Εισήγηση Κλεάνθη Βαρελά με θέμα τη συνεργασία ΟΛΕ – ΔΕΣΦΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μεγαρέων

Συνυπογράφουν οι δημοτικοί συνδυασμοί «ΤΩΡΑ Μέγαρα Νέα Πέραμος» και «Όμορφες Πόλεις»

Προς πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου Μεγαρέων
κ. Κωνσταντίνο Καράμπελα.

Μέγαρα, 21 Ιουνίου 2021

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση – συζήτηση για το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε. Α.Ε) και του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για θέματα ανάπτυξης, επέκτασης και προώθησης της διαθεσιμότητας του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) /Liguefied Natural Gas (LNG), ως καυσίμου περιβαλλοντικά φιλικού, προς όφελος των πολιτών της χώρας, αλλά και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.
ΣΧΕΤΙΚΑ:
– ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΗΣ 359ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΕ ΤΗΣ 31-03-2021 (ΑΔΑ ΩΜΔΖ469ΗΞΔ-ΧΥ7)
– ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2021.

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι

Η κοινωνία του δήμου Μεγαρέων έρχεται αντιμέτωπη με ένα θέμα που αφορά στην καθημερινότητα και που για μία ακόμα φορά καλείται να συζητήσει εκ των υστέρων.

Το γεγονός ότι η χρονική καθυστέρηση με την οποία έρχεται προς συζήτηση το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε) και Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (Δ.Ε.Σ.Φ.Α) είναι σχετικά μικρή και οφείλεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που το ανέδειξαν, στους συλλόγους των περιοχών που αφορά και φυσικά στους τρεις συνδυασμούς της αντιπολίτευσης, “ΤΩΡΑ ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ”, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑ, και ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, που το εισηγούνται απόψε.

Φυσικά πρέπει να τονιστεί ότι η δημοτική διοίκηση δεν μπήκε στον κόπο να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και γι αυτό συνδυασμοί της αντιπολίτευσης με συλλογή υπογραφών όπως προβλέπεται προχώρησαν στην ενέργεια αυτή.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούν τα γεγονότα με την χρονική τους σειρά ώστε όλοι να γνωρίζουν και στην συνέχεια να μπορεί να γίνει συζήτηση πάνω σε αυτά καθώς σκοπός του σημερινού 1ου θέματος της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου είναι η ενημέρωση και συζήτηση του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ ΔΕΣΦΑ και ΟΛΕ ΑΕ.

Στις 6 Απριλίου 2021 η τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα «ενημέρωση news» έφερε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ο.Λ.Ε. και Δ.Ε.Σ.Φ.Α. που έχει ως σκοπό την θαλάσσια μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου με βυτιοφόρα οχήματα από και προς την Ρεβυθούσα μέσω των πορθμείων του Κρονου Ελευσίνας, του Περάματος Μεγάρων και των Αλμύρων Μεγάρων.

Προκειμένου να είμαστε ακριβείς αλλά και για τυπικούς λόγους που αφορούν στην παρούσα εισήγηση, να σημειωθεί ότι το μνημόνιο που συζητάμε απόψε αναρτήθηκε στον κυβερνητικό ιστότοπο «Διαύγεια» στις 2 Απριλίου 2021 με ημερομηνία έκδοσης 31 Μαρτίου 2021 με ΑΔΑ ΩΜΔΖ469ΗΞΔ-ΧΥ7, και φέρει την υπογραφή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Λ.Ε. κ. Γεώργιου Κουμπέτσου, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μεγαρέων και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του συνδυασμού ΜΕΓΑΡΑ-ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε στους πολίτες του δήμου Μεγαρέων και ειδικά σε αυτούς που διαμένουν στην περιοχή του Περάματος, των Αλμυρών, της Αγίας Τριάδας,του Ήρεμου Κύματος και της Λάκκας Καλογήρου, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζονται να αποτρέψουν την περιοχή από την περαιτέρω υποβάθμιση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορικότητας της περιοχής, με κυριότερο σημείο αναφοράς το τείχος της Αγίας Τριάδας, ήταν τέτοια που διοργάνωσαν στις 11 Απριλίου 2021 συνάντηση στα γραφεία του συλλόγου «Αλμύρες» με προσκεκλημένους τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών.

Εκεί υπήρξαν τοποθετήσεις εκ μέρους των συλλόγων καθώς και των επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών σε ότι αφορά το μνημόνιο που υπογράφηκε από τις δύο εταιρείες Δ.Ε.Σ.Φ.Α και Ο.Λ.Ε. Κοινός τόπος όλων των εισηγήσεων τόσο των εκπροσώπων των συλλόγων όσο και των επικεφαλής των συνδυασμών είναι ότι η περιοχή δεν μπορεί να δεχθεί καμία παραπάνω επιβάρυνση καθώς είναι ήδη επιβαρυμένη από τις εγκαταστάσεις των ΕΛ.Π.Ε., της Δ.Ε.Σ.Φ.Α. και του αγωγού ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής ο οποίος προβλέπεται να διέλθει από την περιοχή. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει ψήφισμα των συλλόγων το οποίο εκδόθηκε στις 6 Μαΐου 2021 και αναφέρει την πλήρη αντίθεση των κατοίκων σε κάθε ενέργεια που θα επιβαρύνει επιπλέον τις περιοχές τους.

Στις 15 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο δημαρχείο Μεγάρων μεταξύ εκπροσώπων της Δ.Ε.Σ.Φ.Α., των επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών και εκπροσώπου συλλόγων του δήμου μας. Στη συνάντηση αυτή, που προκάλεσε η διοίκηση του δήμου, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Δ.Ε.Σ.Φ.Α. κ.κ. Ιωαννης Χωματάς και Φερναντο Καλλιγάς και ανέλυσαν πτυχές του μνημονίου συνεργασίας και απάντησαν σε ερωτήσεις οι οποίες επιγραμματικά αξίζει να αναφερθούν.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της ΔΕΣΦΑ είπαν :

– Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την χρήση του λιμένα Κρονος στην Ελευσίνα.
– Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τη χρήση του λιμένα στο Πέραμα Μεγάρων όπου οι εργασίες που απαιτούνται θα έχουν ολοκληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2021 ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι από τα βυτιοφόρα που θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
– Ο σταθμός μεταφόρτωσης του περάματος Μεγαρίδας αποτελεί μέρος πιλοτικού προγράμματος της εταιρείας από τον οποίο στο χρονικό διάστημα ενός 24ωρου θα διέρχονται από τον δρόμο του περάματος 10 έως 12 βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
– Στη θέση Αλμύρα οι εγκαταστάσεις οι οποίες είναι ιδιοκτησίας του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενο χρόνο για την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου με βυτιοφόρα οχήματα.
– Τα έργα στα λιμάνια “Κρόνος” Ελευσίνας και Περάματος Μεγάρων θα υλοποιηθούν αποκλειστικά από τον Ο.Λ.Ε. και τα οποία θα υποστηρίξει ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α ο οποίος και θα παράσχει πλήρη υποστήριξη στον Ο.Λ.Ε για την εκπόνηση μελετών ασφαλείας (όπως άλλωστε αναφέρεται ρητά και στο παράρτημα 1 του μνημονίου συνεργασίας). Οι περιβαλλοντικές μελέτες και οι άδειες που θα εκδοθούν για τις παρεμβάσεις στα λιμάνια είναι υποχρέωση του Ο.Λ.Ε.

Τέλος, στις 25 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε εκ νέου τηλεδιάσκεψη μεταξύ της δημοτικής αρχής και εκπροσώπων του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. παρουσία των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, αγαπητοί συμπολίτες,

Ο Δήμος Μεγαρέων έχει το προνόμιο να βρίσκεται γεωγραφικά σε ένα από τα στρατηγικότερα σημεία της επικράτειας. Προνόμιο που τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί σε μειονέκτημα καθώς δίκτυα εθνικής σημασίας διέρχονται της περιοχής μας από τα οποία όχι απλά δεν επωφελούμαστε, αλλά δεν λαμβάνουμε τα στοιχειώδη. Στην περίπτωση του φυσικού αερίου βιώνουμε το πρωτόγνωρο να υπάρχει ο ένας και μοναδικός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίουμια ανάσα από τα σπίτια μας και να μην μπορούμε να απολαύσουμε τα πολλαπλά θετικά της χρήσης του.

Την ώρα που κάθε ιδιοκτήτης νεοαναγειρόμενης οικοδομής είναι υποχρεωμένος να κατασκευάζει δίκτυο φυσικού αερίου στο κτίριο, με την σχετική οικονομική επιβάρυνση, χωρίς το εν λόγω αγαθό να υφίσταται. Όταν δόθηκε η ευκαιρία οι πόλεις του δήμου να αποκτήσουν το πολυπόθητο φυσικό αέριο που σήμερα χρησιμοποιούν πλήθος επιχειρήσεων, νοικοκυριών και οχημάτων, και οι κοινωνικοί αγώνες έφτασαν στο ζενίθ, οι τότε σχεδιασμοί της κεντρικής διοίκησης προχώρησαν αγνοώντας επιδεικτικά την περιοχή μας.

Το μνημόνιο συνεργασίας που συζητάμε απόψε θυμίζει δυστυχώς κάποιες άλλες εποχές. Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. επιθυμεί για μία ακόμα φορά να χρησιμοποιήσει έδαφος του δήμου μας προκειμένου να υλοποιήσει μέρος ενός εθνικού σχεδιασμού που λέγεται διανομή φυσικού αερίου. Παλαιότερα αυτό έγινε υπόγεια, τώρα επίγεια με βαρέα οχήματα. Το κοινό και στις δύο περιπτώσεις; Κανένα όφελος για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες που εδρεύουν στο δήμο μας.

Στην περίπτωση του λιμανιού Αλμύρα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό και προστατευόμενο μνημείο του τείχους της Αγίας Τριάδας, η υποψήφια επιβαρυνόμενη περιοχή είναι ο υγροβιότοπος του Βουρκαρίου που προστατεύεται με προεδρικό διάταγμα (τεύχος Α.Α.Π. αριθμός φύλλου 72-31/3/2017).

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

– ο Δήμος Μεγαρέων είχε ενημερωθεί για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΛΕ και ΔΕΣΦΑ πριν αυτό δημοσιοποιηθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Αν ναι γιατί δεν έλαβε γνώση αμέσως το δημοτικό συμβούλιο; Αν όχι επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι η δημοτική διοίκηση δεν παρακολουθεί όσα εξελίσσονται στην επικράτεια του δήμου.

– Γιατί ο πρόεδρος του Ο.Λ.Ε., δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας “ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ” κ. Γιώργος Κουμπέτσος δεν ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο πρίν την υπογραφή του μνημονίου ή αμέσως μετά την υπογραφή του; Οι θέσεις που κατέχει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Λ.Ε αλλά και η θέση του ως δημοτικός σύμβουλος δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, όπως η έγκαιρη ενημέρωση για θέματα που αφορούν το δήμο μας.

Τα παραπάνω ερωτήματα απαιτούν υπεύθυνες και σαφείς απαντήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ο.Λ.Ε. και Δ.Ε.Σ.Φ.Α, και δη από τα φυσικά πρόσωπα που σχετίζονται με τις συζητήσεις που προηγήθηκαν και που κατέχουν θεσμικές θέσεις.

Ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχθούμε να γίνονται παρεμβάσεις στην επικράτεια του δήμου Μεγαρέων χωρίς να έχει υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από τους φορείς που σχεδιάζουν έργα που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών και τα συμφέροντα του δήμου. Οφείλουμε δε όχι απλά να συμμετέχουμε σε διαβουλεύσεις αλλά να καταστήσουμε σαφές ότι συζητήσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία πρέπει να γίνουν θεσμός, πριν ανακοινωθεί το οποιοδήποτε σχέδιο φορέα που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας και έχει οικονομικά συμφέροντα όπως ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α..

Ευελπιστούμε στην αποψινή συζήτηση αυτού του σημαντικού θέματος, του οποίου την εισήγηση υπογράφουν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων “Τώρα Μέγαρα – Νέα Πέραμος”, “Μαζί με Όραμα” και “Όμορφες Πόλεις”, να έχει εισακουστεί το κοινό αίτημα να έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι του Δ.Ε.Σ.Φ.Α., εκπρόσωποι του Ο.Λ.Ε. και εκπρόσωποι των συλλόγων που υπέγραψαν το ψήφισμα της 6ης Μαΐου 2021.

Με τιμή,
Οι υπογράφοντες

Για τον δημοτικό συνδυασμό “Τώρα Μέγαρα – Νέα Πέραμος”
ο επικεφαλής Γεώργιος Μπερδελής

Για τον δημοτικό συνδυασμό “Μαζί με Όραμα”
ο επικεφαλής Κλεάνθης Βαρελάς

Για τον συνδυασμό “Όμορφες Πόλεις”
ο επικεφαλής Άγγελος Μακρυγιάννης

Παρόμοια άρθρα

Back to top button