Δ. Μεγαρέων: Με μεγάλη συμμετοχή και προσέλευση φέτος το έθιμο του Μάη

Όπως κάθε παραμονή Πρωτομαγιάς στα Μέγαρα, έτσι και φέτος, την Κυριακή 30 Απριλίου, έλαβε χώρα το έθιμο του “Μάη”, που συνεχίζεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια του δελτίου τύπου του Δήμου Μεγαρέων επισημαίνεται ότι το έθιμο τήρησαν πάνω από είκοσι αρραβωνιασμένες κοπέλες, φορώντας τα κατηφένια (επίσημες παραδοσιακές ενδυμασίες) και κρατώντας τους Μάηδες (περίτεχνα ανθοστόλιστα στεφάνια), που προορίζονται για τον γαμπρό. Όπως απαιτεί το έθιμο, συνοδεύονταν από φίλες τους, που κόμιζαν μια ολοπλούμιστη ζυμωτή κουλούρα για την μητέρα του (πεθερά) και από ένα αγόρι, που κόμιζε μια κανάτα κόκκινο κρασί για τον πατέρα του (πεθερό).

Στην κεντρική πλατεία, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, συνέχαιρε και έδινε δώρα σε όλες τις μέλλουσες νύφες, τα οποία περιείχαν μεταξύ άλλων μια παραδοσιακή μεταξωτή κεντητή ποδιά, προσφορά του συμπατριώτη μας Χαράλαμπου Σαρρή.

Το έθιμο παρακολούθησε πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει την κεντρική πλατεία και την οδό 28ης Οκτωβρίου. Από πλευράς επισήμων, εκτός του Δημάρχου, στο έθιμο παρευρέθησαν οι κ.κ. Γιώργος Κώτσηρας (Υφυπουργός Δικαιοσύνης), Θανάσης Μπούρας (Αντιπρόεδρος της Βουλής), Βαγγέλης Λιάκος (Γραμματέας της Βουλής), Γιώργος Τσίπρας (Βουλευτής Δυτικής Αττικής), Λευτέρης Κοσμόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής), οι υποψήφιοι βουλευτές κ.κ. Αντώνης Υψηλάντης, Σταμάτης Πουλής, Μαρία Πανοηλία, Παναγιώτα Παππά, Σπύρος Ταμήλιας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο κ. Κλεάνθης Βαρελάς (Αναπλ. Πρόεδρος Θριασίου Νοσοκομείου και Δημ. Σύμβουλος), ο κ. Γιώργος Κουμπέτσος (Πρόεδρος Ο.Λ.Ε. και Δημ. Σύμβουλος), οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιερόθεος Πολυχρόνης, Κώστας Φυλακτός, Ιωάννης Καλλιπόζης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Άγγελος Μακρυγιάννης, Χρήστος Γκίνης, Παναγιώτης Μαργέτης, Κατερίνα Λουκά, Ντιάνα Κοροβέση, οι Τοπικοί Σύμβουλοι κυρίες Ειρήνη Σακερλή και Βασιλική Γκόγκα, ο κ. Ηλίας Μουσταΐρας (Πρόεδρος Ένωσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής) και η κα Ανδριάνα Καστάνη, σύζυγος του αειμνήστου Γιώργου Καστάνη, πρώην Δημάρχου Μεγαρέων.

Το βράδυ, μετά το πέρας του εθίμου, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:
«Τηρήθηκε και φέτος το έθιμο του Μάη, στο οποίο δεν γίνεται αναβίωση, αλλά είναι η ζωντανή συνέχεια του εθίμου. Θερμά συγχαρητήρια στις αρραβωνιασμένος κοπέλες, που πέρασαν από την κεντρική πλατεία και λαμπρύνανε το έθιμο, η ώρα η καλή και καλά στέφανα».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button