας ίδρυσης βιομηχανικών ζωνών υδατοκαλλιέργειας

Από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες

Με δελτίο τύπου η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες (Π.Σ.Ε.) ενημερώνει για την επιστολή που έστειλε προς τους βουλευτές της Ελληνικής Βουλής με κοινοποίηση στο γραφείο Πρωθυπουργού, στο γραφείο Υπουργού ΠΕΝ και στα μέλη της Π.Σ.Ε.

Το θέμα της επιστολής είναι η «έκκληση για τη μη ψήφιση παράτασης της προθεσμίας ίδρυσης βιομηχανικών ζωνών υδατοκαλλιέργειας (Π.Ο.Α.Υ.)».

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Όπως είναι γνωστό, με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των υδατοκαλλιεργειών το οποίο εγκρίθηκε στις 4.11.2011 με την Κ.Υ.Α. 31722/2021 νομιμοποιήθηκε η παράνομη χωροθέτηση όλων των υφιστάμενων έως τότε ιχθυοτροφείων και προβλέφθηκε ότι στις περιοχές λειτουργίας τους θα έπρεπε εντός 5 ετών να δημιουργηθούν Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), δηλαδή τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες βιομηχανικές ζώνες εντατικής παραγωγής που θα διοικούνται από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας.

Η ανωτέρω προθεσμία παρατάθηκε κατά 3 ακόμα έτη στις 30.12.2015 με Π.Ν.Π. (κύρωση με το Ν.4366/2016, ά.2) και ξανά κατά 2 ακόμα έτη (δηλαδή έως τις 4.11.2021) με το Ν.4638/2019 (ά.14).

Είναι γνωστό επίσης ότι το «Χωροταξικό» προσφέρθηκε ως δωρεά στο Υπ. Περιβάλλοντος από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και θεσμοθετήθηκε με πρωτοφανή σπουδή χωρίς να υπάρχει Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον θαλάσσιο χώρο, παραβιάζοντας έτσι τους στοιχειώδεις κανόνες της λογικής και της χωροταξίας, αλλά και τις υποχρεώσεις της χώρας προς την Ε.Ε.

Επιπλέον, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον προνομιακό ρόλο των εταιρειών του κλάδου, ο σχετικός σχεδιασμός καθορίστηκε και υλοποιείται εν κρυπτώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η σύμφωνη γνώμη της οποίας δεν είναι αναγκαία ούτε για την αδειοδότηση των Π.Ο.Α.Υ., ούτε για την αδειοδότηση των επί μέρους ιχθυοτροφείων.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που έχουν λάβει διαχρονικά, επιβάρυναν κατά την περίοδο των Μνημονίων το τραπεζικό σύστημα της χώρας με χρέη της τάξης του 1δις και σήμερα ελέγχονται στην πλειοψηφία τους από μόλις δύο πολυεθνικά fund.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button