Γυμναστικός Σύλλογος Μεγάρων: Η παιδαγωγική αξία της καλαθοσφαίρισης

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Μεγάρων, μέσω της Πρότυπης Ακαδημίας Μπάσκετ (κοριτσιών-αγοριών) και των αγωνιστικών τμημάτων του (παίδων-εφήβων-ανδρών), προσπαθεί να προσεγγίσει και να μεταδώσει με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο τα πλεονεκτήματα του αθλήματος του μπάσκετ, το οποίο άθλημα έχει ανεκτίμητη συμβολή στην σωματική, νευρομυϊκη και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου, με αποτέλεσμα την διαφοροποίησή του από τα υπόλοιπα αθλήματα.

Το μπάσκετ είναι ένα από τα πιο γνωστά ολυμπιακά ομαδικά αθλήματα, με μικρή κατοχή της μπάλας, γεγονός που εμποδίζει την ατομικότητα και προάγει την ομαδικότητα.

Είναι ένα άθλημα δευτερολέπτων, στα οποία πρέπει ο αθλητής να σκεφτεί, να πάρει την απόφαση και να αντιδράσει. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται, ότι οι απαιτήσεις του νευρικού συστήματος είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Εκτός από την γρήγορη αντίδραση ο αθλητής πρέπει να μπορεί να έχει την δυνατότητα να προβλέπει καταστάσεις. Η πρόβλεψη υποβοηθάει την αντίδραση και βασίζετε στην ιδιαίτερη σύνθετη, αλλά πανίσχυρη, πνευματική λειτουργία της πρόγνωσης.

Είναι ένα άθλημα, το οποίο γυμνάζει ισομερώς ταυτόχρονα όλο το σώμα και έτσι βοηθάει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος ενός παιδιού, χωρίς τραυματισμό.

Μία μακροχρόνια μελέτη στη Ρωσία με δίδυμα αδέλφια, σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, που ξεκίνησαν τον αθλητισμό στα έξι τους χρόνια, τα μισά με μπάσκετ και τα άλλα μισά με ποδόσφαιρο, έδειξε, ότι στα δεκαεπτά τους χρόνια η ανάπτυξή τους ήταν τελείως διαφορετική: Τα παιδιά που ασχολήθηκαν με το μπάσκετ ήταν 12 έως16 πόντους ψηλότερα και με πιό αρμονικό και ολοκληρωμένο σώμα. Επίσης είχαν πιό ψηλό δείκτη νοημοσύνης [IQ] σε σχέση με τους συνομήλικους αδελφούς τους.

Λένε, ότι το μπάσκετ αποτελείται από 60% τεχνική και 40% μυαλό.

Δουλεύοντας με το σωστό τρόπο και αποκτώντας μπασκετικό IQ κτίζεις το μυαλό του παιδιού και του δίνεις στρατηγική σκέψη και αυτοπεποίθηση.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, υιοθετούμε την άποψη ότι η καλύτερη ηλικία για τις νευρομυϊκές, φυσικές, νοητικές και κοινωνικές προσαρμογές του ατόμου είναι από ηλικίας 6 έως 15 ετών και ιδιαίτερα από 6 έως 12 ετών (αναπτυξιακές ηλικίες). Τότε το παιδί αποκτά κινητικές συνήθειες και τρόπους συμπεριφοράς που το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Οι αρχές της προπονητικής γιά τις αναπτυξιακές ηλικίες έχουν δείξει, ότι ο ιδανικός αριθμός προπονήσεων είναι τρεις φορές την εβδομάδα, γιά να υπάρχει εξέλιξη, εκμηδενίζοντας τον τραυματισμό. Η ενασχόληση σε αυτές τις ηλικίες απαιτεί καθηγητή φυσικής αγωγής με παιδαγωγικές γνώσεις, εμπειρία και αγάπη για το άθλημα.

Οι γονείς των παιδιών είναι υπεύθυνοι να ψάξουν τον καλύτερο παιδαγωγό, όπως θα έψαχναν και τον καλύτερο γιατρό, κατά επέκταση την καλύτερη ακαδημία που θα έχει τις κατάλληλες παροχές, χωρίς το κριτήριο των δελεαστικών υποσχέσεων, όπως την συμμετοχή του παιδιού στους αγώνες.

Το μπάσκετ έχει πολύ μεγάλη παιδαγωγική αξία. Είναι ένα παιχνίδι που σύμφωνα με τις παιδαγωγικές αντιλήψεις αποτελεί θαυμάσιο μέσο για την φυσική αγωγή των παιδιών.

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Ειρήνη Δημοπούλου, αθλήτρια της Α’ Εθνικής κατηγορίας μπάσκετ, μοιράζεται με τα παιδιά μας τις γνώσεις, την εμπειρία και το ταλέντο της, τα οποία συνεχώς βελτιώνει με τα ταξίδια της στην Αμερική, με στόχο την επιμόρφωσή της στον κόσμο του ΝΒΑ & NCAA, δείχνοντας έτσι την αγάπη της γιά το άθλημα του μπάσκετ.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button