Δημόσιος διάλογος – Παιδεία & Αθλητισμός

Η διοίκηση του δήμου συνεχίζοντας τις δημόσιες παρεμβάσεις για τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν τη  καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών του δήμου, θέτει στο Δημόσιο Διάλογο το έργο τις προτάσεις και το σχέδιο για τα ζητήματα της Παιδείας και του Αθλητισμού.

Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, όπου σχολικές και αθλητικές υποδομές σε ολόκληρη την επικράτεια παρακμάζουν και καταρρέουν, την περίοδο όπου σε ολοένα και περισσότερους δήμους οι πολίτες επιβαρύνονται με κόστος χρήσης των υποδομών, οι πολίτες του δήμου Μεγαρέων, απολαμβάνουν νέες υπερσύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις και κοινωνικές δομές και θα συνεχίσουν να τις απολαμβάνουν δωρεάν.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν, η διοίκηση του δήμου και ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης έθεσαν ως μία από τις βασικές προτεραιότητες τη δημιουργία νέων και τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών στους τομείς της Παιδείας και του Αθλητισμού.

Νέα Σχολεία

Αυτή την τριετία η διοίκηση του δήμου, ξεπέρασε τα εμπόδια που κρατούσαν καθηλωμένο το έργο, ολοκλήρωσε και παρέδωσε το νέο νηπιαγωγείο, δίπλα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων.  Το νέο νηπιαγωγείο καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νηπιαγωγείων της πόλης, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες για την εκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδιών, του μέλλοντος κάθε κοινωνίας.

Το 2012 η Διοίκηση παρέδωσε στην πόλη το νέο κτήριο όπου ήδη λειτουργεί το 6ο Δημοτικό Σχολείο.  Η διοίκηση ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του δήμου κατάφερε να βρει χρήματα και να ολοκληρώσει την κατασκευή του νέου σχολικού κτηρίου προσφέροντας σημαντικά εφόδια στους γονείς, τους δασκάλους και τα παιδιά για την βέλτιστη, από άποψη υποδομών, λειτουργία της μαθησιακής διαδικασίας.

Ο στόχος της διοίκησης για την ολοκληρωμένη παροχή των καταλληλότερων υποδομών, περιλαμβάνει την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο. Η διοίκηση έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τα νέα Ευρωπαϊκά Προγράμματα  για την κατασκευή δύο νέων σχολικών κτηρίων που θα στεγάσουν το 3ο Γυμνασίου Μεγάρων βορείως του Δημοτικού Σταδίου και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Αθλητικές Υποδομές

Κατά τη διάρκεια της τριετίας, η διοίκηση του δήμου έδωσε προτεραιότητα στην βελτίωση των αθλητικών υποδομών, υποστηρίζοντας ότι ο μαζικός αθλητισμός συμβάλει στην θωράκιση της υγείας των πολιτών και οι ομάδες μας ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, η διοίκηση έβγαλε από το συρτάρι το έργο της κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου/ αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, νοτίως της Οδού Βυζαντίου. Προχώρησε ταχύτατα τις διαδικασίες, εξασφάλισε χρηματοδότηση, ολοκλήρωσε και παρέδωσε στους Δημότες και τις ομάδες της πόλης, ένα κλειστό γυμναστήριο με υπερσύγχρονες προδιαγραφές. Ταυτόχρονα ο δήμος απέκτησε  ένα χώρο για να φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες και σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα.

Το κλειστό γυμναστήριο της Νέας Περάμου είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη και την παρακμή. Η Διοίκηση επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην ανακαίνιση του κλειστού και παρέδωσε στην κοινωνία της Νέας Περάμου ένα ουσιαστικά καινούριο γήπεδο με παρκέ, ανακαινισμένα αποδυτήρια και αίθουσες, ικανό να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των πολιτών, τις προδιαγραφές υψηλότατου επιπέδου και στην μεγάλη ιστορία των ομάδων που το χρησιμοποιούν.

Εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής εμφάνιζε τον Ιανουάριο του 2011 και το Δημοτικό Στάδιο Μεγάρων, με ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Σήμερα το Στάδιο είναι πλήρως ανακαινισμένο, τοποθετήθηκε φυσικός χλοοτάπητας, πλαστικά καθίσματα στις εξέδρες, κατασκευάστηκαν δημοσιογραφικά θεωρεία, ανακαινίστηκαν πλήρως τα αποδυτήρια, λειτουργεί πλήρως ο χώρος εκγύμνασης, ενώ συντηρήθηκαν οι λοιποί χώροι όπως το Κλειστό Στίβου (προετοιμασίας), ενώ έγινε σειρά βελτιώσεων και επισκευών σε υποδομές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Σήμερα το Στάδιο «Μεγαρέων Ολυμπιονικών», αποτελεί ένα Στάδιο αξιώσεων για φιλοξενία σημαντικών αγώνων και διοργανώσεων.

Η συντήρηση του κεντρικού Σταδίου των Μεγάρων απαιτούσε την κατασκευή βοηθητικού γηπέδου για τις προπονήσεις της ιστορικής ομάδας των Μεγάρων. Το βοηθητικό γήπεδο είναι σήμερα πραγματικότητα και διαθέτει τεχνητό χλοοτάπητα, περίφραξη, φωτισμό, μίνι χώρο κερκίδων. Η κατασκευή του γηπέδου συνοδεύθηκε από την συνολική ανάπλαση της περιοχής. 

Νέα γήπεδα για τους πολίτες του Δήμου

Η ανακατασκευή των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών, αποτελεί το πρώτο στάδιο του σχεδίου για τις αθλητικές υποδομές. Το όραμα της διοίκησης για τον αθλητισμό της πόλης δεν περιορίζεται σε συμβατικές λύσεις. Έχει κατατεθεί μελέτη και έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση για το νέο κλειστό γυμναστήριο του δήμου το οποίο θα κατασκευαστεί σε έκταση που εξασφάλισε η διοίκηση στην περιοχή του Δημοτικού Σταδίου. Το νέο κλειστό Γυμναστήριο, προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, 2500 θέσεων, υπερσύγχρονων προδιαγραφών καλύπτει τις υψηλότερες απαιτήσεις σε όλα τα επίπεδα του επαγγελματικού αθλητισμού.

Η διοίκηση του δήμου, αντιλαμβάνεται τη σημαντική συνεισφορά των αθλητικών συλλόγων, τη συμβολή τους στην κοινωνική συνοχή, την συσπείρωση των πολιτών γύρω από σημαντικούς στόχους, και στηρίζει τις δράσεις τους. Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης, τονίζει ότι η Παιδεία και ο Αθλητισμός είναι κοινωνικές αρετές και η διοίκηση οφείλει να στηρίζει και να ενισχύει. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η συνοπτική περιγραφή του έργου της διοίκησης, των υποσχέσεων που υλοποιήθηκαν και οι στόχοι για την επόμενη περίοδο αποτελούν πρώτη ύλη για το Δημόσιο Διάλογο. Ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζει ότι ο Δημόσιος Διάλογος οφείλει να κινηθεί στο επίπεδο των εμπεριστατωμένων προτάσεων. Οι φωνές και οι άναρθρες κραυγές, οι συμπερασματικές αοριστίες και γενικεύσεις, η αδυναμία, (όπως ήδη παρατηρείται), συμμετοχής στο Δημόσιο Διάλογο, κρύβουν την ανυπαρξία προτάσεων  και την αδυναμία πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης αναμένει τις θέσεις και τις προτάσεις των δημοτικών παρατάξεων για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών.

 

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button