Δ. Γεωργακής: «Λόγια, λόγια αντί έργων»

Ακολουθεί επιστολή του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Μεγαρέων του συνδυασμού «Τώρα», Δημήτρη Γεωργακή, ως απάντηση σε δελτίο τύπου του Δήμου (15/11/22) αναφορικά με τις επιχορηγήσεις υπέρ αδέσποτων ζώων.

Μεγαλύτερη σύγχυση προκαλεί η ανακοίνωση της διοίκησης του Δήμου σχετικά με την απορρόφηση της επιχορήγησης για τα αδέσποτα αντί να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Ξεκινώντας από την τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης, «Όταν όμως δεν ρωτάει για να μάθει τότε ενεργεί εκ του πονηρού και σίγουρα αυτή η τακτική δεν βοηθάει τον τόπο», γίνεται εμφανής η ενόχληση της διοίκησης σε κάθε προσπάθεια υγιούς κριτικής και λογοδοσίας απέναντι στην κοινωνία.

Συγκεκριμένα, η καταψήφισή μου στο εν λόγω θέμα προήλθε ακριβώς επειδή έθεσα ερώτηση για να ενημερωθώ και να ενημερωθούν ταυτόχρονα οι συμπολίτες μας, για το πώς θα διαχειριστεί η διοίκηση την επιχορήγηση που λάβαμε ως Δήμος. Για να παραθέσουμε τα ακριβή στοιχεία προς γνώση όλων των πολιτών, η διοίκηση ενέγραψε στον προϋπολογισμό ως έσοδο (όπως αυτονόητα οφείλει) το ποσό των 30.558€. Καθώς αυτό το ποσό αφορά συγκεκριμένο σκοπό («εξοπλισμός και δράσεις για την ευζωία αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Μεγαρέων»), η λογική επιτάσσει ότι θα εγγραφούν ισόποσες δαπάνες στο σκέλος των εξόδων. Όμως αυτό δεν έγινε στη συγκεκριμένη τροποποίηση, καθώς εγγράφηκαν μόνο 15.300€ και τα υπόλοιπα ως αποθεματικό.

Στην εύλογη ερώτησή μου, γιατί δεν εγγράφουμε και τα υπόλοιπα σε δράσεις για τα αδέσποτα, η απάντηση από τις οικονομικές υπηρεσίες, υπήρξε η, κατά γράμμα, δήλωση: «…κατά καιρούς έχουμε κάνει και άλλες πράξεις όπως πχ η πλατεία Μικρασιατών στη Νέα Πέραμο, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει από ίδιους πόρους ενώ τελικά το ΔΣ αποφάσισε να χρηματοδοτηθεί από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ… το υπόλοιπο της επιχορήγησης εγγράφεται στο αποθεματικό προκειμένου να εξυπηρετήσει μελλοντικές δαπάνες του δήμου».

Η απάντηση αυτή όχι μόνο δεν προδίδει την πρόθεση της διοίκησης να αξιοποιήσει τα υπόλοιπα χρήματα σε δράσεις που θα ανακουφίσουν το μείζον αυτό πρόβλημα, αλλά γέννησε την αμφιβολία για το αν θα διαχειριστεί η διοίκηση με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα χρήματα αυτά. Ο λόγος αυτός οδήγησε στην καταψήφιση του προϋπολογισμού. Άρα κύριε Σταμούλη, ρωτήσαμε πριν ψηφίσουμε και δυστυχώς μάθαμε.

Η αστεία επίκληση της πρόθεσης να συνεισφέρει η διοίκηση επιπλέον 15.000€ στα υπόλοιπα 15.000€ που ενεγράφησαν στο αποθεματικό, είναι από μόνης της έωλη, καθώς πρώτον θα μπορούσε να εγγραφεί την ίδια στιγμή ως έξοδο είτε τα 15.000€ του υπολοίπου της επιχορήγησης και να γίνει στο μέλλον και άλλη αναμόρφωση που θα προσέθετε ο δήμος τα χρήματα που επικαλείται, είτε δεύτερον, θα μπορούσε στον ίδιο προϋπολογισμό να εγγράψει και τη δική του συμμετοχή των 15.000€.

Γιατί δεν έγινε αυτό; Απλούστατα, είτε διότι η διοίκηση τα μεταθέτει στο αόριστο μέλλον γιατί δεν έχει από πού να βρει τη δική της συμμετοχή (και πώς να βρει όταν μόνο οι αμοιβές συμβούλων επικοινωνίας κοστίζουν στον Δήμο άνω των 6500€ μηνιαίως, όπως δημοσιεύεται στη Διαύγεια), είτε διότι σκόπευε να τα χρησιμοποιήσει αλλού. Πολιτική με προθέσεις όταν διοικείς δεν γίνεται.

Πολιτική ορθή και αποτελεσματική γίνεται με συγκεκριμένες αποφάσεις και καταγεγραμμένες στον προϋπολογισμό που είναι το κύριο εργαλείο άσκησης και ελέγχου πολιτικής. Αν ο τελευταίος ενοχλεί τον κύριο Σταμούλη, τότε επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η αυταρχική και ταυτόχρονα θλιβερή του αντίληψη για τη διοίκηση της πόλης.

Δημήτρης Γεωργακής
Δημοτικός Σύμβουλος
ΤΩΡΑ ΜΕΓΑΡΑ ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button