Δέσμη άμεσων μέτρων για τους αγρότες προτείνει το «Κίνημα Αλλαγής»

Μιλώντας στην Βουλή σε σχετική επίκαιρη επερώτηση του «Κινήματος Αλλαγής» για τους αγρότες, η πρόεδρος μας κ. Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε καταστροφική την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες», είπε η κ. Γεννηματά, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών.

Επειδή ως Τοπική Οργάνωση αφουγκραζόμαστε την τοπική κοινωνία, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε κλάδους που αποτελούν τον πυλώνα της τοπικής οικονομίας όπως αυτός των αγροτών και των συναφών επαγγελμάτων, παραθέτουμε παρακάτω την δέσμη άμεσων μέτρων που έγιναν γνωστές από την πρόεδρό μας.

Η δέσμη άμεσων μέτρων που προτείνει το «Κίνημα Αλλαγής»:

1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα «εθνικά μας προϊόντα» (Γαλακτοκομικά/ Κηπευτικά/ Κρασί/ Λάδι/ Βαμβάκι/Κτηνοτροφικά προϊόντα/ ψαρικά). Συνδέουμε την ποιοτική παραγωγή με την μεταποιητική βιομηχανία και τις εξαγωγές, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αξία στα προϊόντα.

2. Κίνητρα για την ενασχόληση νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή.
– Με μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13% για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ
– Με καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.
– Με αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα.
– Με παραχωρήσεις δημόσιας γης για την αξιοποίησή της από νέους παραγωγούς και συλλογικότητες παραγωγής.

3. Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής.
– Μείωση φορολογίας και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφή ΦΠΑ, για αγρότες οργανωμένους σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών. Τους ενισχύουμε για να παρέμβουν τόσο στην προμήθεια εφοδίων, όσο και στην εμπορία των προϊόντων.
– Καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου
– Ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην γεωργία με παράλληλη αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Ενθάρρυνση των ενεργειακών κοινοτήτων στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή ενέργειας και την μείωση του κόστους άρδευσης.
Η ανάπτυξη τους απαιτεί και ισχυρά χρηματοδοτικά κίνητρα και εγγυήσεις.

4. Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος των καταστροφών.

5. Έργα υποδομής με αξιοποίηση του κάθε ευρώ που μπορεί να διατεθεί από κοινοτικά ταμεία για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
-Σύνδεση και εφαρμογή των καινοτομιών στο χωράφι που θα υποστηρίζονται από εκπαίδευση των αγροτών και κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

6. Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, και οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών, για να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο «ράφι».

7. Καθοριστική συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στο πρασίνισμα της παραγωγής και της οικονομίας. Προώθηση των Βιολογικών Καλλιεργειών.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button