Διαμαρτυρία για ανάρμοστες συμπεριφορές εναντίον υπαλλήλων από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Ελευσίνας

Ακολουθεί ανακοίνωση – διαμαρτυρία του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ελευσίνας.

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες και βιώνουμε περιστατικά απρόκλητων φραστικών επιθέσεων, απειλών, λεκτικής βίας έως και απειλών χειροδικίας εναντίον εργαζομένων των υπηρεσιών του Δήμου μας από πολίτες. Τα περιστατικά αυτά καταγράφονται με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση. Ως δημόσιοι λειτουργοί, οι υπάλληλοι του Δήμου διαχειρίζονται ακόμα και αυτές τις περιπτώσεις, με περίσσια υπομονή, ενημερώνοντας αναλυτικά τους πολίτες για τα στάδια και τις απαιτήσεις κάθε διαδικασίας όπως αυτές απορρέουν από τις εφαρμοστέες διατάξεις, βάσει των οποίων δεσμευτικά ενεργούν οι υπηρεσίες.

Σε μια σειρά απρόκλητων περιστατικών βίας κατά υπαλλήλων, το τελευταίο, δυστυχώς, προκλήθηκε από θεσμικό παράγοντα του συνδικαλιστικού κινήματος, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας. Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022, ο τελευταίος προσήλθε στο Δημαρχείο Ελευσίνας προκειμένου να εξυπηρετηθεί, όχι ο ίδιος, αλλά κάποιος πολίτης και μια γυναίκα, τους οποίους συνόδευε. Ενώ ήδη οι παραπάνω εξυπηρετούνταν από συνάδελφο του Τμήματος Δημοτικής Κατάστασης – Ληξιαρχείου και είχαν λάβει τις πληροφορίες που ζητούσαν σχετικά με το αίτημα τους, για λόγο ανεξήγητο ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, επιτέθηκε με σκαιότατες, απαράδεκτες εκφράσεις και γενικευτικό τρόπο, κατά των υπαλλήλων της Υπηρεσίας προσβάλλοντας την υπόληψη, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων όχι μόνο του ανωτέρω τμήματος αλλά όλων των εργαζομένων του Δημοσίου καθώς μεταξύ άλλων έκανε σαφή διάκριση μεταξύ των ιδιωτικών και των δημοσίων υπαλλήλων.

Η επίθεση του συγκεκριμένου επ’ ουδενί δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ατυχής στιγμή» διότι στην περίπτωση αυτή θα είχε, μέχρι σήμερα που συντάσσεται το παρόν, μεσολαβήσει έστω μια ενδεικτική κίνηση εκτόνωσης ή αποκατάστασης του παραπάνω γεγονότος, πράγμα που δεν έχει γίνει.
Θα περίμενε κανείς ότι, κάθε πολίτης και ειδικά ένας άνθρωπος που έχει τιμηθεί ως Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου, όχι μόνο δε θα απευθυνόταν με αχαρακτήριστες φράσεις και πρόδηλη βίαιη σωματική πρόθεση επίθεσης σε εργαζόμενους που εκτελούσαν τα καθήκοντα τους, αλλά αντιθέτως θα αναμενόταν να κατανοήσει τις προϋποθέσεις και τις νόμιμες προβλέψεις που του εξηγούσαν οι υπάλληλοι προκειμένου να ικανοποιηθούν όσα ζητούσε, εκ μέρους του πολίτη που συνόδευε. Αντιθέτως, ο συγκεκριμένος με τη βίαιη, προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά του απαιτούσε να παραβλεφθούν και να παρακαμφθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Θεωρούμε καθήκον μας να προστατεύσουμε κάθε εργαζόμενο από προσβλητικές, απειλητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές που θίγουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Ακόμα και σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος σφάλει, πράγμα που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει, δε δίνεται ούτε κατ’ ελάχιστον το δικαίωμα σε οποιονδήποτε πολίτη, η εργοδότη ή συνάδελφο να επιτίθεται λεκτικά, να χαρακτηρίζει προσβλητικά ή να χειροδικήσει, αλλά να διεκδικήσει τη σωστή εξυπηρέτησή του, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του σεβασμού στην προσωπικότητα και την υπόσταση του ανθρώπου.

Καταδικάζουμε την βία σε όποια της μορφή και απ’ όπου και αν προέρχεται.
– Ζητάμε από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή στο σύνολό να καταδικάσουν, απερίφραστα, το περιστατικό.
– Ζητάμε από τη Διοίκηση να δεσμευτεί ότι σε πολίτες που επιτίθενται με οποιοδήποτε τρόπο, σε εργαζόμενους, δε θα πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή, ούτε ενθάρρυνση.
– Ζητάμε τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων συνολικά αλλά και το συγκεκριμένο περιστατικό, λόγω της εξέχουσας σημασίας που απορρέει από την ιδιότητα του επιτιθέμενου.
– Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, προκειμένου να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους και να διασφαλιστούν οι όροι της εργασίας τους.

Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button