Δράσεις της Δημοτικής Αρχής για οικονομική ανάκαμψη του Δήμου

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση των Δήμων, επιβάλλουν την τάχιστη αναζήτηση από πλευράς των τελευταίων, ανεύρεσης πόρων από άλλες πηγές. Οι εποχές των «παχιών αγελάδων» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και οι δήμοι δεν μπορούν να περιμένουν πλέον από την κεντρική Κυβέρνηση επιχορηγήσεις τέτοιες που να  καλύπτουν τις ανάγκες τους, τόσο για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, όσο και  για επενδύσεις έργων.

 

Η αναγκαιότητα για την εξεύρεση πόρων από την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου μέχρι σήμερα δημοτικού πλούτου, αποτελεί για τη δημοτική αρχή του δήμου Μεγαρέων, μονόδρομο.

 

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μαρινάκης δήλωσε τα εξής:

«Είχα τονίσει τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά ότι η οικονομική εξυγίανση του δήμου μας πρέπει να στηριχτεί σε δύο σημαντικούς πυλώνες, σε αυτόν του νοικοκυρέματος και σε εκείνον της ανάπτυξης.

Κύριο μέλημα μας είναι να πετύχουμε και τις δύο αυτές επιδιώξεις μας και τολμώ να πω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Το νοικοκύρεμα του δήμου περνάει μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που επιτελούνται αυτή τη στιγμή και αποκαθιστούν την τάξη, εξορθολογίζοντας την οικονομική διαχείριση του δήμου μας. Η μόνη πρόσθετη επιβάρυνση, το μόνο πρόσθετο χρέος που  έχει υποστεί ο δήμος μας είναι αυτό της υποχρέωσης μας να εναποθέτουμε τα απορρίμματα μας στη Φυλή, κάτι που μας κοστίζει 1.500.000 ευρώ ετησίως. Παρόλα αυτά το χρέος του δήμου αυξήθηκε αυτά τα δύο χρόνια κατά 1.000.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει προκύψει άλλη πρόσθετη επιβάρυνση. Αυτή την χρηστή διαχείριση κακοπροαίρετοι και άσχετοι με το αντικείμενο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης τη βαφτίζουν σπατάλη! Έχουμε μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 20% και συγχρόνως έχουμε κατορθώσει να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας, όπως για παράδειγμα οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι σχολικές επιτροπές. Προχωρήσαμε στην καλύτερη τακτοποίηση των δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και πετύχαμε την επιμήκυνση τους για μια οκταετία με μείωση του επιτοκίου κατά 0.5 % και περίοδο χάριτος τα 3 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πληρώνουμε μόνο τους τόκους ανά μήνα, δηλ. 8.000 ευρώ περίπου το μήνα.

 

Προχωρήσαμε με τόλμη και αποφασιστικότητα στη συνομολόγηση δανείου ύψους 10.500.000 ευρώ με το ΤΠΔ για να δώσουμε αυτά που χρωστάμε στους συμπολίτες μας, αφού όμως πριν τα χρέη αυτά – που υπενθυμίζω ΤΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΜΕ – η επιτροπή του άρθρου 262 του Υπουργείου Οικονομικών τα έλεγξε και τα πιστοποίησε. Σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει τις λίστες με τους δήμους στους οποίους θα αποδώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ο δήμος μας είναι εγγεγραμμένος σε αυτή. Η επιτυχία του εγχειρήματος μας είναι διπλή, όπως αντιλαμβάνεστε, αφού και τα χρήματα θα τα πάρουν οι συμπολίτες μας σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο και το δάνειο θα αποπληρωθεί αμέσως με τη λήψη των χρημάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών και την άμεση καταβολή τους στο ΤΠΔ. Επομένως ο δήμος δεν θα έχει ούτε χρέος προς τους δημότες του, ούτε χρέος από το δάνειο του ΤΠΔ.

 

Από την άλλη μεριά προχωρήσαμε στην αναζήτηση πόρων μέσα από την αξιοποίηση του δημοτικού μας πλούτου. Είναι πραγματικά λυπηρό να ψάχνουμε μέχρι σήμερα τη δημοτική περιουσία και να συμπληρώνουμε συνεχώς τον κατάλογο της απογραφής. Μόλις πριν από λίγες μέρες, με τη βοήθεια του πρώην δημάρχου κ. Χρ. Σύρκου  του πρώην υπαλλήλου του δήμου κ. Ν. Πάνου και του Πολ. Μηχανικού κ. Δημ. Παπαελευθερίου, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαιτέρως, μπορέσαμε να βρούμε τα έγγραφα που αποδεικνύουν την κυριότητα του δημοτικού κτήματος στην «Μπότσικα», ένα κτήμα έκτασης 4042.548 βασιλικών στρεμμάτων, δηλ. 4851 στρέμματα! Στο κτήμα αυτό επικεντρώνεται, μετά την αξιοποίηση της λειτουργίας του εργοστασίου της κοπριάς, η επόμενη επιδίωξη μας όσον αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων πράσινης ανάπτυξης.

 

Με μέθοδο, οργάνωση και συστηματικότητα στοχεύομε πάντα την επόμενη κίνηση και τολμάμε να επιδιώξουμε επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που θα αναζωογονήσουν την τοπική οικονομία και μαζί θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας.

Χρησιμοποιώ πολύ τη λέξη «τολμάμε» για να τονίσω πόσο πολύ έλλειψε όλα αυτά τα χρόνια από τον τόπο η τόλμη. Αντιθέτως κυριαρχούσε η ατολμία, η άρνηση και η αναβλητικότητα. Αυτά τα αρνητικά στοιχεία επιχειρούμε και καταφέρνουμε να τα απαλείψουμε, αφού σε χαλεπούς καιρούς, μέσα  σε δύο χρόνια έχουμε επιτύχει την έγκριση της ένταξης στο ΕΣΠΑ έργων ύψους 50.000.000 ευρώ, υλοποιούμε έργα όπως η κατασκευή του παρκέ στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Περάμου, η ανακαίνιση του πολιτιστικού κέντρου της Νέας Περάμου, η ανακαίνιση και η κατασκευή νέων παιδικών χαρών σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, η θεαματική ανακαίνιση του δημοτικού σταδίου Μεγάρων, η αντικατάσταση του χλοοτάπητα του δημοτικού γηπέδου Μεγάρων.

 

Η τόλμη αποτελεί ίδιον των ικανών και αποφασιστικών πολιτικών προσώπων και αυτό για εμάς είναι δόγμα. Δεν ήρθαμε για να πάρουμε τα «οφίτσια» και να κρυφτούμε πίσω από το μανδύα της οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας έτσι ένα εύκολο προπέτασμα δικαιολογιών. Είμαστε εδώ, δίπλα στον πολίτη και δίνουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση του τόπου».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button